Yargı kararını verirse tartışmalar biter

TBMM Başkanı Çiçek, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile yaptığı görüşmelerin ardından açıklamalarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek tutuklu milletvekilleri konusunda "En başta temennimiz tutukluluğun mahkûmiyet şeklinde algılanmaması, bir ceza hükmü haline gelmemesi için yargılamaların bir an evvel sonuçlandırılmasıdır. Yargı kararını verirse bu tartışmalar da bitmiş olur" değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmelerin ardından açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yaptığı görüşmelerde yeni anayasa konusunun gündeme geldiğini, bu konuda genel bir yaklaşım olduğunu ifade eden Çiçek, CHP ve MHP görüşmelerinde bir uzlaşma komisyonu aracılığıyla düzenlemelerin yapılması noktasında genel bir yaklaşım olduğunu memnuniyetle gördüğünü söyledi. Çiçek "Zaten Meclis Başkanı olarak ben de içe dönük bir çalışmayı yapıyorum. Bayram sonrası da bu alanda daha somut gelişmeler olabilecektir ve TBMM ümit ederim ki bu dönem milletimizin geniş bir mutabakatıyla, siyasi partilerimizin yoğun çaba ve mutabakatı ile yeni bir anayasayı milletimize armağan edebilecektir. Bu hem milletimizin beklentisidir hem de bizim görevimizdir" diye konuştu.

"Temennimiz yargılamaların bir an evvel bitmesi"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun görüşmede tutuklu milletvekillerinin durumunun da gündeme geldiğini söylediğinin hatırlatılması üzerine ise Çiçek "Evet o konu bir vesileyle gündeme gelmiş oldu. Bu konu ile ilgili, tutukluluk müessesi ile ilgili geçmişte çok açıklama yaptım. İnsanların hak ve özgürlüklerinden yoksun kalması hiçbirimizin arzu edeceği bir husus değildir. Hiç kimse için değildir. Tabiatıyla milletvekili olunca da aynı değerlendirmeyi yaparız. Tutuklama, soruşturma, kovuşturma bunlar yargısal faaliyetlerdir, yargısal işlemlerdir. Evvela onu da bir ortaya koymamız lazım. Bizim temennimiz bu yargılamaların bir an evvel bitmesidir. Yargılamalar uzadıkça, bu tartışmalar bu türlü gündem konuları hep soru-cevap konusu olmaya devam ediyor, edecektir" dedi.

"Yargı kararını verirse tartışmalar bitmiş olur"

Soruşturma ve kovuşturmayı yapanların, karar verme noktasında olanların yaptıkları işi yürürlükteki mevzuat açısından yapmak durumunda olduğuna işaret eden Çiçek, hukuk mercilerinin anayasanın 90'ncı maddesi, Türkiye'nin taraf olduğu anlaşmalar ve yasalara göre iş ve işlemlerini yapmasını beklediklerini kaydetti. Çiçek "Tabi en başta temennimiz; tutukluğun mahkûmiyet şeklinde algılanmaması, bir ceza hükmü haline gelmemesi için yargılamaların bir an evvel sonuçlandırılmasıdır. Yargı kararını verir ise bu tartışmalar da bitmiş olur diye düşünüyorum" dedi.

Çiçek, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun kendisine yönelik ‘inisiyatif alabileceği' yönündeki sözlerinin sorulması üzerine "Biz bunların hepsini konuştuk zaten Bu safhada yapacağım açıklama budur" karşılığını verdi.

"Tamamlanmamış konuyu açıklamak sürece zarar verir"

Yeni anayasayla ilgili çalışmalarda hangi aşamaya gelindiğine ilişkin bir soruya da Çiçek "Anayasa konusu çok çalışmayı gerektiren bir konudur. Çok karmaşık çok da zor bir konudur. Telaffuz edildiği gibi kolay bir konu değil, kısmi değişikliklerde bile ne kadar zorluklar yaşadığımız ortadadır. Onun için zaten siyasi partilerimiz de içe dönük çalışmalar yapıyorlar, hazırlık yapıyorlar. Dolayısıyla Meclis Başkanı olarak ben de kendi yönümden bu sürecin başarı ile sonuçlanması için bazı çalışmalar yapıyorum. Bunlar açıklanabilecek noktaya geldiğinde açıklamaya çalışacağız. Tamamlanmamış işi kamuoyuna açıklamak bu sürece zarar verir" karşılığını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir