Yasaklı 12 sucu, yeniden üretime geçti

Sağlık Bakanlığı, damacana su üretimi durdurulan firmalara ilişkin yeni açıklama yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Sağlık Bakanlığı, damacana su üretimi durdurulan 12 firmanın problemini giderdiği için yeniden su üretimine başlamasına müsaade edildiğini, problemini gideremeyen 3 tesisin faaliyetinin durdurulduğunu ve 5 firmayla ilgili karar verebilmek için de analiz sürecinin tamamlanmasının beklendiğini bildirdi.
 
Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında, Bakanlığın sağlıksız su üreten damacana markalarını açıklamakta acele ettiği, yanlış sonuç açıkladığı, numunelerin karıştırıldığı, bazı firmaların aklandıkları yönünde haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.
 
Temmuz ayında yapılan denetimler ve analizler neticesinde öncelikle ambalajlı su dolum tesisinde problem olduğu tespit edilen ve İstanbul'da damacana dolumu yapan 5 firmanın ardından da diğer illerde dolum tesisi bulunan 15 firmanın isminin açıklandığı belirtilen açıklamada, sahadan alınan numunelerde uygunsuzluk tespit edilen, ancak dolum tesisinde herhangi bir problemle karşılaşılmayan 76 firmaya ait 114 numune, numunenin alındığı adres ve suyun markasıyla açıklandığı anımsatıldı.
 
Bakanlıkça yapılan açıklamanın dikkatlice okunması durumunda, dolum tesisinde problem olan firmaların saha verilerinin kamuoyu ile paylaşılmadığının anlaşılacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
''Bu durum, firmaların sahadan alınan numunelerinde problem olmadığı anlamına gelmemelidir. Dolum tesisinde problem yaşanan firmaların piyasa ürünlerinde de benzer uygunsuzluklar tespit edilmiştir. Yapılan analizlere ait tüm raporlar Bakanlığımız kayıtlarında mevcuttur. Denetimlerde, ülke çapında bin 200 saha denetim elemanı ve bin 500 laboratuvar personeli görev yapmıştır. Numuneler çok dikkatli bir şekilde çalışılmış, şüpheli durumlarda analizler tekrarlanmış veya üst düzey laboratuvarlarda teyit edilmiştir. Hiçbir firmanın ismi listeye yanlışlıkla yazılmamıştır. Ayrıca, firmalara tespit edilen eksiklikler tek tek izah edilmiştir.
 
Bakanlığımızca, halkın sağlıksız su tüketiminin derhal önüne geçilebilmesi amacıyla dolum tesisinden alınan ilk numuneye göre işlem yapılmaktadır. Buna göre gerekli yasal işlemler uygulanmakta, firmaya eksiklikleri anlatılmakta, eksikliklerin giderilmesi için 1 hafta süre verilmektedir. 1 haftalık süre zarfında firmalar alması gereken önlemleri aldıkları takdirde alınan kontrol numunesinin uygun çıkması gayet tabiidir. 
 
Olması gereken şekilde cereyan eden bu durum, bazı basın-yayın organlarında ''Bakanlığın testleri yanlış yaptığı, bunun için daha sonra ilgili firmayı akladığı, itirazlar üzerine ikinci numune alındığı'' gibi gerçek dışı beyanlarla toplum yanıltılmaktadır. Bakanlığımız, şimdiye kadar kimseyi karalamaya çalışmadığı gibi şimdi kimseyi aklamaya da çalışmamaktadır. Daha önce uygunsuzluğu çıkan firmalar yakından takip edilmeye devam edilecektir.''
 
Açıklamada, yapılan bu denetimlerin Bakanlığın rutin denetimlerinin parçası olduğu, denetimlerin daha önce de kesintisiz yapıldığı, bundan sonra da yoğun biçimde devam edeceği kaydedildi. İkinci kontrollerde damacana su üretimi durdurulan 12 firmanın problemini giderdiği için yeniden su üretimine başlamasına müsaade edildiği ile getirilen açıklamada, problemini gideremeyen 3 tesisin faaliyetinin durdurulduğu ve 5 firmayla ilgili karar verebilmek için de analiz sürecinin tamamlanmasının beklendiği bildirildi.
 
 
 
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir