Yeni fabrikasıyla ithalatı durdurdu, ihracatı sıçrattı

Yeni fabrika yatırımı ile halı tabanı üretimine başlayan ve ithalat zorunluluğuna son veren Abdioğulları, İlk 1000 İhracatçı Firma listesinde 395 sıra birden atladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DEMET ÖZTÜRK-ADANA

Türkiye’nin önde gelen dokunmuş ve örülmüş plastikten ambalaj üreticisi Abdioğulları; firması Filpa ile hem ithalatı durdurdu hem ihracatta sıçrama yaptı. Ürettikleri halı tabanı ile bu alanda ithalatı durduran firma ihracatta da son 3 yılda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen ‘İlk 1000 ihracatçı firma’ listesinde 395 sıra birden atladı. 

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) kurduğu 6. fabrikasıyla duvardan duvara halılar, ev tekstili ve suni çimlerde kullanılan ‘halı tabanı’ üretimi gerçekleştiren Abdioğulları, plastik ambalaj sektöründe 1963 yılından beri faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin en büyük dokunmuş ve örülmüş plastikten ambalaj üreticilerinden biri olan Abdioğulları, PP’den üretilen ve un, yem, kömür, çimento, alçı ve kireç torbası ile PE’den imal edilen patates, soğan ve narenciye gibi yaş sebze ve meyvelerde kullanılan torbalarının yanı sıra, üretimine başladıkları halı tabanını da ürün gamına ekledi ve ihracattaki elini güçlendirdi. Abdioğulları, toplamda 270 bin metrekare alanda üretimlerini gerçekleştirerek, kurdukları 6. fabrikalarıyla hem Türkiye’nin ithal ettiği ürünlerde yerli üretime imza atıyor, hem de 4 kıtada 30 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. 

TEPAV ‘en hızlı büyüyen 100 şirket’ arasında gösterdi 

TİM tarafından açıklanan Türkiye’nin en başarılı ilk bin ihracatçısı arasında Abdioğulları Plastik Ambalaj Sanayi AŞ’ye bağlı Filpa Ambalaj ve Dış Ticaret AŞ, ilk 500 listesinde yer aldı. Son üç yılda 395 basamak birden sıçrama yapan Filpa, 2014 yılı ihracatıyla 490. sıraya yerleşti. Abdioğulları, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi listesinde de yer alıyor. Firma, İstanbul Sanayi Odası’nca (İSO) hazırlanan Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları listesinde de yerini güçlendiriyor. 

Abdioğulları, son iki yılda ikinci 500 listesinde 252’nci olan sırasını 176’ncı sıraya taşıdı. Geçen yıl ise aynı listede, 87’nci oldu. Abdioğulları Plastik Ambalaj Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sütcü, Adana’da çuval ticareti yaparak başladıkları ticari hayatlarının, bugün geldikleri nokta itibariyle kendileri için büyük bir manevi değer taşıdığını söyledi. Hedefl erinin aynı başarıyı İSO tarafından hazırlanan “Türkiye’nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu” listesinde de göstermek olduğunu belirten Sütcü, hiçbir zaman bulundukları yerle yetinmediklerini, daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve daha fazla ihracata odaklandıklarını belirtti. 

Ayda 2 milyon metrekare halı tabanı üretiyor 

Sütcü, yeni tesiste ayda yaklaşık 2 milyon metrekare halı tabanı ürettiklerini söyleyerek, üretimlerinde yakaladıkları yüksek kalite ile, ithalat ihtiyacını ortadan kaldırdıklarını vurguladı. Sütcü, ürettikleri halı tabanının, duvardan duvara halılar, ev tekstili ve suni çimlerin imalatında kullanıldığını belirtti. Sütcü, firmalarının yeni tesisinde halı tabanı üretiminin Almanya ve İsviçre’den getirilen son teknoloji makinelerle gerçekleştirildiğine vurgu yaparak, sağladığı 1000 kişilik istihdama ek olarak, teknik tekstilde faaliyete geçirdiği 6. fabrika ile bu rakamı 1100’e çıkardıklarını söyledi.

Filback hem yurt içinde hem yurt dışında ilgi gördü 

Teknik tekstil konusuna odaklandıklarına değinen Salih Sütcü, “Filback markasıyla ürettiğimiz yeni ürün, yüksek niteliğiyle hem yurtiçinde hem yurtdışında ilgi gördü. Almanya’da düzenlenen dünyanın en prestijli halı fuarlarından Domotex’te Filback'e yoğun talep oldu” dedi. Sütcü, verimlilik ve üretim olarak halı tabanı kumaşında Avrupa’nın en son teknolojisini kullandıklarını belirterek, Filback’in ihracattaki ellerini de güçlendirdiğini kaydetti. Filback’in tüfte halı üreticileri için önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Sütcü, taban kumaşının, halının kalitesine dokuma deseni ve boyutsal kararlılığı ile doğrudan etki ettiğini belirtti. Sütcü, kullandıkları teknolojilerin 2,12 metre, 3,86 metre, 4,18 metre gibi standart enlerin yanında 5,40 metreye kadar enlerde kumaş üretimini mümkün kıldığını ifade etti. Filback'in doğru rulo uzunluğu, güçlü kenarı ile kullanıcıya temel avantajlar sunduğunu anlatan Sütcü, tufting sırasında iğne saptırmayı önlemek için tek ve çift fibrilizasyon alternatifi de sağladığını bildirdi. Sütcü, ürünün optimal rulo uzunluğu ile nakliyede de üstünlük kazandırdığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir