”Yargı Reformu Strateji'nde son noktaya gelindi”

Adalet Bakanı Ergin, Yolsuzlukla Mücadele Stratejisi Taslağı'nın da hazırlandığını, görüş için tüm bakanlıklara ve 10 ayrı sivil toplum örgütüne gönderildiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

HATAY - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargı Reformu Strateji Belgesi üzerindeki çalışmalarda son noktaya gelindiğini bildirdi.

Sadullah Ergin, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla Hatay'da yapılan 16. Reform İzleme Grubu (RİG) toplantısında alınan kararları, basın toplantısıyla açıkladı.

Bir önceki toplantıyı 22 Temmuzda Ankara'da yaptıklarını anımsatan Ergin, ilk defa Ankara dışında yaptıkları toplantıda bu süre içerisinde yapılan çalışmaları, ilerlemeleri ve bundan sonraki süreçte yapılması gereken çalışmaları belirlediklerini ifade etti. Son derece verimli bir çalışma yaptıklarını belirten Ergin, çalışma sonucunda bir dizi kararlar aldıklarını bildirdi.

Adalet Bakanı Ergin, Yargı Reformu Strateji Belgesi üzerinde yapılan çalışmalarda son noktaya gelindiğini belirterek, "Bu haftaki Bakanlar Kurulu değil, ama bir sonraki Bakanlar Kuruluna bu konunun sunum şeklinde takdim edilmesi karı alındı" dedi

Yolsuzlukla Mücadele Strateji Taslağı

RİG çalışmalarında önemli yer tutan Yolsuzlukla Mücadele Stratejisi Taslağı'nın da hazırlandığını, görüş için tüm bakanlıklara ve 10 ayrı sivil toplum örgütüne gönderildiğini vurgulayan Ergin, "Bu kurumlarımızın cevaplarını vermeleri için kendilerine 24 Temmuz 2009 tarihine kadar süre verilmiştir. 24 Temmuzda cevaplar geldikten sonra Yolsuzlukla Mücadele Strateji Belgesine son şekli verilecektir" diye konuştu.

Sadullah Ergin, BM İşkenceyle Mücadele Sözleşmesi İhtiyati Protokolünün onay için TBMM'ye sevki sürecinin başlatılması kararı alındığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Ayrımcılıkla Mücadele konusunda, uluslararası yükümlülüklerimiz de gözetilerek İçişleri, Dışişleri, Adalet ve Çalışma bakanlıkları ile AB Genel Sekreterliğimiz, İnsan Hakları Başkanlığımız, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğümüz ve ihtiyaç duyulan diğer kurumların katılımı ile bir çalışma grubu oluşturulması ve yapılacak çalışma sonucunda alınacak tedbirlerin tespit edilmesi karar altına alınmıştır.

Ayrıca, bir sonra yapacağımız RİG toplantısına Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün katılımı sağlanarak Vakıflar Yasası'ndaki yapılmış son değişikliklerin uygulanmasına dair değerlendirmelerin ele alınması kararlaştırılmıştır.

Bir sonraki toplantıya, TBMM'nin ilgili ihtisas komisyonlarının temsili birer heyetle katılımları ve reform çalışmalarında daha etkin rol almaları için bu komisyon başkanlıklarımıza davet gönderilmesi ve onlarında  önümüzdeki toplantıda temsil edilmeleri kararlaştırılmıştır."

Avrupa Komisyonu Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu ve OECD'nin Mali Eylem Görev Gücü Gruplarının Türkiye'den talep ettiği hususların 26 Haziran 2009 günü 5918 Sayılı Yasa ile parlamentodan geçmek suretiyle yasalaştığını hatırlatan Ergin, şunları kaydetti:

"30 Haziranda OECD'nin yayımladığı Türkiye raporunda Türkiye'nin kaydettiği ilerlemeler memnuniyetle karşılanmıştır. Bu bağlamda 15-17 Temmuz tarihlerinde Stockholm'de yapılacak olan AB üyesi ülkelerin İçişleri ve Adalet bakanlıkları toplantısında Sayın Atalay ile birlikte katılarak yapılan çalışmalarla ilgili üye ülkelerin muhatap bakanlarının bilgilendirilmesi kararlaştırılmıştır."

Sadullah Ergin, bir sonraki RİG toplantısının 5 Eylülde Trabzon'da yapılmasının karar altına alındığını da bildirdi.