Yeni havalimanına yerli kuş radarı

İstanbul'a yapılacak yeni havalimanında kuş hareketlerinin incelenmesi, öğrenilmesi için TÜBİTAK'ın ''kuş radarı'' kullanılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, İstanbul'a yapılacak yeni havalimanınında kuşların uçakların uçuşlarına engel olmaması için insanların duymadığı ancak kuşların rahatsız olduğu ses frekansı sistemi ile birlikte kuşların hareketlerinin incelenmesi amacıyla TÜBİTAK ile yapılan Ar-Ge Projesi olan Kuş Radarı'nın kullanılacağını ifade etti.
 
Kuşların uçuş güzergahlarının değiştirilmesini sağlayacak yüzde 100 başarılı olunan sistemin olmadığını dile getiren Birdal, ''Çünkü bir süre sonra kuşlar bunlara alışıyorlar ve artık etkisiz hale gelmiş oluyor. Yeni havalimanı hizmete girdiği zaman kuş radarının yanı sıra hangi sistem uygunsa o kullanılacak'' dedi.
 
TÜBİTAK ile müşterek yürütülen Kuş Radarı Projesi'nin tamamlanma aşamasına geldiğine işaret eden Birdal, Türkiye'de ihtiyaç olan havalimanlarında bu kuş radarının kullanılacağını anlattı.