Yellen ve Fed konusunda gözden kaçanlar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Murat BERK / YAPI KREDİ YATIRIM

 

FED, Federal Open Market Commitee (FOMC) toplantısı ve sonrasında Başkan Yellen’in açıklamalarını “şahince” buluyoruz. Dolayısıyla Yellen’ın verdiği mesajların “güvercince” yönde olduğuna yönelik yorumlara katılmıyoruz. Bu anlamda en çok dikkatimizi çeken noktalardan biri FED’in bono alım programını azaltmasıyla ilk faiz artışı arasında geçecek zaman tahminine dair soruya Yellen’in yanıtıydı. Yellen bu zamanın altı ay civarında olabileceğini belirtti. Ayrıca FED üyelerinin, FED faizlerine yönelik tahminleri yukarı revize etmeleri de önemliydi. 

Piyasalarda, FED içinde yaşanan ve son zamanlarda daha sık gündeme gelen iki tartışma konusunu gözden kaçırmamak gerektiği görüşündeyiz. Birincisi düşük faiz ve gevşek para politikasına yönelik risklere vurgunun artması. Diğeri ise istihdam piyasası yorumlarında, işsizlikteki nispeten yavaş iyileşmenin yapısal mı dönemsel mi olduğu konusu. FED içinde görüş ayrılıkları olduğunu ve konunun karmaşık olduğunu ifade eden Yellen, işsizlik sorunun dönemsel olduğu nu ve FED’in istihdam piyasasına daha çok destek olması gerektiğini savunan kanadın en önemli temsilcisi. İstihdam piyasasındaki yavaş iyileşmenin yapısal olabileceğine ve gevşek para politikalarının risklerine yönelik tezler ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz.

ABD faizleri ve dolar yakından izlenmeli 

Sonuç olarak tüm bu detaylar dikkate alındığında, FED FOMC toplantısı ve Yellen’in açıklamalarının “şahince” olduğu söylenebilir. Dolayısıyla piyasanın hem FED faiz oranlarının ulaşacağı seviyeye yönelik beklentisini yükseltmesi hem de ilk faiz artırımını öne çekmesi olası. Nitekim piyasanın ilk tepkisi de bu yönde oldu. ABD 2 yıllıkları yüzde0.35’ten yüzde0.44’ lere kadar yükseldi. Özellikle Mart ortası yüzde1.50 civarına gerileyen ABD 5 yıllık faizlerin yüzde1.70’e yükselişi dikkat çekici. ABD bono faizleri ve ABD dolarındaki hareketlerin diğer piyasalar açısından da önemli olabileceğini ve izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.