”Yetki terör örgütünün nokta hedeflerine kullanılacak”

Gül, Finlandiya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Finlandiya Cumhurbaşkanı Paula Halonen ile ortak basın toplantısı düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

HELSİNKİ - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terör tehdidi ve saldırılarını bertaraf etmeye yönelik hükümete verilen sürenin uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi ile ilgili, "Parlamentodan yetki verilir ve kullanılırsa bu, sadece terör örgütünün nokta hedeflerine karşı kullanılacak bir yetkidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Finlandiya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Finlandiya Cumhurbaşkanı Paula Halonen ile ortak basın toplantısı düzenledi. Finlandiyalı bir gazetecinin, Başbakanlık Tezkeresi'nin süre uzatımının bugün TBMM'de görüşüleceğini hatırlatarak, "Türkiye için Kürt meselesi mi, Avrupa Birliği mi önemli?" sorusuna Gül, "Parlamentodan böyle bir karar çıkarsa Kürtler'i bombalamak için değil" yanıtını verdi.

Gül, Kürtler'in Türkiye'nin bir parçası olduğunu ifade ederek, Kuzey Irak'taki Kürtler'in de kimyasal saldırıya uğradıklarında Türkiye'nin kucak açtığını söyledi. Kuzey Irak'a en çok Türkiye'nin yardım ettiğini anlatan Gül, günde 4 bine yakın TIR'ın bölge halkının ihtiyacını ulaştırdığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

"Ancak Kuzey Irak'ın kontrol edemediği bazı dağlık bölgelerde PKK terör örgütünün yuvaları var. PKK hem NATO hem de AB listesinde terör örgütü olarak ilan edilmiştir. Dolayısıyla Kürt halkı ile PKK terör örgütünü ayırmamız gerekir. Son günlerde bu dağlık bölgelerden sızarak Türkiye içinde bazı terör faaliyetleri yapmaya başladılar. Bunlardan bazılarını büyükşehirlerde halka karşı yaptılar. Bu yetki verilir ve kullanılırsa, bu sadece terör örgütünün nokta hedeflerine karşı kullanılacak bir yetkidir."

Avrupa Birliği üyeliği ve terörle mücadelenin birbirini tamamladığına işaret eden Gül, AB üyeliğinin Türkiye'nin devlet stratejisi olduğunu ve bütün önceliğin üyelik müzakere sürecini tamamlamak olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, "AB'ye üyelik terörle mücadeleye engel değil. Tam tersine, terörle mücadelede AB içinde dayanışma vardır ve daha da güçlü olması gerekir" dedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Halonen

Finlandiya Cumhurbaşkanı Halonen de Cumhurbaşkanı Gül'ü ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde seyrettiğini ifade eden Halonen, karşılıklı ticaretin arttığını ve her alanda ilerleme yaşandığını söyledi.

Halonen, Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini ifade ederken, "Türkiye'de demokrasi ve iyi yönetim adına yapılan reformları memnuniyetle karşılıyoruz ve devam edeceğini umuyoruz" dedi.

Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformların AB üyelik sürecini kolaylaştıracağını belirten Halonen, "Finlandiya, Türkiye'nin AB yolundaki sorunları ortadan kaldırıp bir an önce üye olmasını arzulamaktadır" diye konuştu.

Finlandiya'nın AGİT dönem başkanlığını yürüttüğünü anımsatan Halonen, bu çerçevede bölgesel sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Halonen, bir Türk gazetecinin, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Finlandiya'nın yakın geçmişte girişimlerde bulunduğunu anımsatması ve çözümden umutlu olup olmadığını sorması üzerine, şunları söyledi:

"Kıbrıs süreci Birleşmiş Milletler sürecidir, AB de katkıda bulunmaktadır. İşi çözecek olan taraflar. Ancak burada komşuların tutumu da önemli. Türkiye, Yunanistan ve AB ülkelerinin katkısıyla BM'de çözüme ulaşılacağını inanıyorum. Kıbrıs sorunun çözülmesi için çaba göstermeliyiz ama Kıbrıs, BM'nin konusudur."

"Helsinki'de nişan olmuştu"

Türkiye-AB ilişkileri hakkında ise Türkiye'nin üyelik kriterlerini yerine getirmesi gerektiğini belirten ve AB üyeliğini, bir düğüne benzeten Halonen, "Helsinki'de nişan olmuştu. Düğün için çalışmalara kararlılıkla devam edilmeli. Kızı alırsanız amcalarını ve erkek kardeşlerini de kabul etmelisiniz" diye konuştu.