Yazıcı: Rize'nin taşınması söz konusu değil

Rize kent merkezinin daha güneye taşınacağı yönünde haberleri değerlendiren Bakan Yazıcı, böyle bir beyanat olmadığını, böylesi bir projenin de mümkün olamayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bakanlık olarak Rize Belediyesi ile birlikte kentsel dönüşümü başlattıklarını ve Güney Çevre Yolu yapıldıktan sonra şehrin biraz daha güneye taşınmasının gündeme geleceğini belirterek, karşılıklı anlayışla Rize'de kamulaştırma yapacaklarını, derelerin üstlerini açacaklarını bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde şiddetli yağışın ardından heyelan ve selin meydana geldiği Rize'yi mercek altına aldı.

Selin ardından, Bakan Bayraktar'ın talimatı ile uzman kişilerden oluşan bir heyet Rize'ye gönderildi. Heyetin, burada yaptığı incelemelerin ardından hazırladığı rapor, durumu adeta gözler önüne serdi.

Rize'nin şehir merkezinde 4'ü büyük 23 derenin olduğu, ancak bu derelerin üstünün yıllar önce betonla kapatıldığına dikkati çekilen raporda, çözümün büyük bir kısmının kentsel dönüşüm projelerinden geçtiği vurgulandı.

Gelişmeler üzerine Rize'ye giderek, afet bölgesinde incelemelerde bulunan Bakan Bayraktar, kamulaştırma yaparak, derelerin üzerlerini açacaklarını bildirdi.

Bayraktar, Rize'nin sorununun kentsel dönüşüm ile çözüleceğini vurgulayarak, "Suçlu aramıyoruz ama şunu kabul etmek lazım, bir yanlış var. Devlet olarak da vatandaş olarak da hatamız, kusurumuz var. Rize, metrekareye düşen 226 kilogram yağışla son 72 yılın en yüksek yağışını aldı. " dedi.

Şehir merkezinden geçen derelerin üzerinin kapalı olmaması gerektiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Rize Belediyesi ile birlikte kentsel dönüşümü başlattık. Güney çevre yolu yapıldıktan sonra şehrin biraz daha güneye taşınması gündeme gelecek, ancak insanlar şimdi oturdukları yerlerden hiçbir yere kıpırdamak istemiyor. Biz bunun çözümünü de nasıl yapılacağını da biliyoruz, ama çok ciddi kaynak lazım. Devletimizin imkanları ölçüsünde bu kaynakları buluyoruz. Devletimiz güçlüdür, hükümetimiz kararlıdır, heyecanlıdır. Çok daha duyarlı bir biçimde gayretle kentsel dönüşüm noktasında bunun kaynağını üretiyoruz."

 "Böyle bir şey söz konusu değil"

Öte yandan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Rize şehrinin sağa sola, kuzeye güneye kayması kesinlikle mümkün değil, söz konusu değil" dedi.

Yazıcı, Rize Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda düzenlenen, "Çay Sektörü Sorunları ve Çözümü Toplantısı" kapanış töreninde gazetecilere yaptığı açıklamada, Rize'nin batıya taşınacağı yönünde haberi sabah okuduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Vali bey de beraber hayretle benimle paylaştı. İsmi geçen bakan arkadaşımı aradım. 'Hayrola nedir, şehrimi bir tarafa kaydırıyorsunuz' diye sordum.

Kesinlikle öyle bir beyan, ne sözü edilen raporda, ne de Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen arkadaşların bilgi olarak bakanlığa sundukları yazıda böyle bir şey yok. Ne de sayın bakan, gitmeden burada benimle konuştu. Böyle bir beyanı olmadı."

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ve Belediye Başkanı Halil Bakırcı'nın da böyle beyanı olmadığını ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:

"Vekillerimiz burada, beyanları yok. Ben de buradayım, böyle bir beyanım yok. Rize şehrinin sağa sola, kuzeye güneye kayması kesinlikle mümkün değil, söz konusu değil. Rize'nin daha genişlemesi, belki daha rahatlaması için yapılacak çalışmalar söz konusu. Onun için Çevre ve Şehircilik Bakanımız dün de konuşmasında Güney Çevre Yolunun bitirilmesi halinde 'Şehir biraz daha o tarafa kayabilir, genişleyebilir' açıklaması oldu. Kaymaktan kasıt şehri alıp o tarafa götürmek değil, yerleşimin o alana yayılması anlamında. Kaymak sözünden şehir gidiyor, kayıyor deniliyorsa çok yanlış bir şey. Gazetenin manşetinde ifade edildiği şekilde ne bir kayma var, ne bir beyan. Ben tanık değilim. İsmi geçenlere de sorabilirsiniz. Rize'nin herhangi bir yere kayması söz konusu değil."

Bu konularda ilginizi çekebilir