Yatırımcının gözü-kulağı Başbakan'da

Bono ve yatırım fonunda uygulanacak stopaj için yüzde sıfır ve yüzde 10 kesinti alternatifleri var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Sermaye piyasası yatırımcılarının merakla beklediği stopaj konusunda karar aşamasına gelindi. Bono ve yatırım fonunda stopaj uygulaması için son sözü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek.

Anayasa Mahkemesinin bono ve yatırım fonunda yabancılara sıfır stopaj ve ücretlilerin gelir vergisi dilimiyle ilgili iptal kararından sonra ekonomi yönetimince yürütülen teknik çalışmalar tamamlandı. Hazırlanan taslak, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda da (EKK) ele alındı.

Kurulda, ekonomi bürokratları, çeşitli alternatifleri içeren yeni düzenleme konusunda bir sunum yaptı. Bu sunumda, her alternatifin mali boyutları da tek tek ortaya kondu.

EKK'daki değerlendirmelerin ardından, hazırlanan alternatifli taslağın gelecek hafta Başbakan Erdoğan'a sunulması ve son kararı Başbakanın vermesi kararlaştırıldı.

En kısa sürede yasalaşacak

Yeni düzenlemenin, taslağın kesinleşmesinin ardından hemen Bakanlar Kuruluna sunulacağı, buradan da TBMM'ye sevk edileceği belirtildi.

Anayasa Mahkemesinin yeni düzenleme için verdiği sürenin tümü kullanılmadan kanunlaşması öngörülen yatırım araçlarındaki yeni vergileme sistemi ve ücretlilere yönelik gelir vergisi düzenlemesi, hemen uygulamaya girecek.

2 alternatif üzerinde duruluyor

Edinilen bilgiye göre, Ekonomi Koordinasyon Kurulunun ele aldığı yeni vergi taslağında, Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesi dikkate alınarak, bono ve yatırım fonunda yerli ve yabancı yatırımcı ayrımına son veriliyor. Düzenlemede bono ve yatırım fonundan kesilecek stopaj için yüzde sıfır ve yüzde 10 alternatiflerine yer veriliyor.

A tipi yatırım fonlarının ağırlıklı olarak hisse senetlerinden oluşması nedeniyle, bu araçlara hisse senetleriyle aynı vergi rejiminin uygulanması öngörülüyor.

Diğer yatırım araçlarındaki stopaj oranlarına ise dokunulmuyor.

Yetkililer, asgari ücretin yüzde 15 oranında vergilendirildiği bir rejimde yatırım araçlarında verginin sıfırlanmasının çok fazla tercih edilmeyebileceğini kaydettiler.

Bu konularda ilginizi çekebilir