Yazaki Türkiye, Opel Mokka’nın kablo donanım işini Bursa tesislerine aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Yazaki Türkiye, Opel’in SUV modeli Mokka’nın kablo donanım işini Bursa Gemlik’teki fabrikasına aldı. 2014’ün Ağustos ayında başlayacak seri üretim için 600 kişilik ilave istihdam planlanırken, 4 yıl sürecek proje ile İspanya’ya 120 milyon euroluk ihracat yapılacak.

Dünya genelinde 36 ülkede 200’den fazla fabrikası ve 180 bin çalışanı bulunan Yazaki, araç kabloları sektöründe yüzde 27 paya sahip. Türkiye’de 4 fabrikada faaliyet gösteren OEM’lerin kablo sistemleri tedarikçisi Yazaki; Honda, Toyota, Fiat yurtdışı, Tofaş, Renault, Ford, Mercedes, GM, Opel gibi ana sanayilere kablo sistemi tedarik ederken, OEM’lerin yeni projelerini de Türkiye’ye kaydırmayı başarıyor.

Yazaki Türkiye Genel Müdürü Metin Türk, son olarak Alman otomotiv devi Opel`in SUV modeli Mokka’nın kablo donanım işini aldıklarını vurguladı. 4 yıl sürecek proje ile İspanya’ya 120 milyon euroluk ihracat yapacaklarını dile getiren Metin Türk, “Opel’in fabrikası Güney Kore’de. Çin’de de kablo donanımları üretiliyordu. Güney Kore’deki Mokka işinin İspanya Zaragoza’ya lokalize edilmesi ve yan sanayisinin de lokalize olması istendi. İlk etapta Tunus üzerinde duruldu. Ancak etkinliğimizi kullanarak projeyi Türkiye fabrikamıza aldık. Verimlilik ve kalitemiz bu işin Türkiye’ye kaydırılmasında etken oldu” dedi.

Gemlik fabrikası global teknoloji merkezi olacak

Proje kapsamında 600 kişilik istihdam artışı yaşadıklarını kaydeden Türk, Bursa’daki 3 fabrikada 3 bin 800 kişilik istihdama ulaştıklarını söyledi. Türk, “Opel’in kablo donanımlarının yüzde 70’ini biz üretiyoruz. Toyota’nın Auris aracının kablo donanımını da biz yaptık. Onun daha da artmasını bekliyoruz. GM’ de artık satışları Almanya’dan değil de Gemlik’ten yapmak için bir çalışma başlattık. Bu da yaklaşık 35 milyon euroluk bir satışın direkt buradan yapılması anlamına geliyor” dedi.

Gemlik fabrikasında önemli teknolojik yenilikler yaptıklarını ifade eden Türk, hedeflerinin burayı civardaki ülkelere hizmet verecek teknik bir merkez haline getirmek olduğuna dikkat çekti. 

Ciro 200 milyon euroyu aşacak

Yan sanayi olarak daha güçlü olduklarını ve Türkiye’ye yeni işler kazandırıldığının altını çizen Metin Türk, otomotivde Türkiye’nin ihracat hedeflerini tutturacağını, hatta aşacağını söyledi. Yazaki olarak bu yıl 200 milyon euro ciroyu aşmak istediklerine dikkat çeken Türk, şu değerlendirmeleri yaptı:

“200 milyon euro, 4 bin kişilik istihdam, aynı zamanda Türkiye’ye kazandırılacak daha fazla iş demektir. 2014 yılı bizim açımızdan iyi bir yıl olacak.”

Bu konularda ilginizi çekebilir