Yeni kurtarma paketi için erken

Rehn, borç batağındaki Yunanistan ile ilgili yeni bir kurtarma paketi konuşmak için erken olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, borç batağındaki Yunanistan ile ilgili yeni bir kurtarma paketi konuşmak için "erken" olduğunu söyledi.

Rehn, yaptığı açıklamada, "Bizim Atina'daki misyonumuzun görevi şimdi kesinlikle gelecek yıl için ihtiyaçları belirlemek" dedi.

Kurtarma paketi hazırlanan ülkeler için cezalandırıcı faiz oranlarına karşı çıkan Rehn, "Benim görüşüme göre, iyi nedenler için faiz oranının odak noktasının sözde ekonomik suiistimalle daha az ilgisi bulunmalı ve özünde borcun sürdürülebilirliğiyle ilgili olmalı. Ekonomik suiistimal sorunu programın çok sıkı koşullarıyla halledildi" diye konuştu.

Birçok ekonomist, Yunanistan ve Euro Bölgesi'nin diğer ağır borç yükü altında ezilen üyelerinin borçlarının ödenemez durumda olduğunu, kurtarma kredilerine uygulanan yüksek faiz oranlarının durumu daha da kötüleştireceğini söylüyor.

Yunanistan'ın tahvil piyasalarında iki yıl süreli borçlanma maliyeti yıllık yüzde 25, Portekiz ve İrlanda için yıllık yüzde 10'un üzerinde bulunuyor.

Rehn, Portekiz'in kurtarma kredileri faiz oranının da yüzde 5,5'in üzerinde bir yerde, ancak yüzde 6'nın altında olacağını da ifade etti.

Portekiz için hazırlanan 78 milyar euro tutarındaki kurtarma paketinin 52 milyar eurosu Euro Bölgesi ülkeleri ve AB, 26 milyar eurosu ise Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından karşılanacak.

IMF, Portekiz'e vereceği krediye uygulanacak faiz oranının yüzde 3,25 ve yüzde 4,25 arasında olacağını açıklamıştı.

Yunanistan'ın 110 milyar euro tutarındaki kurtarma paketi için uygulanan faiz oranı yüzde 4'ün üzerinde ve İrlanda için faiz oranı da yüzde 5,8 seviyesinde bulunuyor.