Yargıtay ve YURTKUR'dan domuz gribine önlemler

Yargıtay'da önlemler kapsamında, lavabo muslukları sensörlü musluklarla değiştirilecek, klimalar ısınma amaçlı kullanılmayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yargıtay Başkanlığı, Ankara'da "Domuz Gribi" vaka sayısının artması üzerine, alınması gereken hijyen tedbirlerini belirledi. YURTKUR Genel Müdürlüğü de tüm yurtlara yazı göndererek, domuz gribi konusunda gerekli önlemlerin alınması talimatı verdi.

Baştabipliğin yürüteceği çalışmalar kapsamında, Yargıtay çalışanlarına ve binalara giriş yapan ziyaretçilere, Sağlık Bakanlığından temin edilecek domuz gribi ve diğer bulaşıcı hastalıklara ilişkin bilgilendirici broşür ve kitap dağıtımı yapılacak.

Alınan hijyen tedbirleri kapsamında, hastalık riskinin yüksek olduğu dönemlerde, Yargıtay'da bulunan çay ocaklarında plastik ya da kağıt bardak ve fincanlar kullanılacak. Çay ocaklarında çalışan personelin hastalık şüphesi duyulduğunda acilen muayenelerinin yaptırılması sağlanacak.

Isınma amaçlı klimaların kullanılması yasaklanırken, toplu olarak çalışılan odalar günde en az 2 defa havalandırılacak, perdeler daha sık yıkanacak, lavabo muslukları da el temasının önüne geçmek için sensörlü musluklarla değiştirilecek.

Kapı kolu, merdiven trabzanı, asansör butonları, masa, sehpa, koltuk gibi sert yüzeyler ve tuvaletler, yüzde 10'u sulandırılmış çamaşır suyu ile günde en az 1 kez, yoğun kullanılan riskli mekanlar ise günde 2 kez silinecek.

Personelin kişisel hijyen kurallarına dikkat etmesi istenen tedbirler kapsamında ayrıca Yargıtay'ın anaokulunda tüm yıkanabilir oyuncakların günde 1 defa bulaşık makinesinde yüksek ısıda yıkanması sağlanacak.

Tedbirler kapsamında, yemekhane ve mutfakta da bir dizi önlem alınacak. Tüm bulaşıklar makinelerde uygun süre ve yüksek ısıda yıkanacak, tüm yemekhane personeli  maske kullanacak. Yemek menüsüne her gün bol miktarda C vitamini içeren bir meyve eklenecek.

250 yurda yazı gönderildi

YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, üniversite öğrencilerinin barındığı 250 yurda konuya ilişkin yazı gönderdi.

Yazıda, dünyada ve Türkiye'de domuz gribi vakalarında artış gözlendiğini belirten Albayrak, yurt yönetimlerinden yurtlarda barınan öğrencilerin bu tür hastalıklardan korunması amacıyla toplantılar yapılarak bilgilendirilmelerinin sağlanmasını istedi.

Albayrak, Sağlık Bakanlığının domuz gribinden korunmaya yönelik sıraladığı önlemleri hatırlatarak, şunları kaydetti:

"El sıkışmaktan ve öpüşmekten kaçınılması, bulunulan mekanların sık sık havalandırılması, gerekli olmayan kalabalık ziyaretlerin yapılmaması, kirli ellerle gözlere, buruna, ağıza dokunulmaması ve başka kişilerle temas edilmemesi, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması ve mendilin çöp kutusuna atılması, sabunla ellerin sık sık yıkanması konularında dikkatli davranılması gerekmektedir. Yurtlarımızda temizlik ve hijyene çok dikkat edilecektir. Herhangi bir şüpheli durumla karşılaşıldığı takdirde ilgili sağlık kuruluşlarıyla derhal temasa geçilecektir."

3 yeni laboratuvar kurulacak

İstanbul, İzmir ve Adana'da Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne (RSHM) bağlı, domuz gribi virüsünün analizini yapacak üç yeni laboratuvar kurulacak.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, halen A(H1N1) virüsünün analizlerinin yapılabildiği, biri RSHM bünyesinde diğeri de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde iki viroloji laboratuvarı bulunduğunu söyledi.

RSHM'nin kapasitesinin yılda 3-4 bin örneğe bakmak için yeterli olduğunu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin de yılda 2 bin örneğe bakabilecek kapasiteye sahip bulunduğunu anlatan Ertek, hem ulaşım kolaylığının sağlanması hem de kapasitenin artırılması açısından üç ilde daha RSHM müdürlüklerine bağlı laboratuvarların hizmete gireceğini bildirdi.

İstanbul, İzmir ve Adana'daki yeni laboratuvarların 1 Kasım'da faaliyete başlamasının planlandığını belirten Ertek, "Bu laboratuvarlarda yedi ya da sekiz yakın çevre ilden gelen örnekler incelenebilecek. Ancak ulaşım imkanı açısından bu illere uzak olan yerlerden alınan örnekler yine hava yoluyla bize gönderilecek. Yeni laboratuvarlar merkezimizle bağlantılı olarak çalışacak" diye konuştu.