Yargıtay meşaleli taraftarı affetmedi

Yargıtay 19. Ceza Dairesi, stada meşale sokmaya çalışırken yakalanan taraftarın cezalandırılması gerektiğine hükmederek, taraftarı beraat ettiren yerel mahkeme kararını bozdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Adana'da 5 Ocak Stadyumu bilet gişesinde, elinde meşaleyle polis memurlarına yakalanan B.G. hakkında 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'a aykırılıktan dava açıldı.

Adana 3. Sulh Ceza Mahkemesi, polis tarafından yakalandığı için "yasak madde" sayılan meşaleyi stada sokamayan B.G'nin beraatine hükmetti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 19. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin beraat kararını bozdu.

Bozma kararında, ilgili kanunun amacının, karşılaşma öncesi, sırası veya sonrasında spor alanları ile bunların çevresinde, taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde bulundukları yerler veya karşılaşmanın yapılacağı yere gidiş ve geliş güzergahlarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesi olduğu vurgulandı.

Bir suç açısından elverişli icra hareketlerine başlanmasına karşın elde olmayan nedenlerle neticeye ulaşamaması durumunda teşebbüs hükümlerinin uygulanması gerektiği belirtilen kararda, şu ifadeler kullanıldı:

"Sanık, suç tarihinde müsabaka öncesi spor alanı çevresi sayılan Adana 5 Ocak Stadyumu'nun kuzey kale arkası bilet gişesi civarında elinde 6222 sayılı Kanun'un ilgili maddesi kapsamına giren meşale ile polis memurlarınca yakalanmıştır. Sanık, arkadaşları ile maç izlemek için stadyuma geldiğini ve stadyuma gireceği sırada polis memurlarının yanında getirdiği meşaleyi bulduğunu anlatmıştır. Suçun işlendiği yer, zaman ve sanığın, müsabakanın bileti ile yakalanması nedenleriyle, isnat olunan suç için teşebbüs hükümlerinin uygulanması gerektiği gözetilerek, sanığın mahkumiyetine karar verilmesi gerekirken, yasal olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçeyle yazılı şekilde beraat kararı verilmesi bozmayı gerektirmiştir."