Yardım paketi İrlanda'ya pahalıya patlayacak

İrlanda, 85 milyar eurloluk yardım paketi için yüzde 5,8 faiz ödeyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB ekonomi ve maliye bakanlarının onay verdiği 85 milyar euroluk İrlanda'yı "kurtarma" paketi için yüzde 5,8 gibi oldukça yüksek bir faiz oranı belirlendi.

Yüzde 3'ün oldukça altında faiz oranıyla borçlanabilen Almanya ve Fransa gibi ülkelerin İrlanda'ya verecekleri krediler yüzde 5,8'le geri döndüğünde kurtarma operasyonu AB üyeleri için kazanca dönüşmüş olacak.

AB, mayıs ayında 110 milyar euroluk kredi paketiyle kurtarılan Yunanistan için faiz oranını yüzde 5,2 civarında tutmuştu.

Küresel kriz öncesinde euro Bölgesi'nin en az borç yüküne sahip üyeleri arasındayken bankalarının emlak piyasasındaki çöküşten kaynaklanan devasa zararlarını üstlenmeyi tercih eden İrlanda biranda borç yükünde Yunanistan'la yarışır hale geldi.

İrlanda'da kriz öncesinde gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 12'si düzeyindeki kamu borçlarının bu yıl sonunda yüzde 170'i aşması ve bütçe açığının yüzde 32'ye ulaşması bekleniyor.

Piyasalar, yüzde 5'in oldukça altında faiz oranıyla borçlanırken bile zora giren İrlanda'nın yüzde 6'ya yaklaşan bir faiz oranıyla nasıl başa çıkacağını merak ediyor.

İrlanda'yı kurtarmak için hazırlanan 85 milyar euroluk paketin, 10 milyar eurosu sermaye ve 25 milyar eurosu zarar karşılığı olarak toplam 35 milyar eurosu bankalara yönlendirilecek, 50 milyar eurosuyla da kamunun finansman ihtiyacı karşılanacak.

Paketin 17,5 milyar eurosunu, kamu çalışanlarının emeklilik fonlarını kullanarak İrlanda hükümeti karşılayacak. 22,5 milyar eurosu Uluslararası Para Fonu'ndan gelecek paketin kalan 45 milyar euroluk aslan payını İngiltere, İsveç ve Danimarka'nın da desteğiyle euro ülkelerinin ikili kredileri oluşturacak.

Pakete euro Bölgesi dışındaki AB üyelerinden İngiltere 3,8 milyar euro, İsveç 600 milyon euro ve Danimarka 400 milyon euro katkıda bulundu.

7 yıl vadeli kurtarma paketi karşılığında İrlanda, bu yıl yüzde 32'ye ulaşan bütçe açığını 2015 yılında, AB limitlerine uygun şekilde gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3'üne indirme taahhüdünde bulundu.

Cowen: Program İrlanda için zaruri

İrlanda Başbakanı Brian Cowen, hükümet olarak bütün seçenekleri dikkate aldıklarını ve süreç içerisinde İrlanda Merkez Bankası başkanının da tavsiyelerini değerlendirdiklerini belirterek, "Dış yardım olmadan, temel kamu hizmetleri için gereken finansmanı sağlayamaz, ekonomik faaliyetleri destekleyecek bir bankacılık sistemini mümkün kılamazdık" diye konuştu.

İrlanda hükümeti, paket kapsamındaki 10 milyar euroyu hemen alarak, bankaların sermaye rezervleri için kullanmayı planlıyor.

euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, 85 milyar euroluk paketin 10 milyar eurosunun acil finansman ihtiyaçları, 25 milyar eurosunun bankacılık sektörüne destek ve 50 milyar eurosunun bütçe finansmanı için öngörüldüğünü bildirmiş, İrlanda'nın pakete 17,5 milyar euro katkı yapacağını kaydetmişti.

AB-IMF kurtarma paketinin ortalama faiz oranının yüzde 5,8 olarak belirlendiği belirtiliyor.

Paket onaylandı

AB ekonomi ve maliye bakanları, borç krizindeki İrlanda'yı kurtarmak için hazırlanan 85 milyar euroluk kredi paketini onayladı.

Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, AB ekonomi ve maliye bakanlarının toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 85 milyar euroluk paketin 10 milyar eurosunun acil finansman ihtiyaçları, 25 milyar eurosunun bankacılık sektörüne destek ve 50 milyar eurosunun bütçe finansmanı için öngörüldüğünü kaydetti.

Juncker, İrlanda'nın kamu çalışanlarının emeklilik fonunu serbest bırakmak suretiyle pakete 17,5 milyar euro katkı yapacağını bildirdi.

Uluslararası Para Fonu'nun 22,5 milyar euroyla katılacağı pakete euro Bölgesi dışında kalan ülkelerden İngiltere, İsveç ve Danimarka'da ikili kredilerle destek olacak.

Küresel kriz öncesinde euro Bölgesi'nin en az borç yüküne sahip üyeleri arasındayken bankalarının emlak piyasasındaki çöküşten kaynaklanan devasa zararlarını üstlenmeyi tercih eden İrlanda bir anda borç yükünde Yunanistan'la yarışır hale geldi.

İrlanda'da kriz öncesinde gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 12'si düzeyindeki kamu borçlarının bu yıl sonunda yüzde 170'i aşması ve bütçe açığının yüzde 32'ye ulaşması bekleniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir