Yastık altındaki altınlar için 'barış' lazım
Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, bankaların bir süreden beri şubeleri aracılığıyla topladıkları altında küçük yatırımcıya ulaştığına dikkat çekerek daha büyük yatırımcıları çekmek için 'varlık barışı' gibi 'altın barışı' yapma önerisi getirdi.
Genel Müdür Abdullah Çelik, Bank Asya olarak da KOBİ, konut ağırlıklı bireysel, kredi kartı ve altın bankacılığı alanlarında büyümek istediklerini yeni şube açma hedeflerini anlattı ve "Yıl sonuna kadar 250 personel daha alacağız" dedi.
Ece CEYHUN
İSTANBUL - Türk yatırımcısının geleneksel enstrümanı altının yıldızı dünyada son krizle birlikte iyice parladı. Fed'in son parasal genişlemesinin altına da yaraması beklenirken Türk bankaları bir süreden beri yastık altındaki altınları çekmek için çalışıyor. Bazı analistlerin ya da piyasanın önde gelen isimlerinin tahminlerine göre Türkiye'de 5 bin ton ya da başka bir ifade ile 250-300 milyar dolar tutarında yastık altında altın olduğu tahmin ediliyor. Bankalar bu konuda yatırımcıları cezp etmek için topladıkları altına fiyat getirisinin dışında da getiriler sunmaya başlarken Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, yastık altından daha fazla altının sisteme kazandırılması için 'varlık barışı' gibi 'altın barışı' yapılması önerisini getirdi. Şimdiye kadar bankalara ağırlıklı olarak küçük yatırımcıların tasarruflarının aktığını belirten Çelik, daha büyük tasarrufların olduğunu da tahmin ettiklerini ifade ederek "Altın Barışı, sisteme olan girişleri artırmada faydalı olur" dedi.
Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik bankanın büyüme planlarını ve şimdiye kadar aldığı mesafeyi anlatırken bakıldığında katılım bankacılığının Türkiye'de diğer bankalara nazaran yeni bir alan olduğunu ve sektördeki her bankanın hızlı büyüme planları yaptığını hatırlattı. Çelik, dolayısıyla katılım bankacılığında ulaşılması gereken pek çok hedef olduğunu aktarırken Bank Asya'nın da son 5 çeyrekten beri daha yaygın şube ağı ve daha yaygın müşteri tabanına ulaşmak için efor sarf ettiğini vurguladı. Çelik, kurumsal müşteriden KOBİ ve konut ağırlıklı olmak üzere daha bireylere dönük bankacılık yaptıklarını kredi kartında ve altın bankacılığı gibi alanlarda büyümek istediklerine değindi ve şimdiden kredi ve mevduatta yıl sonu hedeflerini yakaladıklarını vurguladı.
250 şubeye ulaşacak, 250 personel alacak
[PAGE]250 şubeye ulaşacak, 250 personel alacak
Abdullah Çelik, Bank Asya'nın 175 olan şube sayısını 222'ye yükselttiklerini ve sene sonunda 250 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini anlatarak sene sonuna kadar 4.640 olan personel sayılarınada 250 kişiyi daha eklemek istediklerini belirtti. Daha yaygın bir bankacılık yapma anlayışı ile hem gitmedikleri il sayısını azaltacaklarını hem de bazı illerde mevcut organizasyon yapılarına yeni noktalar ekleyeceklerini açıklayan Çelik, "Bankanın fokusunu KOBİ ve perakendeye doğru çevirdik. Özellikle bireysel bankacılıkta gereken hizmeti verebilmek için Türkiye'yi kapsayacak şekilde yapılanmaya gitmek gerekiyor. 2013 yılında da hızlı büyümek istiyoruz. Şube başına personel sayımızı da 23'ten yıl sonunda 19'a getireceğiz. Sene sonunda 69 ilde şubemiz olacak" dedi.
Bank Asya olarak daha önce 2 olan bölge müdürlüklerinin sayısını da artırdıklarını aktaran Çelik bunun da genel stratejinin bir parçası olarak hayata geçirildiğini kaydetti.
Kurumsaldan KOBİ ve perakendeye geçiş
Bankanın kredi kartı sayısının da 2 milyona yükseldiğini ifade eden Çelik, bu alana bankada büyük yatırımlar yapıldığına da işaret etti. Artık yapılan bu gibi yatırımların rasyonalizasyonunu sağladıklarını da belirten Çelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Aktifimizin yüzde 80'ine yakını kredi. Eylül, ekim, kasım aralık önemli işler yapılan aylar. Yazı biraz hazırlık için kullandık ve açılacak şubelerin yerini belirlemek için çalıştık. 30 şube açacağız. Bankanın kredi portföyü içinde kurumsalın ağırlığı fazlaydı onu azaltmayı çalışıyoruz. Kredi portföyümüzü kurumsaldan biraz daha küçüklere doğru KOBİ ve konuta doğru kayıyoruz. Daha dengeli bir kredi portföyü oluşturmak için çalışıyoruz."
Bank Asya'da son 5 çeyrekte konut kredisi hacmi 940 milyon TL'den 1 milyar 735 milyon TL'ye KOBİ kredilerinde ise 481 milyon TL'den yaklaşık 3 kat artarak 1 milyar 740 milyon TL'ye doğru bir büyüme olurken Çelik, "İlk yarıda hem kredi hem de mevduatta sektörden daha hızlı büyüdük ve net kar marjımız daha yüksekti.Yıl sonu hedeflerimizi şimdiden aşmış durumdayız. Aynı sermaye ile daha çok gelir elde ettik. Sonuçta 3 milyara yakın kredi artışı yaptık. Bu ayrılan karşılıklardan dolayı açıklanan kar rakamına yansımadı ama bankacılık gelirlerimiz arttı ve artmaya devam edecek. Yılın kalan yarısında karlılığın seyri benzer olur" dedi.
TL sukuk çıkartmayı düşünüyor
Bank Asya olarak TL cinsi sukuk ihracı düşündükleri ve yerli yatırımcıları hedeflediklerini aktaran Çelik, ticari bankaların bono ihraçlarının yarattığı potansiyele işaret ederek "Katılım bankaları olarak kredi işlemi yapıyoruz ama Hazine işlemi yapamıyoruz. Katılım bankaları da leasing alacakları üzerine sukuk çıkartabiliyor. Bank Asya'nın leasing alacaklarının tutarı 280 milyon TL düzeyinde. Daha ihraç tutarına karar vermedik ama en kısa zamanda, bu yıl içerisinde, çıkartmayı hedefliyoruz. Bu konuda bazı aracı kurumlarla da görüşüyoruz. Ayrıca Hazine'den de döviz cinsi ihracın arkasından TL cinsi sukuk bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Kredi faizinde düşüş olur da bu düşüş dramatik boyutta olmaz
[PAGE]Kredi faizinde düşüş olur da bu düşüş dramatik boyutta olmaz
Bank Asya Genel Müdürü Abullah Çelik, "Yılın son çeyreğinde yumuşak iniş de dikkate alındığında çok hızlı kredi büyümeleri beklemiyoruz" dedi. Yılın ilk aylarının oldukça hızlı geçtiğini yazın ise sakin bir ortam olduğunu anlatan Çelik, "Kredi talebinde daralma var ama biz bunu görüp yılın başında hızlı başlamıştık. Önden yüklemeli yaptık. Oranlar düşecekse bir an önce vermeniz lazım. Dolayısıyla yıl sonu hedeflerimizi şimdiden yakaladık. Genel olarak kredi yavaşlaması olacak ama yaza göre de hızlanma yaşanacak. Talep yılın ilk 4 ayından düşük olur. Kredi faizinde de düşüş bekliyoruz ama bu düşüş dramatik boyutta olmaz. Dibine doğru da yaklaştı diye düşünüyorum" diye konuştu. Çelik, 2012 büyümesinin de yüzde 3.5 civarında olmasını bekliyor.
Hindistan'da çalışmalar sürüyor
Irak'ın Erbil kentinde bir şube açan ve Hindistan'ın ilk katılım bankası olmaya hazırlanan Bank Asya'da temsilciliğin çalışmaları sürüyor. Abdullah Çelik, esprili bir dille "Ne de olsa adımızda Bank Asya ve Asya'nın yükselişi de kaçınılmaz" diyerek iki ülke arasındaki artan dış ticaret hacminde pay almak istediklerini söyledi. İslam Kalkınma Bankası ile Afrika'da kurdukları ortaklıkla da bu kıtada ilk katılım bankacılığı yapan Bank Asya, burada 4 ülkede faaliyet gösteriyor. Çelik, Asya'nın daha kısa ama Afrika'nın da daha uzun vadede büyüme potansiyeli sunduğunu anlattı.
Sermaye piyasalarının zamanı geliyor aracı kurum yıl içinde faaliyete geçer
Türkiye'de faizlerin tarihi düşük seviyelere geldiğini, enflasyonu düşürmek için ciddi bir mesafe alındığına da işaret eden Abdullah Çelik, "Türkiye'de sermaye piyasalarının zamanı geliyor. Artık sermaye piyasalarına yavaş yavaş girmek gerekiyor. Bizde bir aracı kurum satın aldık. SPK süreci devam ediyor. Önümüzdeki seneye kalmaz bu sene açarız faaliyete geçer. Daha çok kurumsal finansman düşünüyoruz. Yatırım bankacılığı gibi konumlandırmak istiyoruz. Yoksa hisse senedi alım satımında komisyonlar çok düşük. Hisse senedinde de internete yönlendireceğiz. Yabancıların aktif olmaya başlaması ile bizim şirketlerden halka arz ve yabancılara satış ihtiyacı olabilir Körfezden enteresan fırsatlar çıkabilir" ifadelerini kullandı. Sigorta ve yeni kurdukları BES şirketinin performansından da memnun olduklarını ifade eden Çelik, A101'de ise taliplinin çok olduğunu ama fiyatta anlaşmanın esas olduğunu vurguladı.