Yeni girişimcilere ihtiyacımız var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Duygu ŞAHİN DURMAZ

Geçtiğimiz günlerde Antalya Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) ile DÜNYA Gazetesi'nin birlikte düzenlediği ‘Girişimcilik’ başlıklı toplantıda  başyazarımız Osman Saffet Arolat’tan Şekerci Nuri adıyla bilinen Nuri Şeker'in girişimcilik hikayesini büyük bir keyifle dinledik.

Arolat, Uşak Terakki Ziraat Türk Anonim Şirketi ve Uşak Şeker Fabrikası'nın kuruluş çalışmalarına katılan Nuri Şeker'in Cumhuriyet'in ilk yıllarından başlayan başlayan girişimcilik faaliyetlerinin önemini anlattı AGİD üyelerine.  

Böylesine fark yaratan girişimciler Türkiye'nin kalkınma ve ekomik büyüme süreçlerine büyük katkı verdi. Konumuz girişimcilik olunca AGİD'in üyeleri için seferber olduğu girişimlerden de bahsetmeden edemeyeceğim. TUSKON’a bağlı olarak 1993 yılında kurulan AGİD zamanla bin 200 üyeye ulaştı.
AGİD yönetimleri bugüne kadar üyeleri için gerçekleştirdikleri yurtdışı gezileri ile birçok girişimin hayata geçmesine vesile oldu. AGİD Yönetim Kurulu Başkanı Onur Kaya, 2013 yılında Amerika, Gana, Kuzey Afrika, Hollanda, Kolombiya, Rusya, Dubai, Irak, Hindistan Çin, Japonya, İtalya, Brezilya, Uruguay, Kanada gibi ülkelere iş ziyaretleri yapıldığını söyledi. Dernek bu yılın gezi takvimini de çoktan belirlemiş bile. Dernek üyeleri ilk olarak  9 Nisan’da Hırvatistan, Sırbistan ve Bosna Hersek’e iş bağlantıları için gidecekler. Türkiye’de yeni girişimcilere ihtiyaç olduğunu bilen AGİD üzerine düşeni fazlası ile yapıyor.

AGİD Yönetim Kurulu iş gezileri ile girişimci üyelerinin önünü açmaya devam edecek görünüyor. Kimi dernek üyeleri ise örnek girişimcilik öyküleri ile adından söz ettiriyor bugünlerde. AGİD Üyesi Kermes Gıda Pazarlama'nın genel müdürü Emrah Kepez daha önce ithal edilen kara buğday üretimine başlamış. Kepez bu girişimi ile ithalata bir nebze olsa da dur demeye hazırlandığını ifade etti bize.
Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en gelişmiş 10 ülke ekonomisi içinde yer alacağı ve kişi başına 25 bin dolarlık bir gelir seviyesine ulaşacağı sürekli dile getiriliyor. Ne yazık ki gün geçtikçe ithalat oranımız ve tüketim hızımız da artıyor. Bu durumu tersine çevirecek , üreten ve ürettiğini ihraç edecek yeni girişimcilere ihtiyacımız var.