Yılda 12 bin kişi ağız kanserinden hayatını kaybediyor!

Her yıl 40 bin vakaya ağız kanseri teşhisi konuyor; 12 bini yaşamını yitiriyor. 40 yaşından sonra ve daha çok erkeklerde rastlanılan kanser türü; ne yazık ki ileri tanı yöntemlerine rağmen teşhis edilemiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - Dünya Sağlık Örgütü (WHO); en ölümcül sekiz kanser türü arasında ağız kanserini de sayıyor. WHO verilerine göre her yıl 40.000 vakaya ağız kanser tanısı konuluyor; bu rakam yıldan yıla artış gösteriyor. Ağız kanseri nedeniyle 1 yılda hayatını kaybeden hastaların sayısı ise ne yazık ki 12.000.
 
Yüzde 95'i 40 yaş üzerinde görülüyor
Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, kanser haftası nedeniyle yaptığı açıklamada; baş ve boyun bölgesinde cilt kanserlerinden sonra görülen 2. kanser tipinin ağız kanserleri olduğuna dikkat çekti. Açıklamada; "Ağız kanserlerinin görülme sıklığı yaş ile birlikte artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre vakaların  yüzde 95'inden fazlasının 40 yaş üzerinde olduğu bildirilmiştir. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülmesinin nedenleri arasında alkol ve sigara tüketimi gelmektedir" denildi. 
 
Tanıda dişhekimlerine büyük görev düşüyor
Günümüzde ileri tanı yöntemlerine rağmen ağız kanserlerinin geç teşhis edilebildiğini kaydeden ve dişhekimlerine büyük bir görev düştüğüne dikkat çeken Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel; şöyle dedi:
"Tanı ve tedavisi geciken hastaların yarısı yaşamlarını ilk 5 yılda kaybetmektedir. Ağız kanseri lezyonları belirgin klinik semptom ve ağrı ile kendini göstermemektedir. Birçok vakada klinik muayene de yetersiz olduğundan tanıda biyopsi kullanılması önerilmektedir. Bu yüzden dişhekimlerine önemli bir görev düşmektedir. Hastaların periodik muayenelerinde iyi bir anamnez ve ayrıntılı bir muayene erken teşhiste önemli rol oynamakta ve hayat kurtarmaktadır. Rutin dişhekimi kontrolleri de bu yüzden gereklidir. Bu anlamda Türk Dişhekimleri Birliği'nin 28-31 Ağustos 2013 tarihinde İstanbul'da gerçekleştireceği 101.Dünya Dişhekimleri Kongresi bilimsel programında dişhekimlerine konu ile ilgili bilimsel yenilikler sunulacaktır." 
 
Kulak ağrısı, yutma güçlüğü varsa dikkat!
TDB Başkanı Yücel; şu belirtileri sıralayarak kamuoyunu ağız kanserine karşı dikkatli olmaya çağırdı: "Ağızda geç iyileşen yaralar, lenflerde büyümeler, ağız yumuşak dokularının esneklik kaybı ve hareket zorluğu, kulak ağrısı, kanama, dişlerde hareketlilik, konuşma ve yutma güçlüğü, protez kullanmada zorluk ağız kanserlerinin klinik belirtileridir."
 
Standartlara uygun olmayan dolgu ve proteze dikkat!
TDB tarafından kanser haftası nedeniyle yapılan açıklamada ağız kanserlerine neden olan risk faktörleri de sıralanarak kamuoyu uyarıldı:
Alkol,
Sigara ve diğer tütün ürünleri,
Kötü beslenme, 
Virüsler (Human Papilloma Virus; HPV), 
Lökoplaki ve liken planus gibi kansere dönüşme riski taşıyan yumuşak doku lezyonları,
Yumuşak dokulara ve dile temas eden kötü yapılmış diş restorasyonları, taşkın dolgular, hatalı kuron köprü restorasyonları, dil sırtını kesecek şekilde aşınmış diş dokuları,
Tıbbi standartlara uygun olmayan dolgu ve protez malzemeleri (kron, köprü, estetik dolgu malzemeleri).