Yemin törenine hangi liderler katılacak?

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın yemin etme ve devir teslim törenine 5'i devlet başkanı, 9'u cumhurbaşkanı, 8'i de başbakan seviyesinde çok sayıda davetli katılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - 10 Ağustos'ta yapılan seçimlerde halkın oyuyla Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin etme ve devir teslim törenine yabancı devletlerden 5'i devlet başkanı, 9'u cumhurbaşkanı, 8'i de başbakan seviyesinde olmak üzere çok sayıda davetli katılacak. 

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan'ın devir teslim törenine katılacak yabancı heyetler belli olmaya başladı. 

- Törene devlet başkanı seviyesinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, Benin Devlet Başkanı Thomas Boni Yayi, Ukrayna Devlet Başkanı Pedro Poroşenko, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Togo Devlet Başkanı Faure Essozimna Gnassingbe, Libya Temsilciler Meclisi Başkanı (Devlet Başkanı seviyesinde) Aguila Saleh Issa Quaider katılım sağlayacak.

- Katar Emiri Tamim Bin Hamad Al-Thani'nin katılacağı devir teslim törenine Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujor Nishani, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Mahmud, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Gambiya Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Isatau Nije Saidy, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey Başkanı Bakir İzzetbegoviç de katılacak.

- Azerbaycan Meclis Başkanı Otkay Esedov ve Fildişi Sahili Millet Meclisi Başkanı Guillaume Kigbafori Soro'nun ülkelerini temsil edecekleri törende Cezayir Ulusal Konsey Başkanı Abdelkader Bensalah ve Gana Devlet Başkan Yardımcısı Kwesi Amissah Arthur da hazır bulunacak. 

- Törende Romanya Başbakanı Victor Ponta, Belarus Başbakanı Mikhail V. Miyasnikovich, Gabon Başbakanı Dainel Ona Ondo, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Ürdün Başbakanı Abdullah Ensour, Tacikistan Başbakanı Qohir Rasulzoda, Nijer Başbakanı Brigi Rafini ve Fas Hükümet Başkanı Abdelilah Benkirane de ülkelerini hükümet başkanı seviyesinde temsil edecek.  

Devir teslim töreninde ülkelerini bakan seviyesinde temsil edecekler ise şöyle:

"Almanya İçişleri Bakanı Karl Ernst Thomas de Maiziere, Singapur Başbakan Yardımcısı Teo Chee Hean, Bangladeş Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Shahriar Alam, Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, İran Dışişleri Bakanı Mohammed Javad Zarif, Rusya Dışişleri Bakanı Sergev Lavrov, Burkina Faso Dışişleri Bakanı Djibril Bassole, Umman Dışişleri Bakanı Yusuf Bin Alawi, Güney Sudan Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Barnaba Marial Benjamin, Meksika Dışişleri Bakanı Jose Antonio Meade Kuribrena, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Tibor Navracsics, Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Nizar Bin Obaid Madani, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Khafizovich Kamilov, Komolar Dış İlişkiler ve İşbirliği Bakanı El-Anrif Said Hassane, Tunus Cumhurbaşkanlığı Bakanı Adnen Manser, Maldivler İslam İşleri Bakanı Mohammed Shaheem Ali Saeed, Venezuella Ulaştırma Bakanı Haiman El Tourdi, Cibuti Eğitim Bakanı Djama Elmi Okieh, Endonezya Devlet Bakanı Dipo Alam, Moğolistan Milli Savunma Bakanlığından üç kişilik heyet."

Erdoğan'ın yemin etme ve devir teslim törenine katılım uluslararası kuruluşlardan da olacak. Buna göre, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Genel Sekreteri Kyrylo Tretiak, Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Dmitry Fyodorovich Mezentsev, Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Lamberto Zannier, D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammed Mousavi, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Jose Angel Gurria, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreteri Şamil Aleskerow, Türk Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı ve Asya İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) İcra Direktörü Büyükelçi Gong Jianwei kuruluşları adına devir teslim törenini izleyecek.

Bu arada ABD'den devir teslim törenine katılacak temsilcinin daha sonra bildirileceği, Çin Halk Cumhuriyeti'nin de özel temsilcisiyle törene katılacağı öğrenildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir