Yerel seçimde parmak boyanmayacak

Seçmen kütükleri askıya çıkarıldı. Kayıtlarda Adres Kayıt Sistemi esas alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, 29 Mart 2009 mahalli idareler seçimlerinde Adres Kayıt Sistemi (AKS) esas alınarak hazırlanan seçmen kütüklerinin kullanılacağını belirterek, "AKS esas alınarak düzenlenmiş yeni seçmen kütüklerini askıya çıkardık. Yeni oluşturulan seçmen kütüğüne göre seçmen sayısı 48 milyon 265 bin 644 kişi olmuştur. Seçmen kütüklerine kayıtlı olmayanlar oy kullanamayacaklar" dedi.

Aydın, Adalet Bakanlığı Gazi ek binasında düzenlediği basın toplantısında, 1997 öncesinde seçmen kütüğü yazımında sokağa çıkma yasağının uygulandığını ve tüm seçmenlerin evlerinde yazıldığını, bu yazım sonunda hazırlanan seçmen kütüklerinin askıya çıkartılarak güncelleştirildiğini anımsattı. Aydın, Anayasa Mahkemesi'nin sokağa çıkma yasağını iptal etmesi üzerine YSK'nın 1997'den beri seçmen kütüğü yazımı yapamadığını ifade etti.

Bu sürede SEÇSİS projesi çalışmalarının başlatıldığını, ilk aşamada 35 ildeki 29 milyon seçmenin bilgisayar ortamına aktarıldığını, 46 ildeki 17 milyon seçmenin ise kağıt ortamında kaldığını belirten Muammer Aydın, 3 Kasım 2002 milletvekili seçimlerinde 41 milyon 407 bin 27, 28 Mart 2004 mahalli idareler seçimlerinde 43 milyon 552 bin 931 kişinin seçmen kütüğüne kaydını yaptırdığını söyledi.

Tüm seçmenler bilgisayar ortamında

Aydın, 2005 ve 2006 yıllarında yapılan çalışmalar sonunda ise tüm seçmenlerin bilgisayar ortamına geçirildiğini, 22 Temmuz 2007 milletvekili seçimlerinde 42 milyon 533 bin 41 kişi, 21 Ekim 2007 halk oylamasında ise 42 milyon 629 bin 733 kişi ile seçmen kütüklerinin oluşturulduğunu anlattı.

YSK'nın resen seçmen kütüğü yazmaması nedeniyle, 1997'de yapılan yazım sonucu oluşan seçmen kütüğünün sonraki seçim dönemlerinde askıya çıkarılarak güncelleştirildiğini ifade eden YSK Başkanı Aydın, 5749 sayılı Seçimlerin Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce tutulan Adres Kayıt Sisteminden seçmen niteliği taşıyan ve 29 Mart 2009 tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran tüm vatandaşların yeni oluşturulan seçmen kütüğüne kaydedildiğini bildirdi.

Aydın, "AKS esas alınarak düzenlenmiş yeni seçmen kütüklerini askıya çıkardık. Eski kütükleri bir kenara bıraktık, yeni seçmen kütükleri oluşturduk. Yeni oluşturulan seçmen kütüğüne göre seçmen sayısı 48 milyon 265 bin 644 kişi olmuştur. AKS'de kayıtlı olmayanlar seçmen kütüğüne yazılmamıştır. Seçmen kütüklerine kayıtlı olmayanlar oy kullanamayacaklar" diye konuştu.

Parmak boyası yok

Üniversite öğrencileri de öğrenim gördükleri okuldan aldıkları öğrenci belgesi, yurtta kalıyorsa yurt müdürlüğünden orada kaldığına dair resmi belge, evde kalıyorsa da o evde kaldığını ispatlayacak belge ile ilgili nüfus müdürlüğüne başvurarak, bulunduğu seçim bölgesine kaydını yaptırarak, oy kullanabilecek.

YSK Başkanı Aydın, yapılacak seçimde mükerrer oy kullanmanın da önüne geçileceğini belirterek, "TC kimlik numarası ile kendisinin vatandaş olduğunu kanıtlayan kişi oy kullanacaktır. Seçim bilgisayar ortamında kayıt altına alınacağı için mükerrerlik kesinlikle olmayacak bu yüzden parmak boyama da yapılmayacaktır" dedi.