Yeni TTK'ya karşı çıkmamalıyız

Yeni Türk Ticaret Kanununun yeni yükler anlamına geldiğini belirten Şimşek, "Bu yüklerin bir kısmını belki bizim paylaşmamız gerekecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yeni Türk Ticaret Kanununun yeni yükler anlamına geldiğini belirterek, "Bu yüklerin bir kısmını belki bizim paylaşmamız gerekecek. Doğru şeylere yük getiriyor diye karşı çıkmamak lazım. Doğru şeyleri nasıl beraber yaparız, nasıl iyileştiririz o şekilde bakmak lazım" dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) şubat ayı meclis toplantısında, Yeni Türk Ticaret Kanunu'na değinen Şimşek, bunun genel olarak kurumsal yönetim ilkeleri açısından bir "devrim niteliğinde" olduğunu söyledi.

Uluslararası standartlarda en iyi standartların erken kabul edilmesi, ilişkilerin kurumsal altyapısının güçlendirilmesiyle şirketlerin ömrünün uzun olacağını dile getiren Şimşek, "Bugün Türkiye'de 300-500 yıllık şirket kurmak kolay değil. Ama bugün İngiltere'de gömlekçi bile 1600'lü yıllardan kalma... Restorancısı da öyle, gömlekçisi de öyle, diğer firmalar da öyle. İşte bu nedenle Türk Ticaret Kanunu'nun önemli olduğu kanısındayım. Ama şunu da kabul etmek lazım; yeni kanun yeni yükler demek. Bu yüklerin bir kısmını belki bizim paylaşmamız gerekecek. Her şirketin web sitesi olacak, her şirket şunu yapacak vesaire... Bunlar yükler olarak görülebilir. Ama çağımızın gerektirdiği şeyler. Yapılması gerekiyor. Doğru şeylere yük getiriyor diye karşı çıkmamak lazım. Doğru şeyleri nasıl beraber yaparız, nasıl iyileştiririz, o şekilde bakmak lazım."

Yeni teşvik sistemi, cari açığın azaltılmasına yönelik güçlü çabanın yansıması olacak

Yeni teşvik sisteminin önümüzdeki haftalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafında kamuoyuyla paylaşılacağını hatırlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Yeni teşvik sistemi, çok önemli çok ciddi düzenlemeler getiriyor. Özellikle cari açığın orta, uzun vadede kontrol altına alınmasına yönelik olarak, stratejik ve yüksek teknoloji olarak belirlediğimiz sektörlerde yatırımı ciddi bir şekilde, bölge ayrımı gözetmeksizin destekleyecek ama bölgeler arası kalkınmışlık farkını da azaltmaya yönelik çok güçlü bir çabanın yansımasını göreceksiniz yeni teşvik sisteminde."

Bu konularda ilginizi çekebilir