Yeşil GYO, Innovia'dan 2.3 milyar TL kazanacak

4 bin konutluk Innovia projesinin yapımına devam eden Yeşil İnşaat, 1. 2. ve 3. etapları satışta olan projeden şu ana kadar 6 bin konut satarak 800 milyon TL'lik ciro yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

İSTANBUL - 14 bin konutluk Beylikdüzü Innovia projesininyapımına devam eden Yeşil İnşaat, projenin satışından 2.3 milyar TL'lik satış geliri bekliyor. Y ve Y Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın, Yeşil İnşaat ile birleşerek, yoluna Yeşil GYO olarak devam etmesi nedeniyle yapılan toplantıda konuşan Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, Beylikdüzü'ndeki projenin C grubuna hitap etmesine rağmen önemli bir proje olduğunu belirterek, "1-2 ve 3 etapları satışta olan projeden şu ana kadar 6 bin konut satarak 800 milyon TL'lik satış yaptık. İlk üç etabın yüzde 90-95'i satıldı. Elimizde çok az daire kaldı" dedi.

İlk etapta yaşamaya başlanıldığını, ikinci etabın ise 2011 yılında teslim edileceğini belirten Gökkaya,3. etap ve 600 konutluk rezidans bölümünün ise Haziran 2012'de teslim edileceği bilgisini verdi.

En büyük 3 GYO hedefi Gökkaya, içinde ticari ünitelerin de yer aldığı 4 bin 500 konutluk 4'üncü etabın satışlarına ise bu yıl içinde başlayacaklarını açıkladı.

Şu anda Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, elinde 3 proje olduğunu ifade eden Gökkaya bunlardan birinin bu yıl içinde başlayacağını açıkladı. "Ayrıca Tekirdağ'da bir arsa projemiz ve Büyükçekmece Güzelşehir bölgesinde yaptığımız 5 bin metrekarelik bir alışveriş merkezimiz var" diyen Gökkaya, "AVM'yi ya satılacak yada kiraya verilecek. Tekirdağ'daki arsayı değerlendirmek istiyoruz" dedi.

Gökkaya, birleşmenin Yeşil GYO'unun aktif büyüklüğünün 860 milyon TL'ye çıkarak Türkiye'nin en büyük 6'cı GYO'suna dönüştürdüğünü kaydetti. Gökkaya, 180 milyon TL özkaynak sahibi olan şirketlerinin inşaatlarını hızlı bir şekilde tamamlayarak Türkiye'nin en büyük 3 GYO'su arasında yer almayı hedeflediğini belirtti.

Konut sektörü sahipsiz kaldı

Aynı zaman GYODER Başkanlığını da yürüten Işık Gökkaya TOKİ'nin sektördeki konuma da değindi. TOKİ'nin Türkiye'de şirketlerin büyük çaplı konut projeleri üretmesinin önünü açtığını belirterek, ancak TOKİ'nin bu yapısının değişmesi gerektiğini söyleyen Gökkaya şöyle konuştu: "Artık TOKİ bir koordinasyon kurumu olarak düzenleyici ve denetleyici olmalı.Çünkü Konut Müsteşarlığı kaldırıldı. Şimdi sahipsiz bir yapı var. Fakat ciddi ama çarpık bir kentleşme yaşanıyor. Bütün kentlerde 1/100 binlik planlar çıkarılarak buna uygun yapılaşma yapılmalı. Bunun alt enstrümanlarının oluşturulması lazım. Bunu da ancak TOKİ yapar" açıklamasını yaptı.

TOKİ ihale ile fiyatları yükseltiyor

Işık Gökkaya, TOKİ'nin ihale yoluyla gerçekleştirdiği hasılat paylaşım modelinin konutlarda metrekare fiyatlarını yükselttiğini dile getirerek, "Metrekaresi 1,500 dolar olan bir yer ihale atmosferi ve firmaların kendini gösterme isteğinden dolayı 2 bin dolara yükselebiliyor. Bir sistem, artışı tetikliyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir