Yeni bir Türkiye'ye ihtiyacımız var

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İzmir'de kutuplaşmasız bir Türkiye'ye ihtiyacımız var dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı'nda Türkiye'yi sallayan eyleme imza atanlar kadar her esnafın yürekli olması gerektiğini söyledi.


İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde (İESOB) esnaf temsilcileri ile bir araya gelen Kemal Kılıçdaroğlu, esnaf, sanatkar ve sanayiciyi dinlemek istediklerini, sık sık ticaret ve sanayi odalarını ziyaret ettiğini belirtti.

Terazinin iki kefesi olduğunu ve diğer kefesini de doğru tahlil etmek gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Önce iktidarın açıklaması lazım, gazeteleri açıyorsunuz her şey mükemmel, dönüp soruyorsunuz 'Herhalde herkesin durumu iyi benim durumum kötü' diyorsunuz. Bu algıyı yarattılar, bu algının değişmesi lazım" diye konuştu.

Ekonominin zor durumda olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, 2002 yılında protesto edilen senet sayısının 499 bin olduğunu, 2012 yılında ise 1 milyon 75 bine çıktığını kaydetti. 2002 yılında icra edilen dosya sayısı 8 milyon iken bunun 2012 yılında 20 milyon 722 bine çıktığını söyleyen Kılıçdaroğlu, reklam panolarında Ankara Ticaret Odası'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden mesajlarının yer aldığına değindi.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Sizin paranızla, esnafın parasıyla reklam görüyorsunuz. IMF'ye borcumuzu sıfırlayan iktidara teşekkür ediliyor. Borcun adresi değişti, borcun miktarında artış var. Dış borç stoku 2002'de 129 milyar dolar iken 2012 sonunda 336 milyar dolara çıkıyor. Adres değişmiş. 'Benim paramla sen hükümet şakşakçılığını niye yapıyorsun' diye sormanız lazım. Esnafın derdi var, borcu varsa o koltuğunda oturuyorsa sizin paranızla şakşakçılık yapıyorsa kimse kusura bakmasın namuslu eleştiri yapacağız.

O reklamı veren kişinin hükümeti şikayet etmeye hakkı yoktur. Adam İzmir'de reklam yapıyor. Bu değirmenin suyu nereden geliyor, kim veriyor bunun parasını, bizden önce sizin sorma hakkınız var. Sen tüyü bitmemiş yetimin hakkını alacaksın reklama vereceksin, bunu yapan adama kimse bir meslek grubunun başındaki kişi diye bakmaz."

"İzlenen ekonomi politikası krizin ithaline izin veriyor"

Esnafın sosyal güvenlik destek priminden şikayet ettiğini anlatan Kılıçdaroğlu, çalışan emeklilerin aylığından yüzde 35 kesilmesine ilişkin yasayı CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğünü, kesintinin yüzde 15'e indiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Dünyada çalışanın cezalandırıldığı başka bir ülke yoktur Türkiye'den başka. Anayasa Mahkemesi'ne gittik, Recep Tayyip Erdoğan eleştirdi. Çoğu esnaf arkadaşımız onu alkışladı. Hiç düşünmedi benim hakkımı korumak için Anayasa Mahkemesi'ne gitti diye. Bu sosyal devlet vatandaşın sağlığını korumak zorundadır. Böyle devlet olur mu? Bir insan hastaysa onun borcu nedir bakılır mı? Krizin sebebi biz olmadık ama faturasını biz ödüyoruz.

Bu kriz bizim anladığımız krizlerden değil, zenginlerin krizi, fakirlerin krizi olsa çoktan çözülmüştü. Kişi başı geliri 50 bin dolara ulaşan ülkelerin krizidir. İzlenen ekonomi politikası krizin ithaline izin veriyor. Başbakan Türk Lirası çok değerlidir diye övünüyor. Obama doların fiyatını düşürdü, kendi malları ihraç edilsin diye, kim akıllı, kim ülkesini seviyor? Kim krizi ihraç ediyor, kim krizi ithal ediyor?"

Alınan ekonomik kararların iyi okunması gerektiğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin reel ekonomiyi dışladığını ve finans sektörünü öne çıkardığını savundu.

Mahalle bakkalının hangi ailenin yoksul olduğunu iyi bildiğini, yoksul ailelere makarna, ekmek yardımında bulunduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, ülkede bugün her 5 gençten 1'inin işsiz olduğunu, üniversite mezunlarında işsizlik oranının yükseldiğini dile getirdi.

AVM yasaları

AVM yasalarının çıkması için CHP'nin kanun teklifi verdiğini anımsatan Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AVM yasası çıksın diye kanun teklifleri verdik, ısrar ettik, 'Esnafı batırıyorsunuz' dedik. 'Esnaf hayatından çok memmun' dediler. Esnaf arkadaşlarımız koşa koşa gittiler, AKP'ye oy verdiler. 'Bizi biraz daha ezmeniz lazım' dediler, sizi daha çok ezecekler. İstediğiniz kadar bağırın, onun oyu benim için çantada keklik derse ezilmeye devam edersiniz. Ali Coşkun niye milletvekili olamadı? Doğru dürüst bir adam, AVM tasarısını hazırlayan adam.

Gerçekleri göreceğiz. Gezi Parkı'nda Türkiye'yi sallayan eyleme imza atanlar kadar her esnafın yürekli olması lazım. Kimse kusura bakmasın. Bizim yeni bir Türkiye'ye ihtiyacımız var. Yeni bir Türkiye'de kutuplaşmaya değil, beraberliğe ihtiyacımız var. AVM batıda da var ama 1 mesai günü bütün AVM'ler kapalıdır. O gün herkes gider başka yerden alışveriş yapar. Bizde neden böyle değil? Biz bunu defalarca söylüyoruz, esnaf bu toplumun orta direğidir."

- "Havadan para kazanma dönemini bitirmek istiyoruz"

Esnafın sorunlarını bildiklerini, bu sorunları parlamento kürsüsünden dile getirdiklerini ancak iktidar partisi temsilcilerinin her seferinde kendilerine "Siz yanlış biliyorsunuz, esnafın hali çok iyi, hayatından memnun, siz esnafı tanımıyorsunuz. halinden memun olmasa bu kadar oyu nereden alacağız" dediğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Düşününce o da haklı. Demek ki durumdan çok memnunsunuz. Faizler yüksekmiş, vergiye harca zam geliyormuş. Siz oy verirseniz gelir arkadaşlar, niye gelmesin? Emekli durumundan memnunmuş, elbette memnun, memnun olmasa bu kadar emekli oy mu verir?" diye konuştu.

Ödenen vergilerin hesabı sorulduğu ölçüde demokrasi olduğunu, son 10 yılda 1,1 trilyon doların üzerinde vergi toplandığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Sizin hangi sorununuz çözüldü, ek yükler getirilmesi dışında hangi sorununuz çözüldü?" dedi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yatırım yapan bazı yabancı finansal yatırımcılara yüksek getiri imkanı sunulduğunu, 1 milyon dolarla yılda yüzde 42 getiri sağlandığını belirterek, şunları söyledi:

"Londra'dan doları gönder. 420 bin dolar para kazan bir yılda. Esnaf burada perişan olsun. Bu olmaz. Yabancı sermayeye karşı değiliz, gelip yatırım yapsın, istihdam yaratsın, teknoloji getirsin, teşvik edelim ama bacak bacak üstüne atıp havadan para kazanma dönemini bitirmek istiyoruz."

- İESOB Başkanı Mutlu

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu da esnafın sorunlarını anlattığı toplantıda, "Ben sorunlarımızı aktarmazsam 2 gün sonra tweetler gelir, neden sorunlarımızı anlatmadınız diye sorarlar" dedi.

Konuşması "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganları ile kesilen Zekeriya Mutlu, AVM düzenlemelerine ilişkin olarak şöyle konuştu:

"Bizim AVM'lerle ilgili kanunu TBMM'den niye çıkmıyor? 20 yıldır her iktidara, her hükümete 'AVM yasası çıkarın' diyoruz ama bir türlü çıkmıyor. İzmir'deki AVM'lere ilişkin harita çıkardım. Doğuda, batıda, kuzeyde, güneyde her yerde kuşatılmışız. Şehrin merkezinde boğazımızı sıkıyorlar. İktidar temsilcileri bana bunları belediyelere sormam gerektiğini söylüyorlar.

İlçe belediyelerden talebimiz, kendi arazisi planı, programı olanların hak ve hürriyetlerine giremeyiz. Ancak, AVM düşünüyorsanız, 'Buraya gelen araçları hangi yoldan getireceksin kardeşim?' diye sorulması gerektiğini düşünüyorum. Gaziemir'deki AVM'ye İZBAN olmasa uçağa 2 saat geç kalırız, orada İZBAN taşıma yapıyor."

Emniyet mensuplarıyla sorun yaşadıklarını da anlatan Mutlu, "İş yerlerine geliyor ve 'Telif haklarına tabisin' diyorlar, 'Müzik dinlerken yakaladık' diyorlar, 'Kulaklık takacaksın, dükkandaki müşteri müzik dinlemeyecek' diyorlar" dedi.

Alkol düzenlemesine de değinen Mutlu, şunları söyledi:

"Saat 10.00'u 1 geçe biri rakı istese veremeyecek miyim? Sattığımız bir o kaldı vallahi. Onda da kısıtlamaya gideceksek vay halimize, 50 derecede insanı içeri sokup nasıl işimize devam edeceğiz?"

Zekeriya Mutlu, eski İESOB Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ı da parti meclisinde görmek istediklerini ifade etti.