Yeni büyükşehirler bütçeden umutlu, vergilerden endişeli

Büyükşehir Belediye Kanunu’nun kabul edilmesinin ardından, yeni büyükşehir olan kentlerin iş dünyası temsilcileri görüşlerini DÜNYA okurlarıyla paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YURT HABERLERİ

Büyükşehir Belediye Kanunu’nun kabul edilmesinin ardından, yeni büyükşehir olan kentlerin iş dünyası temsilcileri görüşlerini Dünya Gazetesi ile paylaştı. İşadamları, kentlerinin genel bütçeden daha fazla pay alacak olmasına sevinirken, beş yıl sonra uygulamaya konulacak vergiler konusunda düşünceli.

Sanayiciler, büyükşehirde yaşamanın maliyetinin de büyük olacağının altını çiziyorlar. Basit usule tabi on binlerce esnafın gerçek usulde vergi ödeyeceği ve emlak vergilerinin yüzde 100 artacağı da belirtiliyor.

Malatya Ticaret Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç: Malatya için isabetli bir karar. Özellikle imar noktasında işlemler tek merkezde toplanacak. Malatya’da yatırım iklimi oluşmuştu. Artık yatırıma destek sağlayacak avantajlı duruma geçeceğiz.

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz: Balıkesir’in büyükşehir belediyesi olması herkesi olumlu yönde etkiler. Öncelikle gelirlerimiz artacak. Tek elden yönetilecek olmanın olumlu etkilerini zaman içinde herkes daha net görecek. Yatırım ortamını da olumlu etkileyecek.

Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula: Büyükşehir olmanın öncelikle imar planlaması ve geleceğe dönük faydası olur. Şehirleşme ve sosyalleşmenin arkasından gelecek ekonomik büyümeyi herkes hissedecek. Balıkesir aslında sanayi yatırım yeri olarak ülkenin tam merkezinde kalıyor. Büyükşehir olması sanayi yatırımlarını da hızla geliştirecek. Büyükşehir olmanın en büyük dezavantajı vergilerin artması. İlk beş yıl için muafiyet olsa da sonrasında artan vergilerin olumsuzlukları tabi ki yaşanacak.

Manisa TSO Başkanı Bülent Koşmaz: Manisa’mızın büyükşehir olması, kentte bir heyecan yaratırken, kafalarda soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Hayata geçecek yapı ile Manisa’da 68 belde belediyesi kapanıyor. 848 köy de mahalle statüsüne kavuşuyor. Büyükşehirde yaşamanın bedeli de farklı olacak. Emlak vergilerinde yüzde 100’den fazla artışın yanı sıra, basit usule tabi on binlerce esnaf gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olacak.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer: Büyükşehir olmaktan dolayı mutluyuz. Böylece, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatından yüzde beşlik pay alınması, İller Bankası’ndan alınan pay bütçesinin artması gibi önemli gelir kaynakları, yerel yönetimlerin hizmet kalitesini daha da arttırmalarını sağlayacak. Kentleşmeyi hızlandıracak, sanayi ve kentsel alt yapıyı geliştirecek olan büyükşehir, doğal olarak markalaşmayı hızlandıracak, ulusal ve uluslararası firmaların şehrimize daha çok ilgi duymasına ortam hazırlayacaktır.

Trabzon TSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu: Büyükşehir, toplumların gelişmesi ve çağdaş yaşam standartlarına ulaşmasında önem arz ediyor. Trabzon ve diğer illerimiz büyükşehir olmakla bütün sınırları ile yönetilecek. Yaşadığımız kentin nüfusunun yüzde 50’den fazlası kırsalda yerleşik. Ama günlük yaşamda kırsaldan kentin merkezlerine yoğun bir nüfus akışı var. Belki zor olacak, tüm sınırlar içinde eşit bir altyapı oluşturmak, kaynakları, imkanları orantılı kullanmak ama, zoru başarmalıyız.

Muğla TSO Başkanı Bülent Karakuş: Daha önce de Muğla’nın büyükşehir ilan edilmesi gerektiğini, bunun kente büyük katkı sunacağını söylemiştim. Bizim gibi turizm bölgelerinde birçok belediye hizmet gösterdiğinde kararlar zor alınıyor. Şimdi daha kolay karar alınacak. Altyapı hizmetleri tek elden götürülmüş olacak. Biz de yeni çıkacak olanakların değerlendirilmesi için altyapıyı hazırlayacağız.

Kahramanmaraş TSO Başkanı Kemal Karaküçük: Daha önceki büyükşehir modellerinden farklı, Kocaeli denilen bir model. Yani Kahramanmaraş’ın tüm ilçelerini de kapsayan bir model. Böyle bir büyükşehrin işleyişi ile alakalı yönetmelik, mevzuat ve işleyiş şeklinin bürokratik olarak sıkıntıları olacağı konusunda endişeler duyuyorum. Bekleyip görmek gerek.

Şanlıurfa TSO Başkanı E. Sabri Ertekin: Büyükşehirle beraber olumsuz bir gelişme sağlanmayacak, ekonomik gelişmeler olacak. Büyükşehirle beraber planlı düzgün bir kent olacağız. Tarıma elverişli araziler üzerinde yapılan betonlaşmanın da önüne geçilmiş olacak ve bununla beraber kentin sosyal etkinlikleri artacak.

Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu: Aydın’ın büyük şehir olmasından son derece memnun olduk. Genel bütçeden Aydın’ın alacağı payın artması güzel bir durum. Aydın’daki vergi oranı artacak fakat bu artışın ise beş yıl ertelenmesi sevindirici bir durum oldu.

Yasa ne getiriyor?

Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir belediyesi olacak. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırı olarak belirlenecek.

Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içindeki köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak,  belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı’nın genel kurulda salı gününden bu yana devam eden görüşmeleri önceki gün sabah saatlerinde tamamlanarak tasarı kabul edildi. Kanunla 29 il özel idaresi,1591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliği sona eriyor, büyükşehir sınırlarındaki beldeler mahalleleri ile köyler mahalle olarak ilçe belediyelerine katılıyor.

Nüfusu iki binin altındaki 559 belediyenin tüzel kişilikleri ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılacak ve bu belediyeler köye dönüştürülecek. Denizli’nin Akköy ilçesinin ismi Pamukkale olacak; Ayazağa ve Maslak Sarıyer’e bağlanacak.