Yeni yerleşim alanı, arsa fiyatlarını 5'e katladı

Bitlis'in yeni yerleşim alanı olarak belirlenen ve kısa sürede önemli gelişme kaydeden Rahva bölgesinde, arsa fiyatları 5 kat arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




BİTLİS  - Bitlis'in yeni yerleşim alanı olarak belirlenen ve kısa sürede önemli gelişme kaydeden Rahva bölgesinde, arsa fiyatları 5 kat arttı. Dere yatağına sıkışmış kenti kurtarmak için Bitlis Valiliği tarafından bir süre önce başlatılan çalışmalarla, Rahva bölgesinde şehirleşme adına büyük adımlar atıldı. Yeni yerleşim alanının Rahva bölgesi olarak belirlenmesinin ardından Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nce (TOKİ) yapılan konutların ve kamu binalarının faaliyete geçmesi, halkın dikkatini de bu bölgeye çekti.

Son yıllarda yapılan yatırımlarla büyük gelişme kaydeden ve dere yatağına sıkışıp kalan kente adeta nefes veren Rahva bölgesinde, önceki yıllarda kimsenin yüzüne bakmadığı, çiftçilerin yalnızca tarımsal faaliyetlerde kullandığı binlerce dönümlük araziye, şimdi paha biçilemiyor. Son yıllardaki atılım hamlesi ve yeni yerleşim alanı olan Rahva'daki şehirleşmeyle ilgili bilgi veren Vali Nurettin Yılmaz, kısa sürede gelişim atağına kalkan Bitlis'in, bu gelişimini devam ettirdiğini söyledi.

Rahva bölgesinin gelişimine paralel olarak Tatvan ve Güroymak ilçelerinde de önemli çalışmalar yapıldığını vurgulayan Yılmaz, kentin gelişime açık yönünün Rahva bölgesi olduğunu ifade etti. 2023 yılında kent nüfusunun 100 bin dolayında olacağına dikkati çeken Yılmaz, Rahva'daki gelişime paralel olarak bölgedeki arsa ve konut fiyatlarında da artış olduğunu belirtti. Yılmaz, yıllarca konut arzı sağlanmayan kentte, nüfus artışı da olmadığını ve insanların şehirden göç etmek durumunda kaldığını bildirerek, şöyle konuştu:

"Bugün Bitlis'te her şey tersine döndü. Şimdi kimse Bitlis'ten göç etmiyor. Rahva'da dönümü 30 ile 40 bin lira arasında olan araziler, bugün 150-200 bin liradan alıcı buluyor. Bu çok önemli bir göstergedir. 2005 yılında çok cüzi fiyatlara araziler kamulaştırılmıştı. Bugün aynı arazilerden çok daha yüksek gelir sağlamayı düşünüyoruz. Çünkü göstergeler bu yönde. Bitlis'i iyi okumak gerekiyor. Buradan geleceği çok güzel görüyoruz. Bitlis'e geldiğimde karın mücevher olduğunu söylemiştim. Ama şu anda Bitlis'in taşı da toprağı da altın."

"5 bin konut daha yapılacak"

Rahva'da yapılan 400 yataklı eğitim araştırma hastanesi inşaatının hızla devam ettiğine değinen Yılmaz, bölgede konut arzının sağlanması için TOKİ tarafından 5 bin konut daha yapılacağını dile getirdi. Yılmaz, hastanenin tamamlanmasıyla bölgede başka hizmet alanlarının da inşa edileceğini kaydederek, Rahva bölgesinde her şeyin planlamasını yaptıklarını ve bu alanda çok güzel yatırımlar gerçekleştireceklerini anlattı.

Şehir merkezinde kalan kamu binalarının da Rahva bölgesine taşınacağının altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti: "Bitlis'in gelişmesini ön plana çıkarıyoruz. Çarşı merkezinde birçok eski bina var. Esnaf bu dükkanlarda mecburiyetten oturuyor. Bitlis'te kentsel dönüşümü sağlayacağımızı söylediğimizde itiraz edenler, şimdi tek bir gerekçe ileri süremiyor ve sadece itiraz ediyor. Esnafa ve halkımıza gelişim eksenli alternatif sunuyoruz. Yepyeni bir yaşam, yeni bir çarşı sunuyoruz. Derenin üzerindeki işyerlerinin güvencesi yok. Esnafımız işyerine müşteri gelmesini istiyorsa, daha iyi yerde çalışmak zorunda. Bu nedenle de Rahva'ya ticaret merkezi, okullar, yurtlar ve kurum binaları yapılıyor."
 

Bu konularda ilginizi çekebilir