Yeni Şeker Kanunu ile NBŞ'ye geniş alan açılıyor

Halen Meclis Sanayi Komisyonu'nda görüşülmeyi bekleyen 'Şeker Kanunu Tasarısı'nın mevcut şeker üretimine büyük darbe vurmayı amaçlayan lobilerin ürünü olduğunu belirten Gök, yasanın Nişasta Bazlı Şeker'in (NBŞ) önünü açacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Hüseyin GÖKÇE
 
ANKARA - Şeker İş Sendikası Başkanı İsa Gök, Türkşeker bünyesindeki makine fabrikalarında elektromekanik alanında çok büyük potansiyel bulunduğunu belirterek, görev verilmesi halinde rahatlıkla uçak ve araba üretilebileceğini söyledi. GÖK, TBMM'ye gönderilen Şeker Kanun Tasarısı'na yönelik sert eleştiriler yöneltti.
Halen Meclis Sanayi Komisyonu'nda (Sanayi Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu) görüşülmeyi bekleyen tasarıyı "Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) Yasası" olarak nitelendiren Gök, ve bunu siyasilerin değil, NBŞ'cilerin yazdığını düşündüğünü söyledi. Gök, pancar ve doğal şeker üretiminin yalnızca maliyet boyutu ile değerlendirilemeyeceğini belirterek katma değer, istihdam ve insan sağlığı ve toprağın korunması bakımından, doğal şeker üretiminin önemine dikkat çekti. NBŞ'nin tokluk hissi vermediği için sağlığa zararlı olduğunu vurgulayan Gök, Başbakanlık YDK raporuna rağmen kota arttırım talebinde bulundukları için Şeker Kurulu üyelerinin tamamına tazminat davası açacaklarını söyledi. Ankara Sohbetleri'ne konuk olan Gök, Ankara Temsilcimiz Ferit B. Parlak ve Ankara Haber Müdürümüz Hüseyin Gökçe'nin sorularını cevaplandırdı.
 
Türkiye'de son dönemlerde pancar üretiminin azaltılarak alternatif olarak NBŞ kullanılması yönünde bir politika izleniyor. Diğer ülkelerde durum nasıl?
Bakın pancardan şeker üretimi yapılan Polonya'da yüzde 2 kota belirlenirken, Hollanda da ise NBŞ'ler için sıfır noktasında. Bunlar aptal mı ki pancardan şeker elde etmeye devam ediyorlar. 
Pancarın yarattığı katma değere bağlıyorum, istihdama bağlıyorum. Bir kere pancar mısıra göre 8 kat-10 kat  daha fazla istihdam yaratıyor. Hem sanayide, hem tarım alanında. Küspesi hayvan yemi oluyor, kaba yem oluyor. Türkiye'de pancardan yılda 6 milyon ton kaba yem çıkıyor. Yani kaba yem ihtiyacının yarısı pancardan karşılanıyor.
 
Maya sektörünün en büyük destekçisi şeker pancarı, melas kullanıyorlar. Kozmetik sektöründe kullanılıyor, alkol yapımında kullanılıyor. Bu kadar yerli katma değer yaratıyor ki insanlar bundan vaz geçemiyor. Tarımsal alanda 120 binin üzerinde tam istihdam yaratabilen başka bir ürün gösterebilir misiniz? Böyle bir şey yok. Yani Türkiye'de 2.5 milyar dolara yakın yerli katma değer yaratan, kendi imkanlarımızla yarattığımız başka ürün var mı? Bunu üstelik 10 milyona yakın insan, yani fakir fukara paylaşıyor. Dünya bunu görüyor ve tercihini pancardan yana kullanıyor.
 
Pancardan şeker üretme maliyetinin yüksekliğinden bahsediliyor.
Kimse bu konuda açık olmuyor. Türkiye'de pancar- şeker sektörünün yapılanmasına kimse bakmıyor. Doğu'daki fabrikaları devlet niye yaptı? Zamanında gerekliymiş, istihdam için, köylüyü orada tutup beslemek için gerekliymiş. Bugün fonksiyonunu tamamlamış mı diye bakıyoruz, tamamlamamış, devlet orada istihdam yaratmak için tarıma, sanayiye korkunç teşvik veriyor ancak her ne hikmetse şekeri pahalı yiyoruz diyor.
 
O zaman NBŞ kotası niye sürekli arttırılıyor ?
Bunu anlamakta ben de güçlük çekiyorum. Yani bu çok açık. Avrupa'da, Orta Anadolu'daki fabrikalar NBŞ fiyatına yakın AB'de daha ucuz şeker üretiyor. NBŞ üretimini yapan lobilerin ne kadar güçlü olduğuna defalarca şahit oldum. Diyorum ki bu ülkede ihtiyacımız kadar mısır üretemiyoruz. Her yıl bakın 500 bin ton ile 2.5 milyon tona yakın mısır ithalatı yapıyoruz. Türkiye kendi ihtiyacı kadar mısır üretemiyor zaten. NBŞ'nin her artışı, mısır ithalatını arttırıyor. Biz kendi dövizimizle  başka ülkelerin çiftçilerini desteklemeye devam ediyoruz.
 
Sanayi Bakanı Ergün, devletin pahalıya mal ettiğini ve fiyatı da yüksek maliyet üzerinden belirlendiği için yarıya mal eden özel sektörün çok para kazandığını söylüyor
 
[PAGE]
 
Sanayi Bakanı Ergün, devletin pahalıya mal ettiğini ve fiyatı da yüksek maliyet üzerinden belirlendiği için yarıya mal eden özel sektörün çok para kazandığını söylüyor
Bu doğru bir yaklaşım değil. Türkiye'de yüzde 100 özel bir tek fabrika var. dünyada neden şeker fabrikaları şahısların değil ona bakmamız lazım. Dünyanın en büyük liberal ülkesi ABD örneği veriliyor. Tamam bunu kabul ediyorum orada niye bir tane şahsın fabrikası yok. Hepsi pancar üreticisinin. Bunu kendi kendime hayal kuruyorum. Ben sendikacı olarak sadece istihdam yönlü politika üretmiyorum. Pancar stratejik bir ürün. Belirli mevsimde yetiştirip, belirli zamanda işleyeceksin. Pancarı bekletip istediğin zaman satamazsın. Onun için dünyanın her tarafından üretici ile endüstri ilişkisi kurulmuş. Aynı zamanda çiftçiler fabrikaların da sahibi olmuş. Bunu için pancar üretmek mecburiyetindesiniz. Münavebeli bir ürün. Zamanı geldiğinde oraya başka bir şey ekersen, fabrikan zarar eder, dengeler bozulur. Fabrikalar özel sektöre satılırsa pancar üretimi kısa sürede biter, çünkü onlar karlarına bakarlar. Hükmet bir ürünü teşvik eder de insanlar pancar ekmezse şahıslar buna dayanamaz. 5-6 yıl iyi para kazanırlar ama sonra yok olup giderler. 
Türkiye'de çiftçi şirketlerinin fabrikaları iyi para kazanıyor ama bunların hepsini de yatırıma yönlendiriyor. Biz Şeker İş Sendikası olarak pancar üreticisi, şeker işçisi, kamu birbirini kontrol edip denetleyen unsurlar olsun ki sektör kazansın diye düşünüyoruz.
Sanayideki üretimin sorumluluğunu alsın, hem paylaşmayı bilsin. Güzel bir sistem öneriyoruz. Bununla ilgili bir rapor hazırlıyoruz.
 
TBMM'de bulunan Şeker Kanun Tasarısı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Şimdi Şeker Kanunu önümüze geldi. Hangi lobiler Türkiye'de çok etkili. Siyasete bu yanlışı hangi kurumlar yaptırıyor bunu sorgulamak lazım. Gariptir ki bunu sorgulamak da işçilere kalıyor. Biz de amatörce bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu taslak Şeker Kanunu değil, NBŞ kanunu derseniz daha doğru olur. Biz bu konuda detaylı bir basın açıklaması yaptık. Ayrı bir çalışma daha yapıyoruz. Bütün milletvekillerine göndereceğiz. Bu kanunun gerekçesine ve altında yazılanlar bakın. Kanun ile gerekçenin hiçbir alakası yok. "Diğer şekerler" diye bir tanım yapılmış. Kamış şeker ile pancar şekeri aynı ürün olmasına rağmen, kamış şekerini de diğer şekerin içine atmışlar, NBŞ algısını değiştirmek istiyorlar. Sendika olarak etiketlerin değişmesi için çalışıyoruz. İçinde ne varsa yazılsın istiyoruz. 
 
 
Bakanlar Kurulu'na kota konusunda verilen sınırsız yetkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bakanlar Kurulu'na yüzde 15 dışında sınırsız bir yetki veriyor. Yani pancarı yok etmek için her şeyi yapıyorlar. Buna kimsenin sessiz kalmaması lazım. Aksi takdirde ülke çok şey kaybeder. Sadece  kapanacak fabrikaların arsa değeri dışında 4-5 milyar dolarlık yatırım değeri var. Bunları kimsenin terk ettirmeye hakkı yok. Birim alanda ormana göre 3 kat daha fazla oksjien üretiliyor. Yaprakları gübre oluyor. Yem oluyor. Böyle bir bitkinin neden düşmanlığı yapılıyor anlamıyorum. Bu alanda buğday ve arpa eksen bu kadar para kazanman mümkün değil.
Biz Avrupa'nın daimi işçi sayısının yarısı kadar insanla Türkiye'nin gelmiş geçmiş en değerli üretimini yapıyoruz. Değerlerimiz en üst seviyede. Yeter ki işçimiz suçlanmasın istiyoruz. Emekliliği gelen işçilerimize yalvarıp emekli olmamasını istiyoruz. 3 ay boyunca hafta tatili kullanmadan kampanya tamamlayan arkadaşlarımız var. Ben sendikacıyım biliyorum suç, ama o adam gelip vardiya tutmazsa üretim olmayacak. 
 
Yüksek yoğunluklu tatlandırıcılara daha sıkı denetim geldiği ifade ediliyor?
Bununla ilgili yasada eski yasadan aykırı bir şey göremiyorum. Şimdi söylemekle bir şey olmuyor. Belki bakan beye yanlış bilgi veriyorlar.  Hangi denetim unsuru var, yeni madde eklemişler de  denetimi daha fazla yapacaklar.. Yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar yüzde 100 insan sağlığına zararlı. NBŞ 3 gün tüketirsen zararlıysa o anında zararlı. Denetleyici Kurul, siyasetten lobiden arındırılmış  olmalı, bilimsel olması lazım. Türkiye'de ne kadar pancar alıyorsan her şey kayıtlara geçer, pancar kadar denetlenebilen başka ürün yoktur.
Türkiye'de çok sayıda alandan pancar ekilemez hale geldi. Ekilen yerleri kontrol altında tutamazsan, toprak hastalanır. Ondan sonra orada pancar yetiştirilemez, 20-30 yıl kullanamazsın toprağı. Aksaray, Konya ve Kayseri'de bu başladı. İşi şahıslara vermişsen, kimse münavebe kurallarına bakmaz. Pancar kooperatifleri denetimsiz pancar ekimine şiddetle karşı çıkarlar. Şeker şirketi bir gram izin vermez.
 
Yasa hazırlanırken size görüşünüz soruldu mu?
Şeker İş sendikasını NBŞ'ciler düşman olarak görüyor. PANKOBİRLİK'e de danışmadıklarını biliyoruz. Daha doğrusu kendilerine gelenle TBMM'ye giden çok farklı düzenlemeler. Bu da Kurul'da birilerinin oyun oynadığını gösteriyor. Bunu siyasiler imzalamaz, bunu bilen birisi yapıyor. Pancarı öldürüp NBŞ'yi ön plana çıkaran bir yasa. Bunu NBŞ'cilerden daha iyi yazan olmaz. Aklıma başka türlü bir şey gelmiyor.
 
Araba ve uçak yapacak makine parkımız var
 
[PAGE]
 
Araba ve uçak yapacak makine parkımız var
 
Ortadoğu'da ve Balkanlarda bizim makine fabrikamız kadar büyük makine parkı yok. Bu makine fabrikalarımız, yüzde 95'i kendi üretimimiz. Kendi işçimiz, mühendisimiz tarafından üretilip Özbekistan'a da fabrika yaptık.  Buraya gelen bakanlar çok şaşırıyor.Burada istersen uçak yaparsın, otomobil yaparsın. Ankara, Eskişehir, Turhal, Afyon'da var.Her şeyi yapabilirsiniz. Dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ağzı Eskişehir fabrikasını gördükten sonra açık kaldı. Sayın Başbakan için Ilgın Fabrikası'nı görse satmaktan vaz geçer dedim. Buralar çok değerli, satılamaz.  Tekrar ediyorum, uçak araba bile yaparız. İki mühendise söyleyin arabanın kralını yaparlar. Bizde birikim de var. Elektromekanik aygıtlar fabrikamızda her şeyi yapabiliriz. Sadece bizim önümüzü açsınlar. 
 
Sendika olarak Şeker Kurumu'na dava açıyoruz
 
Şimdiye kadar NBŞ'lerle ilgili açtığımız bütün davaları kazandık. 2011-2012 kota artırım davasını da yine kazandık. Bu son artışta Şeker İş Sendikası olarak Şeker Kurulu'na başvurduk. Başbakanlık YDK'nın bir raporu var. "NBŞ kotasını arttırmayın" diyor Şeker Kurumu'na. Bu raporu aldık, Şeker Kurumu'na yazdık avukatımız kanalıyla. Bizim başvurumuzu bile hasıraltı edip Bakanlar Kurulu'na yükseltilmesiyle ilgili tezler sunup görüş bildirdiler. Kotayı yükselttiler. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde tazminat davası açacağım. Bugünkü Kurul üyeleri aleyhine dava açıyoruz. YDK rapor tutuyor, hukuk bütün kararları 8'e yakın dava açtık, 6'sı bizim lehimize. Bunların hiçbirisini yok sayıp sürekli yükseltilmesi yönünde görüş bildiren Kurul olur mu? Hukuk nerede? Adalet nerede?
 
NBŞ'nin sağlık maliyeti çok yüksek olacak
 
Bunun sağlık boyutunu kimse tartışmıyor. Doğal şeker yerine tercih ediliyor diyenlere şunu söylüyorum: doğalsa pancarı kaynatıyorsun, pekmez olur, reçel olur. Mısıra enzimlerle kimyasallarla müdahale etmezsen şeker olmuyor. Doğal değil, yapay tatlandırıcı.  Şeker fabrikalarını gezin her şeyin buharla olduğunu görürsünüz. ABD'nin bu kadar obez olması NBŞ'lere bağlanıyor. Niye ABD pancarı yok etmiyor.  NBŞ üretimini azaltıyor. Bunu Türkiye'ye şırınga etmek istiyorlar. Bizim insanlarımızın sağlığı o kadar önemsiz mi? Bu örnekten sonra kim çocuğuna bile bile NBŞ tüketimi yaptırır? İnsanların yarın sağlık için ödeyecekleri para ucuz yediklerinin kat kat fazlası olarak geri dönecek. NBŞ'cilerin sağlık alanında yatırımı olduğunu düşünüyorum, aksi takdirde bir lobi bu kadar hızlı işleyemez. 
 
GÖK'ün dikkat çektikleri
 
Ferit B.PARLAK
 
2007 yılı Ağustos ayında yayımlanan yazımdan alıntı yaparak başlayayım:"Şeker rejiminde köklü değişiklik kararı alan Avrupa, şeker reformunu geçtiğimiz yılın Temmuz ayında uygulamaya başladı. Buna göre pancar alım fiyatı 2010 yılına kadar yüzde 40 oranında düşürülerek tonu 26 euroya, şekerin ton fiyatı ise 400 euro seviyesine indirilecek. Ancak Avrupa'nın 'reform' dediği şeyin yanında, şeker pancarı ile şeker üretiminde verimi artıracak çalışma başlatması ve görüntüde fabrika kapatırken, diğer taraftan fabrikalarda kapasite ve verimlilik artışına gitmesi üretimin daraltılması değil aksine artırılması anlamına geliyor."Fransa ve Almanya'da dediğimiz oldu ve şeker pancarı ile üretim 'vatandaşın sağlığı ve geleceği' için artarak devam etti. Peki ya Türkiye? Gök'ün, "Avrupa'nın en verimli şeker ve makine fabrikalarının Türkiye'de olup, hızlı adımlar atmasından birileri rahatsız oluyor." Cümlesi durumu açıklamaya yetiyor.