'Yeni devlet' açıklamasına tepki gösterdi

Partisinin belediye başkanlarıyla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Tartışma yaratan "Yeni bir devlet kuruyoruz" açıklamasına tepki gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, il ve ilçelerdeki çalışmaları hakkında bilgi almak ve 26-30 Ağustos tarihleri arasında Çanakkale'de düzenlenecek 'Adalet Kurultayı' ile ilgili değerlendirmeler yapmak üzere partisinin belediye başkanlarını topladı.

Toplantıda konuşan CHP Lideri, Güvenpark'tan başlattıkları Adalet Yürüyüşünü 9 Temmuz'da İstanbul'da sonlandırdıklarını hatırlatarak şunları kaydetti:

"Bu Adalet Yürüyüşü bir CHP yürüyüşü değildir. Adalete susamış milyonların yürüyüşüdür. Ülkede hak, hukuk, adalet arayan milyonların yürüyüşüdür. Bu yürüyüşü görkemli kılan da adalete susamış milyonlardır. Ben yürüdüm ama CHP için yürümedim. Ben yürüdüm 80 milyonun adalet ihtiyacına cevap vermek için yürüdüm. Bu yürüyüşe her inançtan, görüşten, kimlikten insan katıldı. Biz Maltepe'de 10 maddelik bir adalet çağrısı yaptık. Bu çağrının hiçbir satırına itiraz gelmedi. Çünkü her satırı düşünülerek yazılmıştı, toplumun ihtiyaçlarına cevap vermek için yazılmıştı.

Şimdi ikinci bir adım da atıyoruz. Çanakkale'de Adalet Kurultayı toplayacağız. Adaletin yürüyüşünde sadece yürüdük. Şimdi niçin yürüdüğümüzü yine toplumun her kesimini davet ederek, bizim gibi düşünmeyenlerin düşüncelerine de değer ve önem vererek onları da davet edeceğiz. Adaletli bir düzenin fikri altyapısı orada oluşacak. Bunu da sadece Türkiye değil bütün dünyaya duyuracağız."

Huzur içinde yaşamak isteyenlerin tercihi CHP'li belediyeler

Kentlerin kentliğe hizmet etmeyip rantiyeye hizmet ederse kent kimliğini kaybedeceğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Şunu gururla her yerde söyleyebilirim; eğer bir insan bir kentte yaşamak istiyorsa, huzur içinde yaşamak istiyorsa tercih edeceği kent CHP'li belediyelerin yönettiği kenttir. İstanbul'da nefes mi almak istiyorsun? Niçin mi tüm İstanbullular hafta sonu CHP' li belediyelerin olduğu yerlere giderler? Bunun için. Kimliği vardır, kimliği korunmuştur. Ranta değil halka hizmet etmiştir. O açıdan biz şimdi bütün Türkiye'yi CHP'li belediyelerin yönettiği bir Türkiye haline getirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Cumhuriyet saraylarda kurulmadı"

Kılıçdaroğlu, devlet adamlarının erdemli, hoşgörülü olması gerektiğini aktararak şöyle konuştu:
"Geçenlerde bir televizyon kanalına bir kişi çıktı. İktidar partisinin eski Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi ve bir konuşma yaptı. Sonra bunu defalarca tekrarladı. 'Biz şimdi yeni bir devlet kuruyoruz' diyor. Bu devletin kurucusu da kendi partisinin genel başkanı olacak. Densiz bir kişi, ahlaksız bir kişi. Tarihine saygı duymayan bir kişi. Siz bir devletin nasıl kurulduğunu biliyor musunuz? Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğunu biliyor musunuz? Türkiye Cumhuriyeti Devleti saraylarda mı kuruldu? Türkiye Cumhuriyeti Devleti zengin sofralarında mı kuruldu? Türkiye Cumhuriyeti Devleti birilerinin önüne diz çökülerek mi kuruldu? Türkiye Cumhuriyeti Devleti acıyla, kanla, gözyaşıyla kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti budur. Siz kalkacaksınız bir devlet kurduğunuzu söyleyeceksiniz, akılla mantıkla bağdaşır bir şey değil. Kabahat onda değil ona söyleten de kabahat.

Bana sordular bu kişi böyle konuştu ne diyeceksiniz diye. Bir partisinin genel başkanı konuşsun bakalım o ne diyor. Benim düşüncem belli. Tavrım belli. Cumhuriyete, demokrasiye bağlılığım belli. Benim bir yeni devlete ihtiyacım yok. Ben bu devleti yüceltmek zorundayım. Tık yok. Sen bu adam hakkında ne düşünüyorsun? Buna bu cesareti sen verdin. Bunun bir danışmanı vardı. Danışmanı da konuşuyor. '16 Nisan'da referandumda halka kendi devletini kurmak için adım atıyor' diyor. Ona da bir şey yapılmadı. Cumhuriyet saraylarda kurulmadı. Zengin sofralarında kurulmadı. Acı kan gözyaşı var yoksulluk var. Bütün bunlar aşılarak kuruldu Cumhuriyet."

"Aynı amacı mı, aynı hedefi mi güdüyorsunuz siz, aynı şeyleri mi söylüyorsunuz siz?"

"Bu bayrağın üzerindeki renk boşuna mı kırmızı oldu" diyen Kılıçdaroğlu, "Kendi bayrağına saygı duymayan bir toplum olabilir mi? Cephelerde bu bayrak yere düşmesin diye kaç şehit verdik. Türkiye Cumhuriyetini küçümsüyorlar ve yeni bir devlet kuracaklarını söylüyorlar. Sorun nedir? Sorun şudur; bu zihniyetteki insanların tamamının AK Parti'nin içinden çıkmış olmasıdır. Başka bir partide olsa tamam. İktidar partisinin içinden çıkıyor ve onlarda ses çıkarmıyorlar. Kulağından tutup kapının önüne koyamıyorlar. Niçin? Aynı amacı mı, aynı hedefi mi güdüyorsunuz siz, aynı şeyleri mi söylüyorsunuz siz? Merak ediyorum Cumhuriyet savcıları neredesiniz siz? Nasıl cumhuriyet savcısısınız siz? Bizim ağzımızdan bir laf çıksa 50 tane fezleke düzenliyorsun, talimat geliyor çünkü size. Adam Cumhuriyeti yerle bir ediyor yeni devlet kuruluşundan söz ediyor sizden tık yok. Batsın sizin savcılığınız siz savcı bile olamazsınız" şeklinde konuştu.

"Eğitim sistemi üzerine ayrı bir basın toplantısı yapacağım"

Osmanlı'nın görkemli tarihi olduğu kadar hepimizi üzen tarihi de olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Artısıyla ve eksiğiyle bakmak zorundayız. Osmanlı niye battı bunun üzerinde konuşan var mı? Osmanlı'nın son dönemlerini yaşamaya başladık şimdi. Ağır ağır o sürecin içine gidiyoruz. Osmanlı niye battı eğitim sistemi bozulduğu için battı. Şimdi aynı süreci yaşıyoruz. Eğitim sistemi konusunda aynı süreci yaşıyoruz. Hiçbir anne baba bu eğitim sisteminden memnun değil. Eğitim sistemi üzerine ayrı bir basın toplantısı yapacağım. Türkiye Cumhuriyeti'ne bizim ailelerimize ve çocuklarımıza açıkça ihanet ediliyor. Bütün belgeleri bilgileri koyacağım ortaya" açıklamasında bulundu.