Yıldırım'la 65'inci Hükümete doğru
AK Parti'nin bugün yapılacak 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Binali Yıldırım tek aday olarak gösterilecek, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ divan başkanlığı yapacak.
Ne oldu?
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, 19 Mayıs'ta yapılan MKYK toplantısı sonrası basının karşısına çıkarak bugünn yapılacak kongrede Genel Başkan adaylarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olduğunu açıkladı. İlk AK Parti hükümetinden buyana 11 yıl Ulaştırma Bakanlığı yapan Yıldırım, bu ilan sonrası yaptığı ilk açıklamada şu vurguyu yaptı: "Kurucu başkanımız, liderimiz başta olmak üzere partimizin her kademesindeki arkadaşlarımızla tam bir uyum içinde çalışarak büyük Türkiye hedeflerine ulaşmak için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz." Bu açıklamayı Karar Gazetesi "Görev Yıldırım'a", Hürriyet "İlk mesaj: Terör belasını Türkiye'nin gündeminden çıkaracağız", Sabah "Bayrak 22 yıllık dava arkadaşına", Akşam "Yeni kaptanla başkanlığa", Türkiye "Mega projelerin adamı" şeklinde manşetine taşıdı.
Nasıl yorumlandı?
Yıldırım'ın ilanı köşe yazarlarının da temel gündemi oldu. İlgi çekici yorumlardan birini Sabah'taki yazısında Hasan Bülent Kahraman yaptı. Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Türkiye'de yeni bir dönem başladığını belirten Kahraman, şu noktalara dikkat çekti: (…) Yeni dönem şimdi tabaka tabaka önümüzde açılıyor. "(…) Binali Yıldırım bulunduğu konuma Başbakan'dan ziyade bir ‘Başkan Yardımcısı' olarak geliyor." Yeni Şafak'taki yazısında Yıldırım'ı en rasyonel tercih olarak yorumlayan Ali Bayramoğlu ise parti içindeki durumu şöyle kategorize etti: "(…) Binali Yıldırım simgelediği "sadık kurucular", Bekir Bozdağ simgelediği AK Parti içinden çıkan "güvenilir yönetici elitler", Berat Albayrak'ın simgelediği yeni siyasi denge ve vurguların taşıyıcısı "genç nesil" kategorileri arasından, tercih edilen birinci kategoriden yana oldu." Cumhuriyet'ten Kadri Gürsel ise açıklama tarihi olarak 19 Mayıs'ın özellikle seçildiğini ileri sürdü: "(…) Parlamenter rejim öngörülebilir bir gelecek için artık kati biçimde işlevsizleştirildiğine göre Binali Yıldırım'ın işi Erdoğan'ın "kabine şefliğini" üstlenmek olacak."
Ne olacak?
Yıldırım'ın Başbakanlık görevini 22 Mayıs akşamı almasından sonra en önemli konu yeni kabine olacak. Daha önce gündeme yansıyan açıklamalar bu yeni hükümetin 2019'da kadar görev başında kalacağına işaret ediyor. Bu noktadan sonra en önemli konu ise yeni kabinenin nasıl şekilleneceği olacak. Nurettin Canikli, Nihat Zeybekci, Mustafa Şentop gibi isimlerin kabine girmesi bekleniyor. Ekonomi yönetimini koordine eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in devam edip etmeyeceği de önemli bir tartışma. Ancak Dış ve iç ekonomik gelişmelerdeki kritik durum nedeniyle Şimşek'in devam etmesi daha yüksek bir ihtimal. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan'ın ise kabine dışında kalması bekleniyor.