Yeni yasama yılının ilk mesajları

Yeni yasama yılının açılışı nedeniyle TBMM Tören Salonu'ndaki resepsiyon başladı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve eşi konukları karşıladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, siyasi partilerin, anayasa konusunda biraz daha yoğunlaşması gerektiğini belirterek,  "Bize havale etseler biz bu anayasa taslağını, 8-10 madde dışında, bir taslak metni, Meclis Başkanlığı olarak kamuoyunun önüne, kendilerine sunarız" dedi. 

Çiçek, 24. Dönem 4. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla verdiği resepsiyonda anayasa çalışmaları konusundaki soruları yanıtladı. Çiçek, aanyasa ile ilgili toplantılar yapıldığını, ancak sonuç alınmadığını söyledi. Çiçek, kendisi için toplantı yapmakta sıkıntı olmadığını ancak partilerin uzlaşması gerektiğini belirtti. Çiçek, topluma söz verdiklerini, bu işten vazgeçemeyeceklerini dile getirdi. 

Çiçek, daha önce dört  partinin, bir anayasa teklifi, kamuoyuna yaptığı bir açıklama bulunmadığını belirtti. Çiçek, ilk kez bu çalışmalar nedeniyle Meclis'e, birbirlerine, kamuoyuna verdikleri bir anayasa değişikliği taslaklarının olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Her siyasi partimiz, bu anayasada çok köklü değişiklikler getiriyor, eskisini yanlış, eksik buluyor. Anayasa Mahkemesi, kanunların anayasaya uygunluğunu denetliyor. Siyasi partilerimizin, samimi olarak biraz daha işe yoğunlaşmaları gerekir. Konuşulmadık konu kalmadı, kaçıncı defadır müzakere yaptık. Elimizde yeteri kadar bilgi, belge var. Net olarak ifade edeyim, bize havale etseler bu anayasa taslağını, 8-10 madde dışında bir taslak metni, kamuoyunun önüne, kendilerine sunarız Meclis Başkanlığı olarak. Şu an yeni bir anayasa yapılamaması konusunda çok ciddi bir engel görmüyorum. Anlaşmazsak ne oluyor? 7 milletvekili arkadaşımız tutuklu. 'Bunlar niye tutuklu, milli irade tutuklu...' 83 ve 14. maddeyi değiştiremedik ki. Uzlaşma Komisyonu'nda 83 ve 14 konusunda yeteri kadar uzlaşı yok. Yanlış kural orada duruyor, biz doğru sonuç bekliyoruz. Nasıl olacak bu? Doğru kuraldan doğru sonuç çıkar. Yanlış kuraldan doğru sonuç çıkmaz ki. O zaman bir yolunu bulma ya da kişisel becerilere dayalı bir yöntemle biz anayasal sorunları daha uzun süre öteleyemeyiz ve çözemeyiz. Bunun ne kadar farkında olabilirsek sorunu çözmek de o kadar kolaylaşır." 

Erdoğan: "Hayırlısı"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in 24. Dönem 4. Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla verdiği resepsiyona katıldı.  

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ve BDP milletvekili Sırrı Sakık ile resepsiyon salonunda karşılaşan Erdoğan, Sakık'ın demokratikleşme paketini hatırlatarak, "Pakete hem yergilerimiz var hem övgülerimiz var", Hasip Kaplan'ın da "İleride daha rahat konuşmamız gereken bir iki konu daha var" sözleri üzerine "En orta yolu bulan açıklamayı, boş tarafı değil dolu tarafı görmeliyiz" dedi.  

Hasip Kaplan'ın sürecin hassas bir dönem olduğunu anımsatarak, "Mecburuz bunları da görmek zorundayız" demesi üzerine ise Erdoğan, "Arada sırada marifet iltifata tabidir" karşılığını verdi.   

Erdoğan'ın bu sözleri üzerine Hasip Kaplan da bardağın yüzde 10'u dolu olsa bile yüzde 90'ı anlatmanın zor olduğunu belirterek, "Ama şöyle de bir süreç olayı var: Barış oldu bu sene, kimse ölmedi. Çocuklarımız dağdan inecek, içerdekiler çıkacak" diye konuştu.  

Sırrı Sakık da herkesin nefesini tutarak paketi beklediğini ifade ederek, "Mesela Terörle Mücadele Yasasından hepimiz yaralıyız. Onlarca, binlerce insan içerde. Böyle bir beklenti vardı. Yerel yönetimlerle ilgili değişiklikle alakalı bir beklenti de vardı" dedi.  

Sakık ve Kaplan'ı dinleyen Erdoğan'ın cevabı, "Hayırlısı bakalım" oldu.  

Kemal Kılıçdaroğlu: "Haberal yarın yemin edecek"

Yeni yasama yılının açılış resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon Davası'ndan tahliye edilen CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın bugün ziyaretçi yasağı nedeniyle TBMM Genel Kurulu'nda andiçemediğini, Haberal'ın yarın andiçeceğini bildirdi. 

Devlet Bahçeli: "Gerçek niyetler kamufle edildi"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önerdiği seçim sistemlerinin topluma sunulmuş alternatif olmadığını belirterek, "Gerçek niyetini kamufle eden bazı öneriler ortaya koymuş oluyor sözde" dedi.  

Demokratikleşme paketi ile ilgili yasal düzenleme, yönetmelik ya da idari tasarruf olarak uygulanacağının söylendiğini dile getiren Bahçeli, "Bilinen birşey var, PKK taleplerinin demokratikleşme paketi olarak topluma sunulması halidir. Bizi de en fazla düşündüren kısım burasıdır" diye konuştu.  

MHP'nin, milli hassasiyetlerinin olduğu her alanda görüşlerini açık yüreklilikle ifade edeceğini dile getiren Bahçeli, partisince seçim sistemine ilişkin çalışma yürütüldüğünü de kaydetti. Devlet Bahçeli, bugüne kadar 11'e yakın seçim sistemi uygulandığını, bunların fayda ve zararları üzerinde çalışıldığını anlatarak, Türkiye için en hayırlı olan sistemi aradıklarını kaydetti.  

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "Esas hedef Suriyelileri Suriye içinde tutmak"

[PAGE]

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "Esas hedef Suriyelileri Suriye içinde tutmak"

Davutoğlu, yeni yasama yılı resepsiyonunda Suriye'ye ilişkin tezkerede kimyasal silah vurgusunun yapıldığının hatırlatılması üzerine dikkatli okunması durumunda gerekçede BM Güvenlik Konseyi kararına da atfın bulunduğunu söyledi. 

Irak'ın kuzeyine yönelik tezkeresinin süresinin, 17 Ekim'de dolacağının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Ona vakit var daha. O da gelecek" dedi. 

Davutoğlu, esas hedeflerinin Suriyelileri Suriye içinde tutmak olduğunu ifade ederek, "Şu ana kadar olan yükün paylaşımı önemli fakat bir taraftan da yeni dalgaların oluşmasının önüne geçmek lazım. Oda ancak siyasi bir süreçle  olur. Ya bir siyasi süreç olacak yani  işleyen bir krizin çözümü yönünde ya da oraya insani yardım  girişinin sağlanması için belli garantiler olması lazım. BM Güvenlik Konseyi, Suriye'deki insani durumun geneli ile ilgili bir karar alır, Türkiye veya herhangi bir özel ülke değil" yanıtını verdi. 
  
İzmir'in 2020'de yapılacak EXPO'ya adaylığı ile ilgili bir soru üzerine Davutoğlu, BM toplantılarında da akşam sabah EXPO ile ilgilendiğini ifade ederek, ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım: "Her yere giderim"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Suriye'deki kimyasal silahların Rusya'da imhasına ilişkin , "Burası bizim komşumuz. Burada olabilecek bir tehlike Türkiye'yi doğrudan tehdit eder. Onun için Türkiye'nin konuya kayıtsız kalması düşünülemez" dedi. 

Uzmanların karayolu ve  havayolunun güvenli olmadığını söylediklerinin belirtilmesi üzerine de Yıldırım, "Denize nasıl götürecek? Oraya nasıl eriştirecek? Önce bulunduğu yerden limana taşıyacak. Orada tehlike yok mu? Karayolunu kullanacak, demiryolunu kullanacak. Öyle bir  şey olmaz. En tehlikeli yükler bile  karayoluyla da taşınıyor, demiryoluyla da taşınıyor, havayoluyla da taşınıyor.  Onun özel dizayn edilmiş araçları var, yöntemleri var. Gerekli tedbirleri aldıktan sonra her türlü yük taşınır" diye konuştu. 

Yıldırım, yerel seçimlerde muhtemel adaylığına ilişkin "Türkiye'nin her tarafına ben giderim. Ben Ulaştırma Bakanıyım, her yerde işim var, her yerde proje var. Onun için benim ufkumu belirli yerlerle sınırlandırmayın lütfen" dedi. Yıldırım, "Eskişehir-İstanbul arası hızlı trenin yıl sonunda, seferlerine başlayacağını söyledi.

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel

Resepsiyona katılan Genekurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Sivas'ta düşen askeri uçakla ilgili araştırmaların yapıldığını belirterek, "Ben pilotlarıma, teknisyenlerime güveniyorum. Uçakların bakımı da mükemmel. Ama bu hava aracı. Karayolunda trafik kazası olmuyor mu?" dedi.  

Genelkurmay Başkanlığı'nda göreve geldiğinden bu yana şeffaf bir yönetim sergilediğini ifade eden Özel, "Bu güne kadar Genelkurmay internet sitesine hiç konmamış şeyleri koyduk. Göreve geldiğim zaman Türk Silahlı Kuvvetleri mevcutları hakkında bir sürü spekülasyon yapıldı. Her ay internet sitesine koyuyoruz. Hudut olaylarını, iç güvenlik olaylarını koyuyoruz. Hepsini, açık ve şeffaf ne varsa kamuoyu ile paylaşıyoruz. Biz Türk Silahlı Kuvvetleri olarak demokratikleşmeyi toptan yapmışız" diye konuştu. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç

[PAGE]

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç

Kılıç, yeni yasama yılı dolayısıyla Meclis'te düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.  

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketine ilişkin görüşleri sorulan Kılıç, "Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak söyleyebileceğim çok bir şey yok. Çünkü yapılacak olan bu düzenlemeler yarın önümüze gelebilir. Gelme ihtimali oldukça da yüksek. Dolayısıyla da benim işim detayına girerek herhangi bir değerlendirme yapmam mümkün değil" diye konuştu. Kılıç, şöyle devam etti: 

"Ancak benim söyleyeceğim şu; kim olursa olsun, hangi siyasi iktidar olursa olsun, eğer bir özgürlük alanında genişleme yapılıyorsa ben bundan her zaman mutluluk duyarım. 

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın bireysel başvurusuna ilişkin soru üzerine de Kılıç, henüz karar verilmediğini belirterek, "Onunla ilgili arkadaşlar artık işin esasını görüşebilecek bir noktaya gelmişler. Sanıyorum kısa bir süre içinde görüşürler" dedi. Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin davaları yıl olarak güncellediğini ifade ederek, bu yılki davaların 3'te 2'sinin tamamlandığını bildirdi. 

Danıştay Başkanı Güngör 

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de demokratikleşme paketinde başörtüsüne ilişkin düzenlemeye yönelik soruyu yanıtladı.  

"Danıştayın bir engel bulunmadan önce verdiği çok ileri kararlar var. Bu kararlar da hala yürürlükte diye bir eleştiri var. Bu bir çelişki yaratır mı, bu yeni bir durum mudur" sorusuna Güngör, "Bir çelişki yaratacağını zannetmiyorum" karşılığını verdi. 

"Danıştay 8. Daire kararıyla (avukatların başörtüsüyle duruşmalara girebilmelerine imkan tanıyan karar) uyumlu olarak mı söylediniz? Çünkü daha önce farklıydı" sorusu üzerine Güngör, "Mevcut Danıştay kararı var. Bu konuda hiç bir çelişki olmayacaktır. Uygulamada rahatlık sağlayacaktır" diye konuştu.