Yıl dönümü de gergin geçti

Kahramanmaraş Olaylarının yıl dönümünde gerginlik yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHRAMANMARAŞ - Kahramanmaraş Olaylarının yıl dönümü dolayısıyla kentte yapılan basın açıklaması sırasında gerginlik yaşandı.

Basın açıklaması yapılan meydana girmek isteyen bir gruba polis müdahale etti, bu kişilerden gözaltına alınanlar oldu. Olayların 32. yıl dönümü dolayısıyla Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından Kahramanmaraş Müftülük Meydanı'nda kitlesel basın açıklaması etkinliği düzenlendi.

Basın açıklaması yapıldığı sırada meydana açılan bir sokakta toplanan ve gençlerden oluşan bir grup, Türk bayrağı açarak ve tekbir getirerek etkinliği protesto etti. Polis, meydana girmek isteyen gençlere polis biber gazı sıkarak müdahale etti.

Sokak arasına kaçarak dağılan gençler, bir süre sonra yeniden toplanarak bir başka sokaktan meydana girmeye çalıştı. Gruptakileri alana sokmayan, bazı kişileri gözaltına alan polis, basın açıklaması yapan gruptakileri meydandan çıkartarak başka bir yere götürdü.

Polis ile gruptakiler arasında yaşanan gerginlik sürerken Vali Mehmet Niyazi Tanılır, Emniyet Müdürü Mustafa Aydın ve MHP'li yöneticiler gençleri yatıştırmaya çalıştı.

Burada konuşma yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Kahramanmaraş'a ''bir yarayı kaşımaya, kin ve nefret duygularını körüklemeye'' gelmediklerini vurguladı.

Olaylardan 32 yıl sonra Kahramanmaraş'ta olduklarını ve hayatını kaybedenleri anmak için geldiklerini ifade eden Balkız, ''Biz bugün buraya bundan 32 yıl önce bu topraklarda hayatlarını kaybetmiş olan canlarımızı anmaya geldik. Aleviler olarak kin tutmuyoruz. Ama incitile incitile incitilecek yerimizin kalmadığının da farkındayız. Bu nedenle örgütleniyoruz'' dedi.

Bu arada, kitlesel basın açıklamasını protesto eden ve alana girmek isteyen bir grup ise, Vali Mehmet Niyazi Tanılır, Emniyet Müdürü Mustafa Aydın ve MHP İl Başkanı Mustafa Pastırmacı'nın da katıldığı ikna çabaları sonucunda meydana açılan Zübeyde Hanım Bulvarı'ndan ayrıldı.

Ancak bir süre sonra yeniden bir araya gelen gruptakiler, Valilik girişinde toplandı. Ancak gruptakilerin içeri girmesine polis izin vermedi. Bunun üzerine gruptakiler ''vali dışarı'', ''valiyi Maraş'ta istemiyoruz'' sloganları attı.

Gruptakiler, toplu halde yürüyerek meydana gitmek istediklerini ve meydana girmelerine izin verilmesini istedi.

MHP İl Başkanı Mustafa Pastırmacı, bir polis panzeri üzerine çıkarak gruptakilere, olayların içerisine çekilmek istendiklerini ve bu oyuna gelmemeleri gerektiğini söyledi. Kitlesel basın açıklamasının sona erdiğini ve basın açıklaması yapan kişilerin meydanda olmadığını ifade eden Pastırmacı, gruptakilerden dağılmalarını istedi. Protestocular ise yürüyerek yeniden Müftülük Meydanı'na gitti. Burada bir süre slogan atan ve tekbir getiren grup, daha sonra Atatürk Meydanı'nda toplanarak İstiklal Marşı okuduktan sonra dağıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir