Yeni Hükümet Programı'nda hangi gümrük ve dış ticaret konuları öne çıkıyor?
Hakan UÇAK / KPMG Turkey
Seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin 64'üncü Dönem Hükümeti'nin Programı açıklandı. İş çevrelerinin merakla beklediği Hükümet Programı’nda ekonomiden sağlığa, eğitimden güvenliğe, sosyal politikalardan gümrük ve dış ticarete kadar birçok konuda düzenlemeler yer almakta.
Gümrük ve dış ticaret alanındaki düzenlemeler özellikle ithalat ve/veya ihracat yapan şirketleri yakından ilgilendiriyor. Hükümet Programı’nda öne çıkan gümrük ve dış ticaret alanındaki konular başlıklar halinde aşağıda yer almaktadır.
-Gümrüklerde modernizasyon
Sınırlarımızda yer alan gümrük kapılarının ve iç gümrüklerin modernize edilmesi amaçlanmaktadır. Özellikle sınır kapılarının yap-işlet-devret yöntemi ile sayısının artırılarak, komşu ülkeler ile ticaret hacminin genişletilmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, yeni sınır kapılarının açılmasını öngörmekteyiz.
-Kaliteye dayalı ihracat
Programda, ihracatın artırılmasına yönelik politikalarda, kalite odaklı olma ve yenilikçi yaklaşım öne çıkan kavramlar olarak göze çarpmaktadır. Bu bağlamda, gümrük hizmetlerinin ve ticaretin kolaylaştırılması ve ülkemizin dünyanın önemli ticaret merkezinden biri haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, kalite odaklı ihracatlara ilişkin uygulamaların teşvik edileceğini öngörmekteyiz.
-Gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması
Hükümet Programı’nda gümrük ve dış ticaret işlemlerinin kolaylaştırılmasına yönelik politikaların devam edeceği belirtilmektedir. Tek Pencere Sistemi ile dış ticaret işlemlerinin tek bir noktadan tamamlanmasına yönelik çalışmaların devam edeceği öngörülmektedir. Ayrıca, ‘Tek Durakta Kontrol’ ve komşu ülkeler ile ‘Ortak Gümrük Kapısı’ projeleri sayesinde sınır geçişlerinin hızlandırılması amaçlanmaktadır. e-TIR pilot projesiyle, özellikle karayolu taşımacılığında elektronik işlemlerin hayata geçirilmesi ve lojistik işlemlerin hızlandırılması amaçlanmaktadır.
Yeni dönemde, gümrük işlemlerinin hızlandırılmasına ilişkin politikaların devam edeceğini ve Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması'nın teşvik edileceğini öngörmekteyiz.
-Gümrük Birliği
Ülkemiz ile AB arasında kurulan Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve mali işbirliğinin derinleştirilmesi hedeflenen amaçlardan biri olarak programda yer almaktadır. Bu politikalar ile Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif bir hava yakalanması hedeflenmektedir. Bu bağlamda, Türkiye-AB arasındaki ticaretin uyumlaştırılmasına ilişkin politikalara ağırlık verileceğini öngörmekteyiz.
-İthalatın azaltılması ve lüks tüketime vergi
İthalata olan bağımlılığın azaltılmasına yönelik politikaların önümüzdeki günlerde sıkça tartışılacağını öngörmekteyiz. Zira Hükümet Programı'nda yer alan “Öncelikli Dönüşüm Programı ile dış ticaret açığının GSYH’ye oranının azaltması amaçlanmaktadır. Ayrıca, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 70’e ulaştırılması, orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içerisindeki payının yaklaşık yüzde 40’a ulaştırılması hedeflenmektedir. Uluslararası yükümlülükler gözetilerek, lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim grubunda yer alan malların ithalatının caydırılması amacıyla vergilendirme yapılacağı Hükümet Programı’nda yer almaktadır.
Bu bağlamda, özellikle son dönemde uygulanan ilave gümrük vergisi uygulamalarının devam edeceğini öngörmekteyiz.