”Yargı tüm güç odaklarına karşı bağımsız olmalı”
Bakan Ergin, dünyada yaşanan hukuki gelişmelerin, içtihatların takip edilerek Türkiye hukukuna yansıtılması gerektiğini söyledi
ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hukuk devletinde yargı mensuplarından beklenen en önemli niteliğin "bağımsızlık ve tarafsızlık" olduğunu belirterek, "Bağımsız bir yargıdan söz edebilmemiz için yargının yasamaya, yürütmeye, yargının içinden gelen etkilere, toplumun tüm güç odaklarına ve medyaya karşı, kişisel inanç ve kanaatlerine karşı bağımsız olmaları gerekmektedir" dedi.
Meslek öncesi eğitim sürecini başarıyla tamamlayıp mesleğe kabullerine karar verilen 96 idari yargı ve 16 adli yargı hakim adayı için Adalet Bakanlığı Gazi Ek binasında yapıldı.
Törende konuşan Ergin, hakim adaylarının mesleklerini layıkıyla yapacaklarından şüphesi olmadığını belirterek, mesleki heyecanları, dürüstlükten kaçmayan duruşları ve bağımsız, tarafsız bir yargı mensubu olarak adaletin tecellisi için ortaya koyacakları gayretlerin yargı camiasının daha da güçlenmesini sağlayacağını söyledi.
Adaletin toplumların ayakta durmasını sağlayan en önemli faktör olduğunu vurgulayan Ergin, "İşte bunun için adalet mülkün temelidir. Devletin temelini oluşturan adalet talebine güncel mevzuatı hukukun üstünlüğü çerçevesinde yorumlayıp, uygulayarak sizler karşılık vereceksiniz" diye konuştu.
Tüm hukukçuların, meslek hayatları boyunca rehber edinecekleri temel ilkelerin mevcut olduğunu dile getiren Ergin, hukukun evrensel bir dil haline geldiğini kaydetti.
Dünyada yaşanan hukuki gelişmelerin, içtihatların takip edilerek Türkiye hukukuna yansıtılması gerektiğini söyleyen Ergin, hakim adaylarının çağın gelişen hukuki gelişmelerini yakından takip etmelerini istedi.
"Vicdanlarınız doğal adalet teraziniz"
Hakimlik ve savcılık mesleğinin çok fazla titizlik gerektirdiğini dile getiren Ergin, hakim adaylarına "Bu sebeple, meslek hayatınız boyunca vicdanlarınız doğal bir adalet terazisi olsun. İşte o zaman ülkemiz ve insanımıza en iyi hizmeti yapmış olacaksınız" diye seslendi.
Yargı mensuplarının uymaları gereken kurallar yönünden uluslararası standartların belli olduğunu vurgulayan Ergin, şöyle devam etti:
"Yargının etik kurallarını oluşturan prensip ve ilke kararları meslek hayatınızda sizlere kılavuzluk edecektir. Bağımsızlık, tarafsızlık, doğruluk ve tutarlılık, dürüstlük ve etkiye açık olmama, ehliyet ve liyakat çok önemli esaslardır. Bir hukuk devletinde yargı mensuplarından beklenen en önemli nitelik bağımsız ve tarafsız olmalarıdır. Bağımsız bir yargıdan söz edebilmemiz için yargının yasamaya, yürütmeye, yargının içinden gelen etkilere, toplumun tüm güç odaklarına ve medyaya karşı, kişisel inanç ve kanaatlerine karşı bağımsız olmaları gerekmektedir. Bu nedenle tüm kişisel inanç, fikir ve yargılardan arınıp, mesleğin ifası sırasında sadece hukuka bağlı olmalısınız. Toplumsal barışın kurulup, korunmasında yargıya önemli bir sorumluluk düşmektedir. Yargı ancak tarafsız olursa bu rolünü olumlu tarzda yerine getirir ve kendisine düşen sorumluluğun hakkını verebilir. Aksi takdirde tarafsızlığını sağlayamayan yargı bizatihi kendisi toplumsal barışın bozulmasında bir faktör haline gelebilir."
Ergin, "Demokratik bir hukuk devletinde insanlar, haklarının devlet tarafından dahi ihlal edilmeyeceğinden, herhangi bir ihlal girişiminde de yargının bu ihlal çabaları karşısında koruyucu ve önleyici bir mekanizma olacağından emin olmalıdır" dedi.
Dönem birincisi Murat Duman da yaptığı konuşmada, adaleti üstün bir değer olarak taşımayı ilke edindiklerini belirterek, yurdun her yanına dağılarak adalet dağıtacaklarını söyledi.
Laik devlete, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne, Anayasa'da belirtilen temel ilkelere bağlı bir hukukçu olacaklarını söyleyen Duman, Atatürk'ün Türk milletine bıraktığı eseri koruma azim ve kararlılığı içinde olacaklarını ifade etti. Duman, "Şartlar ne olursa olsun tarafsızlığımızdan asla ödün veremeyeceğiz" dedi.