Yaz mevsiminde ilişkinizi 'beslemenin' yolları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 


İSTANBUL - Yapılan aktivitelerin artması, uzayan günler, tatiller… Yaz mevsimi aslında ilişkiler için birçok fırsatı içinde barındırıyor. Bu fırsatların iyi kullanılması ilişkiler adına büyük önem taşıyor. İNDA Çözüm Odaklı Danışmanlık ve Eğitim Merkezi'nden Aile ve Çift Terapisti, Uzman Psikolog Derya Özçelik, kışın sekteye uğrayan, rutinlerden ve aynılıktan, yoğunluk ve sorumluluk dolu bir dönemden çıkan çiftler ve dolayısıyla ilişkilerin, yazı ferahlama, rahatlama, kendilerine biraz vakit ayırma ve bakım yapma dönemi olarak görebileceğini söyledi: "İlişkilerin her zaman 'beslenmeye' ihtiyacı var, taze ilişkilerin de yıllanmış ilişkilerin de. 'Beslenme'yi bir metafor olarak ele alırsak; mevcut beslenme alışkanlıklarımız içerisinde eksik ya da fazla olan maddeleri dengelemek gibi, ilişkinin rutini içerisinde eksik ya da fazla olan noktaları dengelemek de önemlidir. Yaz bu beslenmede çeşitliliği sağlamak adına bolca fırsatlar sunar. Uzayan günler, aktivite sayısındaki artış, tatil fırsatları çiftlerin birbirilerine ve ilişkilerine vakit ayırabilmelerine olanak sunabilir."
İNDA Çözüm Odaklı Danışmanlık ve Eğitim Merkezi'nden Psikolog Doktor Serkan Özgün çiftlere yaz mevsiminde nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda ipuçları verdi:

"Tatile çıkmalıyız", "Eğlenmeliyiz", "İyi vakit geçirmeliyiz", "Dinlenmeliyiz" ile başlayan iyi niyetli cümleleri bir görev listesi haline getirmeyin.

İyi bir tatil programı için birlikte karar verin.

"Ne yapsak iyi bir yaz geçiririz" sorusu üzerine konuşun.

Cinsel yaşantınızda size iyi gelen ve gelmeyen noktaları karşılıklı paylaşıp iyileri artırın.

Ayrı ayrı geçirebileceğiniz zamanlar oluşturup bunlar üstünde teyitleşin.

Ebeveyn rolüne kısa aralar verip eş rolünü öne çıkartın.

Rutini kırıp ilişkinize farklılıklar ve sürprizler katın."

[PAGE]


 
Size iyi gelecek gerçekçi hedefler belirleyebilirsiniz

İNDA Çözüm Odaklı Danışmanlık ve Eğitim Merkezi'nden Psikolog Doktor Serkan Özgün, yazın 'rahatlama' ile adeta eş anlamlı hale gelişinin, bir bakıma baskı oluşturucu da olabileceğini belirtti: ""Tatile çıkmalıyız", "Eğlenmeliyiz", "İyi vakit geçirmeliyiz", "Dinlenmeliyiz" ile başlayan iyi niyetli cümleler bir anda yazı da bir görev listesi ile doldurmaya varabilir. Bu görev listesi ilişki üzerinde baskı olarak yansıyabilir. Çiftlerin 'iyi vakit geçirmek'ten ne anladıkları, 'eğlence'yi nasıl tanımladıkları gibi konularda fikir alışverişinde ve uzlaşma çabalarında bulunmaları, ilişkilerini güçlü tutmak adına fırsat yaratacaktır. Bunun yanında yaz için gerçekçi bir hedef listesi de oluşturmak mümkün. "Çift olarak neleri gerçekleştirirseniz -iyi bir yaz geçirdik- dersiniz" sorusu belki somut hedefler koymaya yardım edecektir. Başka çiftlerle kıyaslamalar yapmadan size iyi gelecek hedefler olması önemli."

Ayrıca, İNDA Çözüm Odaklı Danışmanlık ve Eğitim Merkezi'nden Aile ve Çift Terapisti, Uzman Psikolog Derya Özçelik, iyi bir ilişkiyi iyi bir arkadaşlıktan ayıran en önemli alanın cinsellik olduğunu söyledi ve şunları vurguladı: "Kışın olumsuz etkilerini bir kenarda bırakıp, yaz mevsiminin tetiklediği hormonal değişim ve artan cinsel isteği ilişki için tekrar kullanmak da beslenmede önemli katkılardan biri olacaktır. İlişki içerisinde rutine dönüşen cinsel yaşantıda size iyi gelen ve gelmeyen noktaları karşılıklı paylaşıp iyileri arttırmak ya da yenilikler eklemek yardım edecektir."

[PAGE]

Tatili planlarken dikkat edilmesi gerekenler

İlişkileri beslemek yönünde tatillerin oldukça önemli bir fırsatken bazen ilişki krizlerine de dönüşebileceğini söyleyen İNDA Çözüm Odaklı Danışmanlık ve Eğitim Merkezi'nden Psikolog Doktor Serkan
Özgün, farklılıkların olduğu noktada etkin karar alma süreçlerinin oldukça önemli olduğunu belirtti:
"Orta noktayı bulmak" farklılıkları çözmekte her zaman en etkin yöntem olmayabilir. Biri A şehrine diğeri B şehrine gitmek isteyen bir çift için coğrafi bir orta nokta hiçbir şey ifade etmeyebilir. Bazen sıraya koymak, bazen bir uzmana danışmak, hatta kura çekme bile bir yöntem olabilir. Yeter ki karar aldıktan sonra uygulama sürecinde bu kararı misilleyen eylemlerde bulunmayalım. Tatile eşlik eden arkadaş grupları ya da aile bireyleri de bir ilişki krizi için zemin yaratabilir. Özellikle bir tarafın ailesinin yazlığına gidilerek geçirilen bir tatil mayın tarlasında yürümeye dönüşebilir. Bu noktada çift olarak sınırları korumaya ayrıca özen gerekecektir. Kararları hala çift olarak almak, tatilin içinde diğerlerinden ayrı bir zaman dilimi, çocuk varsa belki çocuktan da ayrı çift olarak baş başa kalınabilecek zamanları yaratmak önemli olacaktır."

İlişkiyi beslemeyi ertelemeyin

Yaz ayları genellikle erteleme aylarıdır, özellikle de sorunlar ertelenir. "Yazı bir geçirelim de…" sözünü bu dönemde sıkça duyarız. İNDA Çözüm Odaklı Danışmanlık ve Eğitim Merkezi'nden Aile ve Çift Terapisti, Uzman Psikolog Derya Özçelik bu konuyla ilgili olarak şunları söyledi: " Yaz, hali hazırda zaten olumlu, rahat, keyifli çağrışımları olan bir dönem; biz de genellikle böyle bir dönemde sorunlarımızla uğraşmak istemiyoruz. Ciddi ve önemli şeyleri gündeme almayı, sorumluluklarla yoğrulmayı tercih etmiyoruz. Çözülmesi gereken acil ve ciddi problemler olmadığı sürece en azından şöyle bir Eylül ayına kadar bunlara bir ara verebilmek istiyoruz. Bu çok da kötü bir fikir olmasa da, önemli başlıkları ertelememek gerekiyor. İlişkileri beslemeyi, ilişkiye yatırım yapmayı ve varsa sorunları çözmek üzere adım atmayı ertelememek iyi bir fikir."

[PAGE]

Evlilik sezonu

Yaza özgü bir başka önemli başlığın da evlilik sezonu olduğunu söyleyen İNDA Çözüm Odaklı Danışmanlık ve Eğitim Merkezi'nden Psikolog Doktor Serkan Özgün, böylece hem evli hem de bekar çiftler için her evlenen arkadaş veya akraba ile 'düğün' ve 'evlilik' konularının ilişkide tekrar gündeme gelebildiğini belirtti: "Her yeni bir düğünle evlilik, ilişki doyumu, mutluluk, karı-koca olmak, aileler, sorumluluklar, gelecek planları, kendi düğünümüz vs. gibi başlıklar açık ya da örtülü bir şekilde çiftlerin gündeminde yerini alıyor. Bunlar bazen gerginlik ve tartışmalara, bazen de ilişkiyi daha iyi tanıma fırsatlarına dönüşüyor. Neticede, ilişkinin büyümesi ve gelişmesi her zaman "evlenmek" anlamına da gelmiyor. Diğerlerinin hızla evlendiği süreçte ilişkinizi evlenme baskısından koruyup kendi içinde gelişmesine odaklanabilmek oldukça önemli. Bunun yolu da birbirini daha iyi tanımak, değerlerini anlamak, birlikte üretmek, paylaşmak ve keyif almaktan geçiyor."