Yeni mezunlara iş yok

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, "350 bin öğretmenin atanacağının söylenmesi popülizmden öte bir şey değildir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, mezun olan öğretmen adaylarının kamuda görev almasının, mevcut öğretmen açığı düşünüldüğünde mümkün gözükmediğini kaydederek, "350 bin öğretmenin atanacağının söylenmesi popülizmden öte bir şey değildir" dedi.

Çubukçu, TBMM Genel Kurulunda, MEB, YÖK, ÖSYM ve 94 üniversitenin 2011 yılı bütçeleri üzerinde milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı. Hükümetin okul öncesi eğitime büyük önem verdiğini belirten Çubukçu, 2002'de adeta yok denecek kadar okul öncesi eğitim kurumu varken, dönemlerinde okul öncesi okullaşma oranını arttırdıklarını ve 2014'te de yüzde 70'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Mesleki eğitimi yeniden yapılandırdıklarını belirten Çubukçu, "Yüksek öğrenime geçişte mesleki eğitimde okuyanlara yönelik katsayı engelinin ortadan kalkması veya minimize edilmesiyle, mesleki eğitime olan talebin daha da artacağını biliyoruz. Ülkemizdeki her okulun yükseköğrenime geçişte elde ettiği başarı, hepimizin göğsünü kabartmalıdır" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında, özel öğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin payının yüzde 2,7 olduğunu belirterek, bu konuda yapılan çalışmaları anlattı.

Üniversite sayısını 76'dan 156'ya çıkardıklarını dile getiren Çubukçu, 489 fakülte, 150 yüksekokul, 152 meslek yüksekokulu, 220 yeni enstitü kurulduğunu bildirdi. Vakıf üniversitelerini de yükseköğretim sisteminin bir parçası olarak gördüklerini belirten Çubukçu, 2002'de yüzde 27,2 olan yükseköğrenimde okullaşma oranının, bugün yüzde 53,4'e yükseldiğini kaydetti. Çubukçu, 2011'de 55 bin öğretmen daha atayacaklarını bildirdi.

Atanamayan öğretmenlerin durumunun istismar edildiğini belirten Çubukçu, İtalya'da öğretmen olmak isteyen 520 bin aday varken ihtiyacın 65 bin, Güney Kore'de de 50 bin aday varken açığın 5 bin olduğunu belirtti. Nimet Çubukçu, şöyle konuştu:

"Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi, Türkiye'de de mezun olan öğretmen adaylarının kamuda görev alması, mevcut öğretmen açığı düşünüldüğünde mümkün gözükmemektedir. Öğretmenlerimize bu konuda her zaman gerçekçi ve dürüst davrandık. Bugün öğretmen ihtiyacımızı, mali göstergeleri hiçe sayarak, tam tersini savunarak 350 bin öğretmene ihtiyaç olmadığı halde atanacağının söylenmesi popülizmden öte bir şey değildir. Siyaset kurumu, gerçek ve reel politikalar üzerine dayalıdır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir