Yeni bir dönem...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARABÜK'TEN / Hakkı BİLGÜCÜ

hakki_bilgucu@mynet.com

Karabük'te,  29 Mart yerel seçim sonuçlarına göre belediye başkanlığını MHP adayı kazanırken, il genel meclisinde ve belediye meclisinde AK Parti en fazla oy alan parti oldu. Peki neden?

AKP'nin Karabük'te belediye başkanlığını kaybetmesi, iktidar partisinin kurmayları arasında şok etkisi yarattı. Çünkü hiç beklemedikleri bir sonuç ortaya çıktı.

İktidar partisi son beş yıl içerisinde Karabük'te önemli hizmetler verdi. DSİ'nin Karasu projesiyle Karabük'ün elli yıllık içme suyu sorunu çözüme kavuşturuldu. TOKİ ile ilk kentsel dönüşüm projesi uygulamaya konuldu. Hava kirliğine çözüm getirecek doğalgaz projesi için alt yapı büyük oranda tamamlandı. Yine Belediye -TOKİ işbirliğiyle bin 600 üniversite öğrencisine yurt imkânı sağlayan ilk öğrenci evleri projesi Karabük'te yapıldı. Karabük-Gerede duble yol projesi tamamlandı. Karabük halkının en büyük özlemi Karabük Üniversitesi kuruldu. KÖYDES projesiyle köylerin yol ve su sorunun çözümünde büyük aşama kaydedildi

Karabük'ün kaderini belirleyen çok önemli kararlar alınırken, hizmet verirken parti teşkilatları ile belediye başkanlığı uyum içerisinde hareket edemedi. Belediye meclisinin aldığı çok önemli kararlar, kamuoyunda tepkilere neden oldu. AKP'nin Karabük'teki üç milletvekilinin iyi niyetine rağmen parti içerisinde ki iç hesaplaşmalar projelere de yansıdı. İl ve ilçe teşkilatları arasındaki genel kurul öncesi başlayan siyasi hesaplaşmalar, seçim sona erdikten sonra da unutulmadı.

Karabük ili, 5084 sayılı teşvik yasasından çok büyük zarar gördü. İktidar Partisi, teşvik yasasını uygulamaya koyarken, sivil demokratik kuruluşlarının eleştirilerini hiç dikkate almadı. Bekleyip görelim mantığı ile hareket etti. Sonuçta teşvik yasasından yararlanan iller ve Teşvik Yasası'na dahil edilmeyen illerden de gelen sert tepkiler ve ekonomik rakamlar yasanın uygulanabilirliğini ortadan kaldırdı. Ve bölgede yarattığı ekonomik çöküntü, yerel seçim sonuçlarına yansıdı.

Karabük'te belediye seçiminin AK Parti tarafından kaybedilmesine neden olan en önemli etkenler bir tanesi de Sağlık Bakanlığının TOKİ' ye Karabük Üniversitesinin kampus sınırları içerisinde yaptırmayı planladığı 300 yataklı hastane projesidir. Karabük'te hiç kimsenin Sağlık Bakanlığı'nın yeni hastane projesine karşı çıkma gibi bir düşüncesi olamaz , zaten olmadı da. Karabüklü, hastanenin yerine ve TOKİ'ye iki mevcut hastanenin yıkılarak yaptırılacak olmasına karşı çıktı.

Evet, AK Parti Karabük'te kazanabileceği bir seçimi kaybetti. Parti teşkilatları içinde ki siyasi çekişmeler ve Başkan Hüseyin Erer'in, hastaneler konusunda izlediği politika çok etkili oldu. Tabii ki MHP Karabük teşkilatlarının sanayici Rafet Vergili ile seçime girmesi ve adayın seçim sürecinde iyi bir performans göstermesi sonuça önemli katkı sağladı.

Ve yerel seçim sonucu belediye hizmetlerinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu