Yarın veya çarşamba getirilecekler

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, "Alıkonulan kamu görevlilerine kavuşmayı ve kucaklaşmayı bekliyoruz. Yani bir program dahilinde yarın akşam saatlerinde veya çarşamba sabahı bu olay gerçekleşmiş olacaktır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamayla ilgili gözaltına alınanlara ilişkin, "Olay, iddianameye bağlandıktan ve yargı süreci bittikten sonra belki filmlere konu olabilecek çok önemli operasyonlarla bu sonuca varılmıştır"dedi.

 
Arınç, Başbakanlık Yeni Bina'daki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
 
Bir gazetecinin "BDP'nin İmralı'da Öcalan'la yaptığı görüşmeyi sızdıran belli oldu mu? Bunu hükümetin açıklaması söz konusu mu?" sorusu üzerine Arınç, bu konuda hiçbir görüşmenin olmadığını söyledi. Arınç, şöyle konuştu:
 
"Sayın Demirtaş idi zannediyorum, 'milletvekillerimizden veya partimizden kaynaklanmayan ama BDP üzerinden sızdırılmış olduğunu' açık bir dille ifade ettiler. Yarın grup toplantısı yaparlarsa bu grup toplantısında da olayı detaylı olarak anlatacaklarını ifade etmişlerdi. Ama anlaşılıyor ki bu görüşmelere ait 'tutanak' denen konuşmalar Barış ve Demokrasi Partisi'nden bir şekilde gazeteye intikal etmiş olmalı ama biz bunun üzerinde tekrar durmadık ve yeni bir görüşme açmadık."
 
Alıkonulan kamu görevlileri
 
Terör örgütünce alıkonulan kamu görevlilerin Türkiye'ye gelişlerine yönelik detayların sorulması üzerine Arınç, şunları kaydetti:
 
"Bildiğimiz kadarıyla bu, yarın akşam saatlerinde veya yetişmezse çarşamba günü sabah saatine sarkabilecek bir gelişmedir. Şahısları teslim almak üzere BDP tarafından üç milletvekilli bir heyet Sebahat Tuncel, Adil Kurt, Hüsamettin Zenderlioğlu. Aynı zamanda İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ve Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal'ın da heyette yer aldığı bilinmektedir. Heyet, Şırnak Silopi üzerinden Kuzey Irak'a gidecek. Daha sonra da salı akşamı veya çarşamba günü Türkiye'ye dönecektir. Bu bir propaganda aracı olarak kullanılmaması ve bölücü örgüt tarafından da istismar edilmemesi dikkate alınarak bir program dahilinde inşallah bu arkadaşlarımızı kucaklamış olacağız. Yani olaylara hem İçişleri Bakanlığımız kendi açısından hem de tertiplenen bir heyetin bunları alarak Türkiye'ye Habur üzerinden zannediyorum girecekleri anlaşılmaktadır."
 
Altı asker, bir kaymakam adayı, bir polis ve iki geçici köy korucu olmak üzere toplam 10 kamu görevlisinin alıkonulduğunu hatırlatan Arınç, "Bunlara kavuşmayı ve kucaklaşmayı bekliyoruz. Yani bir program dahilinde yarın akşam saatlerinde veya çarşamba sabahı bu olay gerçekleşmiş olacaktır" diye konuştu.
 
"Filmlere konu olabilecek çok önemli operasyonlar..."
 
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Cilvegözü sınır kapısındaki terör saldırısını gerçekleştiren kişilerin yakalanmasıyla ilgili gelişmeleri hatırlatan bir gazetecinin, "Suriye'de bir operasyon mu yapıldı?" sorusunu cevaplarken, şu cevabı verdi :
 
"Tam bir ay önce 11 Şubat 2013 tarihinde Cilvegözü sınır kapısında kanlı bir terör eylemi gerçekleştirilmişti. Bomba yüklü bir araçla gerçekleştirilen bu terör eyleminde 14 kişi hayatını kaybetmiş, 26 kişi yaralanmıştı. O günden bu yana 1 ay içinde Emniyet Genel Müdürlüğümüz, Hatay Emniyet Müdürlüğü ve koordine içinde diğer güvenlik birimlerimizle çok yönlü bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışma neticesinde o zaman da bilindiği gibi patlayan araçta 3 şahsın bulunduğu, bu şahıslardan 2'sinin inerek Suriye'ye geri döndüğü bir şahsın ülkemize giriş yaptığı anlaşılmış, ülkemize giriş yapan şahsın kısa bir süre sonra Yayladağ Sınır Kapısı'ndan çıkış yaptığı görülmüştür. Yapılan istihbari çalışmalar neticesinde bu her üç şahsın da kimlik bilgileri tespit edilmiştir.Sürdürülen çalışmalar sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda 7 Mart'ta operasyon başlatılmış, 8-9 Mart'ta sürdürülen operasyonlarda terörist eylemi organize eden ve patlayıcı aracı olay yerine getiren 2 şahsın da aralarında bulunduğu toplam 8 şahıs gözaltına alınmıştır. Bugünler itibarıyla da Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edilen 8 şahıstan 5'inin tutuklanma istemiyle mahkeme çıkarılmışlardır. Bildiğiniz gibi soruşturmanın gizliliği esastır. Bu aşamada verecek çok fazla bilgim yok, özellikle isimler ve operasyonun ne şekilde gerçekleştiği konusunda. Ancak huzurlarınızda hem İçişleri Bakanlığımızı hem de olayın aydınlatılmasında fevkalade iyi ve başarılı bir çalışma yapan emniyet güçlerimizi ve güvenlik birimlerimizi kutlamak istiyorum. Olay, iddianameye bağlandıktan ve yargı süreci bittikten sonra belki filmlere konu olabilecek çok önemli operasyonlarla bu sonuca varılmıştır. Olayın başındayız, soruşturma safhasındayız. Dolayısıyla yargının vereceği kararı ve dava safhasını hep birlikte izlememiz gerekecek."
 
"Tam Gün Yasası gündeme gelmedi"
 
Arınç, başka bir soru üzerine toplantıda, Tam Gün Yasası ile ilgili bir sunum yapılmadığını, konunun gündeme gelmediğini söyledi.
 
Bir gazetecinin, Almanya'da katıldığı bir konferansta, tutuklu gazetecilere yönelik yasal bir düzenleme olacağına dair sözleri bulunduğu ifade etmesi üzerine Arınç, bu konuda 'yeni bir kanun gelecek' diye bir şey söylemediğini vurguladı.
 
Almanya'da, iki yerde, başarılı konferanslar verdiğini dile getiren Arınç, "Ama medyanın bir kısmı, konuşmanın başında gösteri yapmaya kalkışan TGB'li protestocu gruba yöneldiği için söylediklerimi ciddiyetle takip edememiş. Benim bahsettiğim konu, onlarca soru içinden verdiğim cevaplardan birisiydi. 4. Yargı Paketi'ni işaret ederek, gazeteciler niçin hapiste, neden değil? Terörle Mücadele Kanunu'nu anlatırken bazı bilgiler vermiş olabilirim. Bir internet sitesiyle başlayan sonunda da bütün basının, 'Acaba yeni bir kanun mu gelecek' diye merakla beklenmesine yol açan işin esası budur. İşin özü kaçırılınca, sadece gösterilere odaklanınca böyle yanlışlıklar olabiliyor. Kanun veya yeni bir çalışma yok. Epeydir özlediğimiz 4. Yargı Paketi gecikmeli olarak Meclis'e gelmiş oldu, bundan sonraki süreci hepimiz büyük bir merakla takip edeceğiz" diye konuştu.
 
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Almanya'daki yangın faciasıyla ilgili "Türkiye olarak, hükümetimiz olarak bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı tekrar ifade etmek istiyorum" dedi.
 
Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda gündemlerindeki konuları görüştüklerini söyledi.
 
Almanya'daki yangın faciasıyla ilgili de bilgi veren Arınç, Türk ailelerin yaşadığı binada çıkan yangında bir anne ve 7 çocuğunun vefat ettiğini belirterek, "8 yurttaşımızı bu acı olayda kaybettik. Bundan fevkalade üzüntü duyuyoruz" diye konuştu.
 
Olayla ilgili bütün ihtimalleri içine alan bir sürecin takip edildiğini vurgulayan Arınç, yangının çıkış sebebi üzerinde farklı iddiaların olabileceğini bildirdi.
 
Arınç, yangının teknik bir arızadan çıkmış olabileceği gibi, başka bir maksatla yapılmış acı bir olayla da karşı karşıya kalınabileceğini dile getirerek, Alman makamlarının da ciddi bir soruşturma yürüttüğünü ifade etti.
 
"Büyükelçiliklerimiz ve görevli bürokratlarımız aracılığıyla bu tahkikatı bizim de yakından takip ettiğimizi ve sonucundan emin olmak istediğimiz karşı tarafa iletmiş bulunuyoruz" diyen Arınç, Alman makamlarının da konu üzerinde ciddiyetle durduğunu belirtti.
 
Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi'nin eyalet başbakanı ile aileleri ziyaret ettiğine değinen Arınç, Göçten ve Uyumdan Sorumlu Bakan Maria Böhmer'in, büyükelçiliği arayarak federal hükümetin taziyelerini ilettiğini aktardı.
 
Arınç, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de "derinden sarsıldığı" yönünde yazılı bir açıklama yaparak, başsağlığı dileklerini ilettiğini belirterek, Merkel'in konunun açıklığa kavuşturulabilmesi için yardım sözü verdiğini vurguladı.
 
Yangında hayatını kaybedenlerin otopsisinin yarın sabaha kadar bitirilmesini beklediklerini ifade eden Arınç, cenazelerin, yetişirse saat 10.30 gibi Almanya'daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Camisi'nde cenaze namazı kılındıktan sonra özel bir uçakla Türkiye'ye nakledileceklerini bildirdi.
 
Cenazelerin Afyon'da defnedileceklerini bildiren Arınç, "Bu akşam veya en geç yarın sabah da sayın Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ, Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu da bu uçakla gidecekler, olay yerini inceleyip cenaze namazına katılacaklar ve cenazelerimizi alarak Türkiye'ye, Afyon Zafer Havaalanı'na veya askeri havaalanına inmek suretiyle görevlerini yerine getirmiş olacaklardır" ifadesini kullandı.
 
Arınç, böyle bir yangın sonrası geçmişte yaşanan acı olayları hatırlamamak ve o olaylarla ilgili bir bağlantı kurmamanın mümkün olmadığına dikkati çekerek, "Ancak bu olayın kendine özgü sebebi de olabilir. Dolayısıyla ciddi bir soruşturma ve soruşturma neticesinde elde edilecek bilgi ve bulguları yine milletimizle paylaşacağız. Türkiye olarak, hükümetimiz olarak bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı tekrar ifade etmek istiyorum" dedi.
 
"Et ve Süt Kurumu" geliyor
 
Kurulda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in et ve süt üreticilerini yakından ilgilendiren bir sunum yaptığına değinen Arınç, "Hayvansal ürünler piyasa düzenleme mekanizması 'Et ve Süt Kurumu' olarak yeni bir kurum kurulmaktadır. Et Balık'ın ismi 'Et ve Süt Kurumu' olarak yeniden düzenlenmektedir" diye konuştu.
 
Arınç, üretici ve tüketicileri doğrudan korumaya yönelik, çıkar ve menfaatlerini en üst noktada tutmak amacıyla Et Balık'ın Et ve Süt Kurumu olarak yeniden düzenleneceğini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı bir mekanizma olarak faaliyete geçeceğini ifade etti.
 
Başbakan Yardımcısı Arınç, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen terör olayının aydınlatılması ve terör örgütünce alıkonulan kamu görevlilerinin ne zaman ve ne şekilde Türkiye'ye geleceği konusunda bilgilendirmede bulunduğunu söyledi.
 
Bülent Arınç, TBMM'ye gönderilen 4. yargı paketiyle ilgili tasarının, aldıkları habere göre perşembe günü Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacağını dile getirerek, "Hafta sonu olması itibarıyla sanıyorum ki görüşmelerin önümüzdeki hafta tamamlanması ve Genel Kurul'a gelmesi beklenmektedir" dedi.