Yılda 1.3 milyar ton israf

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünyada yılda 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini, bu miktarın dörtte biri ile açlık sınırında bulunan 870 milyon insanın gıda ihtiyacının karşılanabileceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünyada yılda 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini, bu miktarın dörtte biri ile açlık sınırında bulunan 870 milyon insanın gıda ihtiyacının karşılanabileceğini bildirdi.

Eker, yaptığı yazılı açıklamada, 7 milyarı aşan dünya nüfusunun 2050'de 9,1 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini ifade etti. Aslında şu anda dünya nüfusunu besleyecek gıdanın üretiminde bir sıkıntı yaşanmadığını, sorunun paylaşım ve israftan kaynaklandığını anlatan Eker, şunları kaydetti.

"Dünyada yılda 1,3 milyar ton gıda israf edilmektedir. İsraf edilen bu miktarın dörtte biri ile açlık sınırında bulunan 870 milyon insanın gıda ihtiyacı karşılanabilmektedir. Bu israfın ekonomik değeri 1 trilyon dolardır. Ayrıca dünyada aşırı kilolu yetişkin sayısı 1,4 milyardır. Bunların 500 milyonu ise obezdir. Türkiye'nin nüfusu 76 milyon civarında. Cumhuriyetimizin 100. yılında ise 84 milyonu aşması beklenmektedir. Türkiye, gıda üretim ve temini yönünden güvenlik sorunu olmayan bir ülkedir. Gıda maddeleri açısından net ihracatçıdır. Son 10 yılda gıda maddelerinde 37 milyar dolar fazla verdik."

​Eker, ülkenin gelecekte gıda konusunda herhangi bir sorunla karşılaşmaması için tarımın sosyal alan olmaktan çok, stratejik ve rekabete dayalı iktisadi bir sektör olarak ele alındığının altını çizdi. 

Tarımsal desteklerin kalite, sağlık, verimlilik ve kırsal kalkınma esas alınarak yeniden düzenlendiğine ve miktarının artırıldığına dikkati çeken Eker, 2002 yılında 1,8 milyar lira olan karşılıksız hibe desteğinin, bu yıl 9,1 milyar liraya ulaştığını bildirdi. 2003-2013 döneminde toplam 60 milyar lira nakit destekte bulunulduğunu belirten Eker, şöyle devam etti:

"Tarımsal kredilerde faiz oranları düşürüldü ve üreticilerin üretim için finansman ihtiyacı karşılandı. Böylece tarım sektörüne yatırımların artması sağlandı. Son 10 yılda özel sektör tarafından tarım sektöründe toplam 41 milyar liralık sabit sermaye yatırımı yapıldı. Bu sürede 6,3 milyar dolar da uluslararası doğrudan yatırım gerçekleştirildi. 2008-2012 ve 2013-2017 dönemlerine ilişkin Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planları ve 81 il için Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem planları hazırlandı. Ar-Ge faaliyetleri için 2003-2012 döneminde toplam 621 milyon lira harcandı. İleri teknolojiye sahip tarımsal araştırma ve eğitim merkezleri kuruldu. Dünyanın 3. büyük tohum gen bankasını Ankara'da açtık. Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi, Kuraklık Test Merkezi, Hayvancılık Biyoteknoloji Merkezi, Yumurta Tavuğu Geliştirme Merkezi, Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi ile GAP Çiftçi Eğitim Merkezi hizmete girdi."

"Türkiye'de günlük neredeyse 6 milyon ekmek israf ediliyor" 

Alınan tedbirlerin yanı sıra tasarrufun da önemli olduğunu vurgulayan Eker, bu amaçla ekmek israfının önlenmesine yönelik bir kampanya başlatıldığını hatırlattı. 

Araştırmalara göre Türkiye'de günlük neredeyse 6 milyon ekmeğin israf edildiğini, bunun yıllık 1,5 milyar lira ekonomik kayıp anlamına geldiğini belirten Eker, "Toplumda duyarlılık yaratarak ekmek israfını önlemek her bireyin aynı zamanda insanlık görevidir. İsraf edilen her dilim ekmekte dünyadaki aç insanların hakkının bulunduğu da unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.