Yatırımlara devlet desteği

Bakanlar Kurulu kararına göre bu yıl sonuna kadar yatırımda bulunanlar yüzde 50 ile 90 arasında vergi indiriminden yararlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bakanlar Kurulu'nun Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararı çerçevesinde, bu yılın sonuna kadar başlanacak büyük ölçekli yatırımlara, bölgelere göre yüzde 25 ile yüzde 65 arasında yatırıma katkı, yüzde 50 ile yüzde 90 arasında değişen oranlarda da kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirimi uygulanacak.

Bakanlar Kurulu'nun, ''Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı'', Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak, 1 Ocak 2011 tarihinden geçerli yürürlüğe girdi.

Buna göre, Kararın ''tanımlar'' başlıklı 2. maddesine ''KOBİ'' tanımı eklendi. Sabit Yatırım Tutarları ve Asgari Kapasiteler başlıklı 4. maddeye eklenen fıkraya göre, teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması olarak kabul edilen maddi olmayan duran varlıkların (marka, lisans, know-how...vs) oranı teşvik belgesinde kayıtlı toplam sabit yatırım tutarının yüzde 50'sini aşamayacak.

Yatırımlarda personel primlerini Hazine ödeyecek

Büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel uygulama kapsamında desteklenen yatırımlardan, teşvik belgesinde kayıtlı istihdam öngörüleri ile tutarlı olmak kaydıyla; komple yeni yatırımlarda, işletmeye geçiş tarihinden itibaren sağlanan, diğer yatırım cinslerinde, yatırımın tamamlanmasını takiben yatırıma başlama tarihinden önceki son 6 aylık dönemde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne verilen aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen ortalama işçi sayısına ilave edilen istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı; 31 Aralık 2011 tarihe kadar başlanan yatırımlarda, 1'inci bölgede 2 yıl, 2'inci bölgede 3 yıl, 3'üncü bölgede 5 yıl, 4'üncü bölgede de 7 yıl süreyle Hazine tarafından karşılanacak.

Vergi indirimleri bölgelere göre farklılık gösteriyor

31 Aralık 2011 tarihine kadar yatırıma başlanması halinde bölgesel uygulama kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlar için yatırımı katkı oranı; 1'inci bölge için yüzde 15, 2'inci bölge için yüzde 25, 3'üncü bölge için yüzde 35, 4'üncü bölge için yüzde 55 olacak. Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı ise 1'inci bölge için yüzde 50, 2'inci bölge için yüzde 60, 3'üncü bölge için yüzde 80 ve 4'üncü bölge için yüzde 90 olarak uygulanacak.

Karara konulan ek maddeye göre, söz konusu karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamaları, kamu kurum ve kuruluşlarının destekleri ile diğer kuruluşların kamu kaynaklı desteklerinden yararlanamayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir