Yargıda görüntülü ifade dönemi başlıyor

Beş mahkumun ifade amacıyla İstanbul'a getirilirken aracın kaza geçirmesi sonrasında yanarak can vermesi yargıda görüntülü ifade dönemine de geçişi hızlandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tutuklu ve hükümlüler, soruşturma ve kovuşturma safhasında bir yerden başka bir yere gitmelerine gerek kalmadan video konferans sistemi ile bulundukları yerden ifade verebilecek.

Duruşma nedeniyle sevk ve nakillerin en aza indirilmesini amaçlayan Ceza Muhakemesi'nde Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin Kullanılması Hakkında Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle bundan sonra hükümlü ve tutukluların, bulundukları yer dışındaki mahkemelere gönderilmeden, video konferans sistemi ile ifade ve beyanları alınacak.

Yönetmelik, soruşturma ve kovuşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkemece dinlenilmesine gerek görülen kişilerin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi kullanılarak dinlenilmesi, kayda alınması, saklanması ile bunun için gerekli teknik altyapının kurulmasına ilişkin esas ve usulleri düzenliyor.

Yönetmeliğe göre, görüntü ile ses aynı anda güvenli bir şekilde iletilecek ve kaydedilecek. Görüntü, ilgilinin yüz ifadelerini, vücut hareketlerini, tavır ve davranışlarını gözlemlemeye; ses, ilgilinin duygularını anlamaya ve söylediklerini anlaşılır şekilde dinlemeye imkan verecek nitelikte olacak. Bilgi, belge ve deliller elektronik ortamda anında iletilecek.

UYAP Bilişim Sisteminde ses ve görüntünün aynı anda elektronik ortamda iletildiği, kaydedildiği ve saklandığı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemini (SEGBİS), Adalet Bakanlığı kuracak, işletecek, geliştirecek, bakım ve idamesini sağlayacak.

SEGBİS ile elde edilen kayıtlar, nitelikli elektronik imza ile imzalanarak güvenli bir şekilde talep eden makam tarafından saklanacak.

Soruşturma ve kovuşturma aşamasında tedavi kurumlarında bulunan kişi SEGBİS ile dinlenebileceği gibi SEGBİS üzerinden duruşmalara da katılabilecek.

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Mesut Orta, yönetmelikle artık cezaevinden duruşmalara katılmanın mümkün olacağını, talimatla alınacak ifadelerin görüntülü yapılacağını söyledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir