Yemek yemeye meydan okuyan gıda

Mühendis Robert Rhinehart, besleyici bir gıda bulmak için çok fazla zaman ve para harcadığını fark ediyor. Bunun üzerine, bir insanın tüm gıda ihtiyacını karşılayacağını iddia ettiği yeni bir teknolojik gıda karışımı geliştiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Soylent bir grup mühendis tarafından, tüm gıda ihtiyacımızı karşılamak amacıyla geliştirilen bir sıvı gıda alternatifi. Soylent’i geliştiren şirketin 25 yaşındaki CEO’su Robert Rhinehart’a göre, sadece bu ürünü tüketerek yaşamak mümkün olacak. Tabi ki bu iddia küresel gıda endüstrisini sarsacak nitelikte. 

Fikir şöyle doğuyor: San Francisco’da küçük bir teknoloji şirketinde çalışan Robert Rhinehart, besleyici gıda bulmak için çok fazla zaman ve para harcadığını fark ediyor. Bunun üzerine tamamen bilimsel bir sürecin ardından, şirket bir insanın tüm gıda ihtiyacını karşılayacağını iddia ettiği yeni bir teknolojik gıda karışımı geliştiriyor. 

Rhinehart sadece Soylent ile yaşanabileceğini söylüyor. Soylent’in bir öğününün fiyatı ise sadece 3 dolar. Rhinehart’a göre Soylent, ucuz, sağlıklı, rahat ve her yerde tüketebilinecek bir gıda çeşidi. Bir diğer özelliği ise, bireysel hedefl ere göre farklı vücut tipleri ve özellikleri doğrultusunda kişiselleştirilebiliyor. Büyük firmalardan bağımsız bir şekilde ortaya çıkan Soylent, yemek hazırlama, temizlik ve alışverişe harcanan zaman ve parayı da sona erdiriyor. 

Robert Rhinehart, ürünün sağlıklı olduğunu kanıtlamak amacıyla geçtiğimiz sene 30 gün boyunca sadece Soylent ile beslendi. Soylent karışımında, insan vücudu için gerekli olan vitaminler, mineraller ve micro-gıdalar bulunuyor. Rhinehart, VICE UK’de yer alan söyleşisinde, bu alternatif gıdayı şöyle anlatıyor: 
“Solvent, vücumuzun ihtiyacı olan her şeyi içeriyor; vitaminler, mineraller, aminoasitler, karbonhidratlar ve yağlar. Yağ için, zeytinyağı kullanıyorum ve biraz balık yağı ekliyorum. Aynı zamanda antioksidan ve probiyotikleri de ekliyorum. Elde edilen karışım son derece lezzetli oluyor. Altı hafta boyunca, bu tat beni sıkmadı. Yemek benim için bir keyif, aynı sinemaya gitmek gibi. Fakat günde üç kez sinemaya gitmek istemem.”

“Yemek konusunda endişe yaşamamak çok güzel bir duygu. Alışveriş yok, tabak yok, ne yiyeceğine karar vermek yok, vejetaryen mi olmalı, et mi yemeli, hangi yemek sağlıklıdır, diye düşünmek yok! Elektrik ve su faturaları daha düşük. Yemekle zaman kaybetmiyorsunuz ve paranız da cebinizde kalıyor. Soylent, kilosunu kontrol edemeyenler için de oldukça avantajlı.” 

“Teknolojiyi kullanarak daha sağlıklı, daha ucuz ve daha kolay şekilde gıda üretilebileceğine inanıyorum. Meyvelere ve sebzelere ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum. Buna karşılık, vitamin ve minerallere ihtiyacımız var. Örneğin süte değil, fakat aminoasitlere ihtiyacımız var. Öte yandan farklı bünyelere göre gıdanın kişiselleştirilmesi lazım. Eğer Soylent, bir bardak kahve kadar ucuz olabilirse, daha fazla insan tercih edebilir.” 

“Soylent ile açlık sorununa da çözüm bulmak mümkün olabilir. Soylent, yerel tarım ürünleri ile üretilebilir. Bu sayede en fakir toplumları bile beslemek mümkün olur.” 

Robert Rhinehart’ın tüm bu iyimser yorumlarına rağmen, International New York Times gazetesinde yer alan bir yorumda, Solvent’in 30 günden daha uzun süreli kullanımının ne gibi sonuçlandığına dair kanıt olmadığına dikkat çekiliyor. 

Unutulmaması gereken bir diğer nokta da, Solvent’in yemek yeme mutluluğunu ne derece tatmin edebildiği. Kim her gün aynı tadı yemek ister?