YARSAV: Yargı, yargıya bırakılmalı

Eminağaoğlu, "Siyasi irade tutum ve davranışlarından, baskı yaratmaktan vazgeçmeli” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yakın zamanda ortaya çıkan konuların, yargının büyük bir baskı altında olduğunu gösterdiğini belirten Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Siyasi irade yargıyı yargıya bırakmalıdır. Ancak bugün Türkiye'de baskı altında bir yargı vardır. Bunun mücadelesi sonuna kadar verilecektir" dedi.

YARSAV'ın 2. Olağan Genel Kurulunda söz alan Eminağaoğlu, YARSAV'ın "yargıya yönelik saldırılara duyarsız kalmadığı için gündemden düşmediğini" ileri sürdü.

YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, "Yargı ve yargı bağımsızlığı ülkemizde her geçen gün artarak katlanan sorunlarla yüz yüze kalmaktadır. Yakın zamanda ortaya çıkan ve yargıda dinleme skandalı olarak tüm kamuoyunun bilgisine ulaşan konular göstermiştir ki yargı çok büyük bir baskı altındadır" diye konuştu.

Dinleme ve teknik takip kararlarını veren meslektaşlarını suçlamayı doğru bulmadığını ifade eden Eminağaoğlu, "Bu meslektaşlarımızdan karar talep eden Teftiş Kurulunun meslektaşlarımız üzerinde sahip olduğu yetkiler bu kararları ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle Teftiş Kurulu siyasi bir ortam olan bakanlığa bağlı olmamalıdır. Yargıç güvenceli durumda görev yapmalıdır. Güvenceler kağıt üzerinde kalmamalıdır" şeklinde konuştu.

"Siyasi irade baskı yaratmaktan vazgeçmeli"

Eminağaoğlu, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Türkiye'de yargının şimdiye kadar uğramadığı boyutta saldırılara muhatap olduğunu savunan Eminağaoğlu, YARSAV'a yönelik saldırıların uluslararası arenada Türkiye'deki yargı bağımsızlığı düzeyi yönünden Türkiye aleyhine çok karanlık bir tablo oluşturduğunu söyledi. Eminağaoğlu, "Burada siyasi irade tutum ve davranışlarından vazgeçmelidir, duyarsızlığından vazgeçmelidir, baskı yaratmaktan vazgeçmelidir. Yargıyı rahat bırakmalıdır. Yargıyı yargıya bırakmalıdır. Yargıya bırakılan bir yargı sadece ve sadece hukuk çerçevesinde hareket edecektir. Ancak bugün Türkiye'de baskı altında bir yargı vardır. Bunun mücadelesi sonuna kadar verilecektir" dedi.

"Vahim bir tablo"

"Telekomünikasyon İletişim Başkanının (TİB) açıklamaları sizi tatmin etti mi?" sorusu üzerine Eminağaoğlu, şunları söyledi:

"Adalet müfettişlerinin İstanbul Emniyetine yazdığı yazıda TİB'deki verilerin ayrı bir tarafa kaydedilmesi ve daha sonra TİB'deki tüm kayıtların imha edilmesi yönünde bir yazı vardır. Bu yazı sanırım Sayın TİB Başkanı'nı yanıtlamaktadır. Burada Yargıtay santral boyutu öne çekilmektedir, ancak kararlarda iş yerinin de teknik takibe alınması konusu vardır. Bu yüksek yargının, Yargıtay'ın ortam dinlemesine tabi tutulduğu anlamındadır, bu da çok vahim bir tablodur."