Yatırımcılara çağrı: Gelin, potansiyeli yüksek Niğde ekonomisine katılın

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Alpaslan KAVAKLIOĞLU / AK Parti Niğde Milletvekili

[email protected]

Avrupa sarsıcı bir krizle boğuşmaya çabalarken Türkiye büyüyen ekonomisiyle yatırımlar için güvenilir bir ülke olma özelliğini koruyor. Kuşkusuz göz kamaştırıcı bu ekonomik başarıda yerli ve yabancı özel sektör yatırımlarının büyük payı var. Bu ay sonunda, üzerinde hummalı çalışmaların sürdüğü yeni yatırım teşvik sistemimiz açıklanacak. Yakında daha cazip bir teşvik sistemine kavuşacağımıza işaret eden Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan'ın uluslararası doğrudan yatırımların Türkiye'ye gelmesinde önemli bir araç olacağını vurgulaması ve yeni yatırım teşvik sistemimizin ithalatı yüksek ürünlerin ülkemizde üretilmesini sağlamaya odaklanması oldukça sevindirici gelişmeler. Kalkınma Bakanlığımızca yeni teşvik sistemi çalışmalarında tarihte ilk kez il il sosyal ve ekonomik gelişmişlik endeksinin çıkarılmış olması ile yatırım öncelikleri ve Türkiye'nin yatırıma, üretime olan ihtiyacının karşılanmasında hangi ilin ne durumda olduğunun görülecek olması da bir avantaj olacak. Bu sayede bazı şehirlerimizin sahip oldukları yatırım potansiyelleri ile görünür olacağını umuyorum. Tam bu noktada ülkemizin yatırımlar açısından geleceği konusunda ben, Niğde özeline girmek istiyorum.

Niğde, Türkiye'nin ortasında; çevresinde Kayseri, Konya ve Adana gibi gelişmiş illerin yer aldığı merkezi konumda olan ve geniş arazileri ve tarımsal üretime uygun iklim yapısıyla her geçen gün gelişen bir ilimiz. Büyüyen ekonomisinin varlığının gözle görüleceği noktalar arasında sayısı çoğalan yerli/yabancı yatırımlar, tarım kompleksleri, sanayi tesisleri, üretimde ortaya çıkan veriler, artan banka şubeleri ve sosyal hayatın canlılığı bulunmaktadır.

Tarımsal yatırım ve entegre tesisler için ideal

Niğde'deki yatırımlar konusunda özellikle tarımsal üretim ve tarıma dayalı imalat sanayi başarılı ve istikbal vaat eden bir alan. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın 2010 yılı verilerine göre Niğde, en fazla organik tarım ürünleri üretimi yapılan ikinci il. İzmir 28 bin ton üretimle ilk sırada, Niğde ise 26 bin tonu aşkın üretimle İzmir'i takip ediyor. 2011 yılı da Niğde için bu anlamda çok daha verimli geçti. Organik metotlarda üretimi yapılan elma, kiraz, nektarın, şeftali ve kayısı gibi doğrudan ihraç edilebilecek ürünler, Hükümetimizin yeni teşvik paketiyle de paralellik arz ediyor. Bununla birlikte elma ve patates üretiminde en büyük, lahanada ise ikinci büyük üretici il olan Niğde Anadolu'nun buğday ambarı sayılan 10 ilin arasında yer almakta. Üretimdeki bu niteliksel durum Niğde'de cips, meyve suyu, makarna fabrikaları gibi tesis yatırımları imkânını barındırmaktadır. Bu anlamda Niğde Üniversitesi bünyesinde kuruluş çalışmaları devam eden Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi'nin açılması ile de Niğde'nin özellikle tarım sektöründe bir cazibe merkezi olması için her şey hazır.

Yeni teşvik sistemimizin bölgesel destekler konusunda odaklanacak olması, Niğde ve içinde bulunduğu bölgenin tarımsal potansiyeli göz önüne alınırsa bölgesel teşviklerin yönelmesi için Niğde'nin ideal bir merkez olabileceğini belirtmek gerek. Yabancı ve yerli yatırımcılar için Niğde'yi ideal kılan özelliklerinin başında gelişime açık ekonomik pozisyonu ve yoğun ticari büyüme kapasitesi geliyor. Geniş tarım arazilerine ek olarak işgücü yeterliliği ve işgücünün niteliği konusunda Niğde'de uygun koşullar var. Bürokrasi, ticaret ve sanayi odaları yatırımcının önünü açacak yapıda. Coğrafi konumu ideal, ulaşım imkânları her geçen gün gelişiyor. Mersin Limanı'na ulaşmak sadece 1,5 saat. Kayseri Havaalanı ise 1 saatlik mesafede. Teşvik olanakları gibi yatırım fırsatları da cazip. Her geçen gün daha fazla sanayi tesisimiz doğalgaz imkânına erişiyor.

Öte yandan Niğde'de yatırım alanları sadece tarımsal sektörle sınırlı değil. Madencilik, gıda ürünleri ve içecek imalatı, entegre hayvancılık, su ürünleri yetiştiriciliği, seracılık, tekstil ürünleri imalatı, giyim eşyası imalatı, dericilik, kimyasal madde ve ürünleri, iç ve dış lastik imalatı, çimento ve beton gibi yapı elemanları, makine ve teçhizat imalatı, elektrikli makine imalatları, tıbbi aletler, motorlu kara taşıtı ve yan sanayi, soğuk hava depoculuğu, atık ve bertaraf tesisleri ile hizmet sektörünün her alanı Niğde'nin geniş yatırım olanaklarından bazıları. Niğde, çok çeşitli sektörlerde yatırımcılar için entegre yatırım fırsatları sunuyor. Kolektif işletme tarzının örneklerinden Birko, Ditaş, Çimsa, Niğtaş, meyve suyu fabrikaları, Avrupa'nın en büyük PVC fabrikalarından Ömür-Pen, artık sembol haline gelen Niğde Gazozu gibi çok sayıda başarılı işletmeler var. Bor Şeker, Türkiye'nin kâr eden ender şeker fabrikalarından. Taşı toprağı altın tabiri Niğde'ye de uysa gerek. Zira Niğde'de "bor" hariç tüm madenlerden olduğu söylenir. Ulukışla ilçemizde çıkarılmaya başlanan altın, Bor ilçemizde arama çalışmaları devam eden petrol, beyaz altın kalsit ile çok sayıda yer altı kaynağının zengin rezervlerine sahip. Daha da önemlisi dışa bağımlı halde olunan bazı madenlerin rezervleri mevcut.

Yatırımcılara çağrı

Turizm potansiyeline değinmeden geçmek olmaz. Doğal ve tarihi zenginlikler yatırım için muazzam potansiyellere sahip. Tarihi mirasın zenginliği her sokakta, caddede kendini Selçuklu, Osmanlı ve Bizans eseleriyle gösteriyor. Ayrıca kış, dağ ve yayla turizmi de gelişime açık alanları oluşturuyor. Çiftehan beldesi jeotermal kaynaklar ve buna yönelik başarılı yatırımlarla öne çıkmaya devam ediyor.

Kısacası, tarımsal üretimde ve tarıma dayalı imalat sanayinde, tekstilde, kalsit madenciliğindeki başarılı tesisler, yerli ve yabancı üreticilerin kurduğu büyük ölçekli meyve bahçeleri gösteriyor ki Niğde yatırımlar için ideal bir merkez. Yatırımcılarımızı Niğde'nin sürdürülebilir kalkınma hedefine destek olmaya ve güvenli bir merkeze yatırımlar gerçekleştirmeye çağırıyorum. Gelin, potansiyeli yüksek Niğde ekonomisine katılın.