Yeni dönemde gündem yoğun olacak

Anayasa Mahkemesi, TOKİ'ye ait arazi ve arsalara, Akkuyu'da nükleer güç santrali kurulmasını öngören kanun ile ilgili açılan davaların bulunduğu birçok dosyayı karara bağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, yeni dönemde aralarında birçok önemli başvuruyu içeren dosyaları karara bağlayacak.

Anayasa Mahkemesi, yeni dönemde aralarında TOKİ'ye ait arazi ve arsalara, emlak vergisi muafiyeti getiren kanun, Akkuyu'da nükleer güç santrali kurulmasını öngören kanun, ÖSYM Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile ilgili açılan davaların bulunduğu birçok dosyayı karara bağlayacak.

Yüksek Mahkeme, bu davaların yanı sıra Yüce Divan görevini de yürütecek. Yargıda rüşvet iddialarıyla ilgili soruşturmada adı geçen eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ın Yüce Divan'a gönderilmesiyle Yüce Divan, tarihinde ilk kez bir yüksek yargıcın davasına bakacak.

Anayasa Mahkemesi, 5952 sayılı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davayı belirlenecek bir günde esastan karara bağlayacak.

Nükleer santral için başvuru

Akkuyu'da nükleer güç santrali kurulmasını öngören "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti'nde Akkuyu Sahasında Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun"un bazı hükümlerinin iptali istemiyle CHP'nin yaptığı başvuru da Yüksek Mahkeme'nin gündeminde bekliyor.

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin açtığı hükümete Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren yasa kapsamında yürürlüğe giren bazı KHK'ların iptali istemiyle yapılan başvuruda da ilk incelemeyi yapacak.

İlk kez bir yargıç Yüce Divan'da

Yüce Divan olarak görev yapan ve bugüne kadar yalnızca siyasileri yargılayan Anayasa Mahkemesi heyeti, tarihinde ilk kez bir yüksek yargıcı yargılayacak. Yargıtay Başkanlar Kurulunun, yüksek yargıda rüşvet iddialarıyla ilgili soruşturmada adı geçen eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ı Yüce Divan'a göndermesiyle Yüce Divan, tarihinde ilk kez bir yüksek yargıcın davasına bakacak.    

 

Bu konularda ilginizi çekebilir