“Yemekte de adalette de saflık ve sadelik en iyi sonuçları verir”

Clara Amram, Clarita’s Way adını verdiği ve 2008 yılından bu yana üç farklı kitapta yansıttığı felsefesini, “sağlıklı ve lezzetli bir yaşam içinde iyi beslenip, kendini mutlu hissetme sanatı” olarak tanımlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Peru’da doğan Clara Amram hem Hukuk Fakültesi mezunu, hem de “Yüksek Mutfak” (“Haute Cuisine”) eğitimi almış bir anne. Suç ile kötü beslenme arasındaki bağı irdeleyen çeşitli araştırmalar yapıyor.

Amram, Clarita’s Way adını verdiği ve 2008 yılından bu yana üç farklı kitapta yansıttığı felsefesini, “sağlıklı ve lezzetli bir yaşam içinde iyi beslenip kendini mutlu hissetme sanatı” olarak tanımlıyor. Hukuk ve beslenme gibi aslında birbirinden son derece uzak görünen iki konuyu, çok önemli bir ortak noktada birleştiriyor Clara Amram: Saflık ve sadelik.

“Her zaman her yerde düşünce-eylem ve söz aynı olmalı. Yemekte de, adalette de saflık, sadelik en iyi sonuçları verir. Saflık; gerçeğin özüne sadık kalmaktır. Bir de şevkat, saygı ve sevgiye odaklanmak, onların dürtüleriyle hareket etmek” diyen Clara Amram’dan Clarita’s Way felsefesini dinleyelim:

Kararlar gibi, yemekte de denge çok önemli

“Verdiğimiz kararların dengeli olması çok önemli. Bu yemeğin tuzunu, biberini koyarken de, gerçekleri algılarken de önemsediğim bir kavram. Adalette de mutfakta da terazinin önemi çok büyük. Denge bizi doğruluğa, adil davranışlara ve bilinçli hareketlere ulaştırır. Markete gidince her seferinde en saf, en düzgün, en katkısız ürünlerin arayışındayız çünkü benliğimiz daima dürüstlüğü, temizliği, saflığı arar. Bu sadece besinlerde değil, değer anlayışlarımızda da geçerlidir. Saflığa, öze, dürüstlüğe odaklanmak, kalbimizin sesini dinlemek ve eldeki malzemeleri kullanmadan önce dikkatle, özveriyle tartmak benim için mutfakta da mahkeme salonunda da en doğru, en iyi sonuçlara ulaşılmasını sağlar.”

Doğru olan, doğal olandır

“Sağlıklı ve doğal yaşamak bir trend, bir lüks veya eğlence değil, bir yaşam biçimi olmalı. Sağlıklı kalmak için öncelikle beslenme dengesine dikkat etmeliyiz.  Temel gıdaları muhakkak dengeli ve ölçülü almaya özen göstermeliyiz. Günlük beslenmede öğün atlamamalıyız. Her öğün atlama metabolizmamızı yavaşlatır veya düzen bozukluğu oluşturarak hem sağlığımızı bozar hem de kilo dengemize zarar verir. Unutmayalım doğru olan doğal olandır.”

Her lokma vücudumuzun bir parçası olur

“Clarita’s Way bütün insanların daha sağlıklı olmaya, ama yine de nefis şeyler yemeye davet ediyor. Herkesi, diyorum, çünkü yaşınız kaç olursa olsun en iyi şekilde hissedip en güzel şekilde görünmeye, sağlıklı, fit ve enerjik olmaya ihtiyacınız var. Bu nedenle, sağlıklı beslenme, dengeli yaşam tarzının en belirgin olgularından birisi. Ağzımıza koyduğumuz her lokma yiyecek vücudumuzun, kaslarımızın ve kemiklerimizin bir parçası olur. Bu tıpkı evlerimizi temiz tutmaya çalışırken gösterdiğimiz emekle benzeşir. Aynı çabayı, vücutlarımız, yani ruhlarımız için de sarf etmeliyiz.”

Çöp yiyecekler piyasaya sürülüyor

“Yüzyıllar önce Romalılar şöyle demiş: ‘In corpus santi, mente santa’ (Sağlıklı vücut, sağlıklı düşünce). Her geçen gün nasıl yemek yememiz ile ilgili yeni bir diyet veya yaklaşım ortaya atılıyor. Çok fazla bilgi aklımızı karıştırıyor. Ve her gün yeni ‘çöp’ yiyecekler piyasaya sürülüp, büyük reklamlarla tanıtılıyor. Rengârenk, göz alıcı ambalajlarıyla dikkatimizi çekmeye çalışıyorlar. Asıl soru şu: “Bunlar gerçek besinler mi?” Rengini gerçek renkli besinlerden alan yiyecekler yerine çocuklarımızın beynini bu rengârenk ama yapay gıdalarla yıkıyorlar. Yine de tabiat çok bilge bir annedir ve keyfini sürmemiz için ihtiyacımız olan bütün besinleri barındıran geniş ve rengârenk bir kiler yaratmıştır. Taze meyveler, sebzeler, tahıllar, kuruyemişler, tohumlar, baharatlar, bitkiler...”

Pratiklik ve çifte fayda

“İyi yönde değişmek için hiçbir zaman çok geç değil. Biz mutlu olursak, çevremizdekilerin hayatlarına da mutluluk katarız, onlar kendi çevrelerindekilere mutluluk katarlar ve bu böylece sürer gider.

Clarita’s Way felsefesi sadece taze ve sağlıklı ürünlerle ve bol miktarda hayal gücü ve ‘pratiklik’ ile lezzetli ve görsel olarak güzel ‘çifte faydalı’ yemekler hazırlar.

Pratiklik, hazırlaması kolay, sindirimi kolay, yok etmesi kolay ve cüzdanınız için kolay demektir.

Pratiklik ayrıca, pozitif olmak, yaratıcı ve esnek şekillerde çalışabilmek, sadece bir defaya mahsus kullanılacakmış gibi görünen şeyleri mümkün olduğunca yeniden kullanmaktır. Çifte fayda, kendinizi yorgun ve suçlu hissetmenize neden olan boş kalorileri vücudunuza almak yerine, vücudunuza enerji ve canlılık veren ve iyi hissedip güzel görünmenizi sağlayan gıdaları almaktır.”

Çocuğun davranışı rafine olmalıdır

“Rafine olması gereken, çocuklarımızın davranışları, giyimleri, tavırları, sanat ve müzik zevkleri ve iletişim şekilleridir, ama iş yiyecek seçimine gelince, o zaman tercihlerimiz rafine olmayandan yana olmalıdır. Doğal besinlerle harikalar yaratabiliriz. Yemeklerde gökkuşağının tüm renklerini kullanmalıyız. Doğanın harikalarını kullanarak kendi harikalarımızı yaratmalıyız. Abur, cubur, işlenmiş endüstriyel boş yiyeceklerden uzak durmalıyız.”

“Kendimizi yenilemek için en iyi zaman, her sabah gözümüzü açtığımızda, yani her günün başlangıcında olmalı. Yemek yeme tutum ve davranışlarınızı kontrol altına aldığınız zaman hissedeceğiniz güven duygusu birçok olumlu davranışın da hayatınıza girmesini sağlayacak. Yeni keşfedececeğiniz bu azim doğrultusunda, hem bedeniniz hem de ruhunuz özgürleşecek” diyen Clara Amram, şu sağlıksız düşüncelerden vazgeçmemiz gerektiğinin altını çiziyor:

Her zaman haklı olmak ihtiyacı

Dr. Wayne Dyer’in da dediği gibi, “Haklı olmayı mı, nezaket gösterip mutlu olmayı mı tercih ederim?’  Tercihinizi nezaket ve mutluluk yönünde yaparsanız emin olun ki kendinizi çok daha iyi ve özgür hissedeceksiniz. Dünya, haklı ama yalnız ve ekşi suratlı insanlarla dolu. Başkalarını suçlamak ihtiyacı. Sorumluluk sahibi olun. Kendinize ve size verilen bu bedene sahip çıkın. Bahane üretmek ihtiyacı. Olgun davranın, gerçekçi olun ve kendinizi boş laflarla aldatmayın. Bahane değil çözüm üretin. Çözüm de sizin elinizdedir.

Şikayet etmek ihtiyacından vazgeçin. Şikayetçi bir tavır ve asık surat yerine içinize şükran duygusu sinsin. Sürekli hareket halinde olmak, bir şey üretmek dürtüsünden vazgeçin. Aradığınız yanıtlar en sakin anlarınızda kendilerini size göstereceklerdir.  Başkalarını etkilemek ihtiyacından vazgeçin. Sadece kendiniz olun ve olabildiğiniz en iyi insan olmaya çalışın, ama bunu kendinizi geliştirmek için yapın.

Yemeği, midenizdeki boşluğu doldurmak için kullanın, başka boşlukları değil

“Yemek yemek, her zaman keyif veren doğal bir deneyim olmalı” diyen Clara Amram’dan önemli tavsiyeler:

> Yemeğinizi, her zaman, bir masada oturarak yiyin ve yemeğe konsantre olun. Ağzınıza attığınız her lokmanın keyfini çıkarın.

> Evde yerken, tek başınıza bile olsanız, güzel bir masa hazırlayın.

> Yemek yerken telefon, televizyon ve bilgisayardan uzak durun.

> Yemeğe, gergin, sinirli ya da sürekli ne yapmanız gerektiğini düşünen bir ruh hali ile yaklaşmayın.  Kendinizi, kızgın, gergin ya da yorgun hissediyorsanız, en iyisi, sakinleşene kadar beklemek ve yemeğe meyve gibi, hazmı kolay bir yiyecekle başlamak olsun.

> Yemeği, midenizdeki boşluğu doldurmak için kullanın, başka boşlukları değil.

> Yemeği, asla depresyon,

yalnızlık ya da sıkıntı hallerinde rahatlamak için yemeyin: bu, size sadece zarar verir.

> Yemeğinizi, mümkün olduğunca yavaş yemeye konsantre olun. Unutmayın, tat alma sinir hücreleriniz midenizde değil, dilinizdedir.

> Sağlıklı beslenmenin en önemli noktalarından biri, açken yemek ve doyunca yemeği bırakmak, yani sofradan, tok olarak ama vücudunuza rehavet çökmeden kalkmaktadır.

> Yoga, midemizin yarısını yemeklerle ve dörtte birini su ile doldurmayı, geriye kalan dörtte birini ise boş tutmayı öğretmektedir. Bu, doğduğumuzda sahip olduğumuz doğal beslenme içgüdüsüdür.

Clarita’s Way felsefesini anlatan üç kitap

“Sağlıklı ve Lezzet Dolu Bir Yaşam” ve “Gökkuşağından Lezzetler” adındaki iki kitaptan sonra Clarita’s Way felsefesinin üçüncü kitabı “Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar” adını taşıyor. Clara Amram, kitaplarına yönelik şu bilgileri veriyor:

“İlk kitabım ‘Sağlıklı ve Lezzet Dolu Bir Yaşam’ı hayatın her alanında FİT olmak isteyenlere için kaleme aldım. İkinci kitabım ‘Gökkuşağından Lezzetler’de, renkli, nefis, doğal, sağlıklı, hazırlaması ve sindirimi kolay tarifleri tabiat ananın bizlere cömertçe sunduğu taze ve çeşitli renklerdeki malzemelerle nasıl hazırlanacağının sırlarını yazdım.

Ve üçüncü kitabım ‘Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar’da çocuklarımızın sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümelerine yardımcı olacak doğal, lezzetli, yaratıcı ve eğlenceli yemekleri hazırlayabilmenin detaylarını paylaştım.”

Bu konularda ilginizi çekebilir