Yardımcılar cumaya Başbakan'da

61. Hükümette görev yapacak bakan yardımcılarına ilişkin seçenekli isimlerin yer aldığı listenin hafta sonuna kadar Başbakan Erdoğan'a sunulması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA

ANKARA - 21 icracı bakanlık için belirlenen seçenekli isim listesinin hafta sonuna kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ulaştırılması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre, bakanlıkların Başbakanlık Müsteşarlığı ile birlikte yürüttüğü çalışmalarla oluşturulan liste büyük ölçüde tamamlandı. Buna göre, atamalarla ilgili kararnameler önümüzdeki hafta içinde Resmi Gazete'de yayımlanacak.

61. Hükümetin resmen kurulması ve çalışmalarına başlamasının ardından gözler 21 icracı bakanlığa atanacak bakan yardımcılarına çevrildi. Bakan ile müsteşar arasında görev yapacak ve üçlü kararname ile atanacak olan bakan yardımcılıklarının önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında belirlenmesi bekleniyordu.

Ancak Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, yaptığı açıklamada konunun Bakanlar Kurulu'nun gündemine gelmediğini, bakanlıkların konuya ilişkin kararnameleri Başbakanlığa göndermesinin beklendiğini açıkladı.

Arınç, bakan yardımcılıklarının artık Bakanlar Kurulunda konuşulacak bir konu olmaktan çıktığını belirterek, geçtiğimiz Bakanlar Kurulunda 21 bakandan bakan yardımcılarını tespit ederek kararnamelerini Başbakanlığa göndermelerinin istendiğini hatırlattı. Arınç, bakanlıkların tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, ''Bu artık hükümetin konusu olmaktan çıktı. İlgili bakanlıkların kendi yapacakları tercih ve atamaya yönelik olarak gündeme gelebilir. Şu anda  'Bakan Yardımcısı şu kişidir. Bununla ilgili kararnameyi Başbakanlığa gönderiyorum' diyen bir bakan arkadaşımız olmadı. Anlıyorum ki henüz tercih ve seçme noktasında çalışıyorlar'' dedi.

Başbakan daha önce bakanlardan alternatifli isimler bildirmelerini istemişti. Bu isimler üzerinden yapılan değerlendirmeler sonrası bakan yardımcılıklarının önemli ölçüde netleştiği kaydediliyor.

Eski vekillerden yoğun talep

İşlerinin uzmanı, sektörü bilen, bakanlık faaliyetlerinin daha verimli ve süratli yürütülmesini sağlayacak kişilerden seçilecek bakan yardımcılarına ilkokul mezunu olsa bile özel sektörden isimler atabilecek. Ancak kulislerde özel sektörde çalışan üst düzey yöneticilerin bakan yardımcılıklarına sıcak bakmadığı konuşuluyor. Ağırlıklı olarak eski milletvekillerin bakan yardımcılıklarında görev alabileceği konuşulurken bakanlıklarda eski vekillerin yoğun kulis yaptığı da gözleniyor. Özelikle emeklilik hakkını elde edememiş genç milletvekillerinin bakan yardımcılıklarına getirilebileceği kaydediliyor.

Kulislerde hangi isimler konuşuluyor

Kulislerde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yardımcılığına Danışmanı Ali Sarıkaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yardımcılığına bu dönem listede yer almayan Rize eski milletvekili Ali Bayramoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yardımcılığına Diyarbakır eski Milletvekili Abdurrahman Kurt, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yardımcılığına eski Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu'nun yardımcılığına Özel Kalem Müdürü Cihan Pektaş'ın atanabileceği konuşuluyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yardımcılığına ise, beklentilerin ve spekülasyonların aksine iş dünyasından bir ismin getirilmesi beklenmiyor. Aynı şekilde Kültür ve Turizm Bakanı'nın yardımcısı olacağı iddiaları ortaya atılan Rixos otellerinin işleticisi Fettah Tamince adına da sıcak bakılmadığı öğrenildi.

Rahatsızlık yarattı

Öte yandan,  Dışişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı gibi iki kritik makama yapılacak atamalar merakla bekleniyor. Başbakan, Milli Savunma Bakanlığı bakan yardımcılığına sivil atama yapılacağını açıklamıştı. Bazı kritik bakanlıklarda bakan yardımcılıkları şeklinde yapılacak yeni düzenlemenin rahatsızlık yarattığı da konuşuluyor. 

Siyasi müsteşarlık

Başbakan Erdoğan'ın  "siyasi müsteşarlık" olarak tanımladığı bakan yardımcıları vatandaş, milletvekili ve TBMM ile bakanlık arasındaki ilişkilerin koordinasyonunu sağlayacak. Milletvekillerinin illeriyle ilgili taleplerinin ilgili bakanlıklara iletilmesini ve takip edilmesini sağlayacak ayrıca sivil toplum örgütlerinin talep ve sorunlarını takip edecek.  Bakan yardımcıları, Bakan'a karşı sorumlu olacak. Hükümetlerle gelip, hükümetlerle görevleri sona erecek bakan yardımcıları, hükümetin görev süresi dolmadan da görevden alınabilecek.

Yeni yapılanmada müsteşarlar idari görevleri yürütürken, bakan yardımcıları daha çok siyasi ve halkla ilişkiler gibi işlere mesai harcayacaklar. Böylece bakanlar çalışmalarını daha rahat yapabilecekler. 

Bu konularda ilginizi çekebilir