Yargıtay pişman olsa da affetmedi

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, unutulan kartla bankamatikten 200 lira çeken, ancak pişman olup parayı iade eden sanığın beraat kararını bozdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yargıtay 8. Ceza Dairesi, unutulan kartla bankamatikten 200 lira çeken ancak pişman olup parayı iade eden sanığın beraatine karar veren yerel mahkeme kararını bozdu.  Sanığın "banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması" suçundan yargılanmasına hükmetti.

Tokat'ın Turhal ilçesinde bir kişi, bankamatik kartını ATM'de unutarak, ATM'den ayrıldı. Kart ATM içindeyken bunu farkeden bir kişi bankadan 200 lira çekti. Ancak daha sonra pişman olarak, parayı geri ödedi. 

Unutulan bankamatikten izinsiz para çeken sanık hakkında dava açıldı.

Turhal 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanık, parayı geri ödediği için etkin pişmanlık gerekçesiyle beraat etti. 

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 8. Ceza Dairesine geldi.

Daire, sanığın beraatine ilişkin yerel mahkeme kararını bozdu. 

Dairenin kararında, sanığın eyleminin, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK)  245/1. maddesindeki "Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması" suçunu oluşturduğu belirtildi.

TCK'nın 245/1. maddesi, başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimsenin, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor.

Kararda, sanık hakkında TCK'nın "etkin pişmanlığı" düzenleyen maddesinin de failin, bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri vermesi halinde, cezasının üçte birden üçte ikiye kadar indirilmesini öngördüğü hatırlatıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir