Yerel seçimlerin öne alınması TBMM'de tartışılıyor
Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde görüşmeler sürüyor.
ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinde, gruplar adına konuşmalar devam ediyor.
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, seçimlerin, istenilen en erken zamanda yapılmasına itirazlarının bulunmadığını ifade ederek, "İstiyorsanız bu pazar seçime hazırız, hodri meydan" dedi.
Tan, Siyasi Partiler ve Seçim kanunları, hazine yardımı, yerel yönetimlere yapılan destekler arasındaki farkın giderilmesine ilişkin de düzenlemeler yapılmasını istedi.
CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, teklife karşı çıkmadıklarını dile getirerek, "Ekim 2013'ten daha erken yapmak istiyorsanız, daha erken yapalım. Bunun yanına başka seçimleri almak istiyorsanız onları da öne alalım. Çünkü Türkiye, AKP iktidarının 10 yıldan bu yana milletin üzerine yıktığı yükten ancak seçimle çıkacak. Seçimin her türlüsüne, her zaman varız" diye konuştu.
Tezcan, AK Parti'nin seçimleri erkene almak istemesinin nedeninin "kötü giden ekonomi" olduğunu öne sürerek, "Kışı görmeden sandığı görmenin peşindesiniz. Toplumu, Allah ile aldatma konusunda ciddi bir yeteneğiniz var. Silivri mahkemelerini hayata geçirerek, Allah ile aldatmanın yanına, hukukla zulmetme geldi. AKP, Allah ile aldatan, hukukla zulmeden iktidarın adıdır" görüşünü savundu.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sataşma olduğu gerekçesiyle söz alarak, "Bir taraftan CHP'li konuşmacıyı dinliyorum, diğer taraftan Sosyalist Enternasyonel'de Suriye ile ilgili metne bakıyorum. Sosyalist Enternasyonel'de bulunan milletvekilleri ile burada konuşan milletvekilinin hangi partiden olduğuna dair tereddüte düşüyorum. Suriye rejiminin meşruiyetini kaybettiğini, sivil halkına zulmünün kabul edilemez olduğuna imza atan CHP yetkilileri, bugün Suriye rejiminin yaptığı zulmü savunur duruma gelmiş. Aşırı derecede çelişkinin içindesiniz" diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Elitaş'a yanıt verdi. Hamzaçebi, Hükümet'in, tezkere konusunda yanlış yaptığını anladığını, tezkereyi anlatmak yerine, "Siz Sosyalist Enternasyonel'de şunu yaptınız" demeye çalıştığını söyledi. Hamzaçebi, metnin Türkiye'yi ilgilendiren bölümlerine, CHP olarak muhalefet şerhi koyduklarına işaret ederek, bunun bırakılarak, tezkereye dönülmesi gerektiğini belirtti.
Hamzaçebi, vatandaşın büyük çoğunluğunun tezkereye karşı çıktığını ifade ederek, "Ortalığa çıkıp, 'Savaşmayacağız, korkutmak için' demeye başladınız. Bir adım atıyorsunuz ama ABD'nin size dur demesinden çekiniyorsunuz, kabadayılık yapmak istiyorsunuz ama onun da hakkını veremiyorsunuz" dedi.
Hükümet'in Suriye politikasının iflas ettiğini öne süren Hamzaçebi, Suriye politikasının vatandaştan döndüğünü kaydetti.
"Erdoğan'ın gördüğü zulümden bin beter"
MHP Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Faruk Bal, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan kanun tasarısını eleştirdi. Bal, büyükşehir statüsünde eyalet devletleri yaratılmak istendiğini, MHP'nin göğsünü siper edeceğini, yasalaşmaması için çalışacağını belirtti.
Bin 591 belde belediyesinin kapatılacağını, halkın seçtiği belediye başkanının bu görevi yerine getiremeyeceğini, il özel idarelerinin kaldırılacağını anımsatan Bal, "Büyükşehirlerle ilgili gidişat ne demokrasiyle ne de yerel yönetimlerde ihtiyaç duyulan yasa değişiklikleriyle ilgili, tamamen dışardan odaklı. AK Parti'nin cumhurbaşkanlığı ya da ondan sonraki seçimleri nasıl kazanırıma ilişkin bir iştir" dedi.
Bal, MHP'li belediyelere, belediye başkanlarına yapılan zulmün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gördüğü zulümden bin beter olduğunu savunarak, "Madem 'damdan düştük' diyorsunuz, vatandaşı damdan atmayın, seçmenin iradesine saygı duyun" görüşünü dile getirdi.
Genel Kurul'da birleşime 40 dakika ara verildi.