Yemin töreni, boykotların gölgesinde geçti

6 buçuk saat süren törende 172 milletvekili yemin etmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milletvekillerinin yemin töreni boykotların gölgesinde tamamlandı. Tören yaklaşık 6.5 saat sürdü. Tören sırasında AK Parti'den 326, MHP'den 51 milletvekili ile geçici TBMM Başkanı CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi ile MHP listesinden İstanbul Milletvekili adayı olan ve daha sonra partiden ihraç edildikten sonra bağımsız kalan İhsan Barutçu yemin etti.

Tutuklu İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın tahliye edilmemelerini protesto amacıyla Meclis'e giren ancak yemin etmeyen CHP'li 134 milletvekili ile Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesini protesto eden BDP destekli 35 bağımsız milletvekili yemin etmedi.

AKPM Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu da Meclis'e gelmediği için yemin etmeyen milletvekilleri arasında yer aldı.

Andı tekrarlayanlar

Andı hatalı okuyan milletvekilleri, geçici TBMM Başkanı Oktay Ekşi'nin uyarısı yeminlerini tekrarladılar. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu, AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, MHP Mersin Milletvekili Ali Öz ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz yemini tekrar okumak zorunda kaldı.

Ezberlediği yemin metninin iki kez, ancak hatalı okuyan AK Parti Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin, üçüncü kez metne bakarak tekrarladı. AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel de 3 kez metni tekrarlamak zorunda kaldı. AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın ve AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu yemini ezberden yaptı.

İhsan Barutçu, İstanbul milletvekilleri anons edilirken yemin etmedi. Yemin töreni bitiminde ikinci anons edilen Barutçu kürsüye gelerek yemin etti. Yemini hatalı okuyan Barutçu, Ekşi'nin uyarısı üzerine yemini tekrarladı.

Balbay ve Haberal için alkış

CHP'li milletvekilleri, tutuklu milletvekilleri Balbay ile Haberal, MHP'li milletvekilleri İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın adı anons edildiğinde uzun süre alkışladı.

Milletvekillerinin ismini katip üyeler anons ederken, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi geçici TBMM Başkanı Ekşi anons etti. Ekşi'nin Kılıçdaroğlu'nu anons etmesi üzerine CHP'liler, o sırada Genel Kurulda bulunmayan Kılıçdaroğlu'nu alkışladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yeminin ardından MHP grubu tarafından ayakta, CHP ve AK Parti milletvekilleri tarafından ise oturdukları yerden alkışlandı.  

Meclisin iki özürlü milletvekili CHP'li Şafak Pavey ve AK Parti'li Gürsoy Erol, Genel Kurula tekerlekli sandalye ile geldi. Pavey yemin etmezken, Gürsoy Erol kürsünün yanında, kravatına takılan yaka mikrofonundan yeminini okudu. Pavey ve Erol'a Genel Kurula giriş ve çıkışlarında kavaslar yardımcı oldu.

Meclis'te tarihi kalabalık

Yemin nedeniyle milletvekillerinin ailelerinin gelmesi, Meclis'in tarihi kalabalıklardan birisini yaşamasına neden oldu. Yoğunluk yaşanmaması için aileler, Genel Kurul'un izleyici bölümüne, il sırasına göre 3'erli gruplar halinde alındı. Adana-Eskişehir milletvekillerinin yakınları 15.00-18.00, Erzurum-Kırıkkale milletvekillerinin yakınları 18.00-21.30, Kırklareli-Zonguldak milletvekillerinin yakınları ise 21.30'dan sonra törenin bitimine kadar yemin törenini izledi. Ancak bu da yoğunluğun azalmasına neden olmadı.

Kulislere de çok sayıda gazeteci ve milletvekili yakınının gelmesi yoğunluğa neden oldu.

Milletvekillerinin yemini devam ederken kulise çıkan AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür'e yoğun ilgiyle karşılaştı. Meclis personeli ve milletvekili yakınları, Şükür ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Bazı milletvekili yakınları da milletvekili yemin etmek için kürsüye çıktığında bu anı televizyondan fotoğrafladı.

Başkanlık seçimi 4 Temmuz'da

TBMM Genel Kurulunda, yemin töreninin tamamlanmasının ardından Danışma Kurulu kararı okunarak kabul edildi.

Buna göre, Meclis, 1 Temmuz'a tatile çıkmayarak çalışmalarına devam edecek. TBMM Başkanlığı için başvuru 2 Temmuz Cumartesi günü saat 24.00'te sona erecek, başkanlık seçimi turları da 4 Temmuz Pazartesi günü yapılacak.

Geçici TBMM Başkan Oktay Ekşi, başkanlık seçimi için sürecin bugün başladığını belirterek, aday başvurularının 2 Temmuz Cumartesi günü saat 24.00'e kadar Geçici başkanlık Divanı'na yapılması gerektiğini belirtti. Ekşi, TBMM Başkanını seçmek üzere birleşimi 4 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Erdoğan, hükümeti kurma görevini alacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 61. Hükümeti kurma görevini vermek üzere bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul edecek.

Çankaya Köşkü'ndeki kabul, saat 12.00'da gerçekleşecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir