YARSAV'dan TIR'la ilgili suç duyurusu

YARSAV, Kırıkhan-Reyhanlı yolu üzerinde ihbar üzerine durdurulan TIR ile ilgili Hatay Valisi Lekesiz, İl Jandarma Komutanı ve MİT personeli hakkında suç duyurusunda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Kırıkhan-Reyhanlı yolu üzerinde ihbar üzerine durdurulan TIR konusunda Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İl Jandarma Komutanı ve MİT personeli hakkında suç duyurusunda bulundu. 

YARSAV Yönetim Kurulu adına Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verilen suç duyurusu dilekçesinde, 1 Ocak 2014'te kolluk makamlarına "içi silah dolu TIR olduğu" yönünde ihbar geldiği, bunun üzerine Kırıkhan-Reyhanlı yolu üzerinde jandarma ekiplerince durdurulan TIR'da Suriye'ye gönderilen insani yardım malzemesi olduğunun belirtildiğine yer verildi. 

Cumhuriyet savcılarının katılımı ile TIR'da arama kararının yerine getirilmek istendiği, ancak TIR'a eskortluk yapan kişilerin kendisini MİT mensubu olarak tanıtıp, araçta "devlet sırrı niteliğinde malzemenin" bulunduğunu beyan ettikleri ve arama yaptırmadıkları ifade edilen dilekçede, adli makamların tüm çabalarına rağmen bu kişilerin direnç gösterdiği ve TIR'ın yoluna devam ettiğinin basından öğrenildiği belirtildi. 

MİT'in istihbarat oluşturma görevinin olduğu, operasyonel görevinin olmadığı savunulan dilekçede, "Anayasa'nın 138. maddesinde yargı bağımsızlığına vurgu yapıldığı, yasama ve yürütme organları ile idarenin yargı kararlarına uymak zorunda olduğu, bu kararların yerine getirilmesinin de geciktirilemeyeceğinin" belirtildiğine işaret edildi.  

Savcının soruşturma çerçevesindeki talimatlarının, yürütmenin baskısı ile yerine getirilememesinin Anayasal suç olduğuna dikkat çekilen dilekçede, şunlar belirtildi: 

"Görev alanı içinde olmayan bir faaliyeti icra edenler, yürütmenin Anayasa ve yasalara aykırı hukuk dışı keyfi uygulaması ile hukuktan kaçırılmışlar, aynı uygulama ile Anayasa ve yasalar çerçevesinde kendisine verilen görev ve sorumluluğun gereğini yerine getirmeye çalışan cumhuriyet savcıları ise adeta suçlu konumuna getirilmişlerdir.  

Açıklanan nedenlerle, usulüne uygun alınan arama kararlarının gereğini yerine getirmeye çalışan görevli ve yetkili cumhuriyet savcılarına karşı direnen MİT personelinin tespiti ile haklarında TCK'nın 265. maddesine göre işlem yapılmasını, yine hukuka aykırı biçimde verdikleri talimatla suç soruşturmasını engelleyen Hatay Valisi, İl Jandarma komutanı hakkında TCK'nın 257. maddesi uyarınca görevi kötüye kullanma suçundan dolayı soruşturma başlatılmasını saygıyla arz ve talep ederiz" 

Bu konularda ilginizi çekebilir