Yıldırım’da kentsel dönüşüme ‘maketli’ çözüm
Bursa’nın Yıldırım İlçesi Transformasyon Planı ile yeniden inşa edilecek. 10 bin konutun yapılacağı kentsel dönüşüm projesi kapsamında mahallelerin maketleri de yapılacak. Projenin 5 yıllık bir zamana yayılması öngörülüyor
ZEHRA ORUÇ
BURSA - Yaklaşık 35 kilometrekarelik kentsel alanı ve 700 bini aşkın nüfusu ile New York, Londra gibi büyük şehirlerde rastlanan yoğunluğa sahip Yıldırım, yıllardan beri, uzun vadeli planlama eksikliği, yetersiz altyapı, aşırı göç gibi olumsuz etkenler nedeniyle değerini yitiriyor. Bursa’nın en fazla yeşil alana sahip bölgelerinden olan Yıldırım, Transformasyon Planı ile yeniden inşa edilecek. Kentsel dönüşümden faydalandırılacak maketlerinin de yapılacağı proje kapsamında başlangıçta 10 bin konut yapılacak.
İlçeyi halkın memnuniyeti çerçevesinde geliştireceklerini belirten Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Plansız yapılaşma sorununu çözeceğimiz kentsel dönüşüm projesi kapsamında ilçenin şu anki halini ve dönüşüm sonrasında nasıl bir görünüme kavuşacağını maketlerini oluşturarak halkımızla paylaşacağız. Vatandaşa evlerinin ve yaşam alanlarının ne aşamaya geleceğini göstereceğiz. Bu metodoloji dünyadaki birçok önemli şehirde uygulanmış ve Türkiye’de bir ilk olacak” dedi.
Edebali, projeyi Kanada’nın Vancouvr şehrini yeniden tasarlayan ünlü Amerikalı şehir plancısı Sidney Rasekh’ın yürüttüğünü kaydedederek, “Kentsel dönüşüm kapsamında ‘Yıldırım Planlama ve Kentsel Dönüşüm Merkezi de kurduk. Bu merkez için 5 bin metrekarelik yeni bir bina yapacağız. Kentsel yenileme projelerini 2019’a kadar bitireceğiz. Yıldırımlıların en çok rıza gösterdiği 4 mahalleden başlayacak ve kamu-özel sektör işbirliği ile 10 bin konut yapacağız. Dönüşüm hangi mahalle daha istekliyse öncelik orda olacak. 5 yıllık bu çalışma bize 50 yıllık bir sıçrama yaşatacak” şeklinde konuştu.
Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi Fuar Merkezi inşaa edeceğiz
Edebali, öte yandan Yıldırım’ın ekonomik büyümesini ve istihdam fırsatlarını artırmaya odaklandıklarını belirterek, “Mevcut ekonomimizi genişletmek için ek hizmet sektörleri oluşturacağız. Küçük işletmelerin yeniden yerleşmelerine teşvik edecek, yeni işletmelerin kurulmasına destek olacağız. Yıldırım’da yeni bir Tekstil ve Konfeksiyon Sanayii Üretim ve Fuar Merkezi inşaa edeceğiz. İlçemiz mobilya üretiminde ikinci en önemli merkez. Bu alanda da yeni üretim tesisleri ile mimari ve mobilya aksesuarları için tasarım merkezleri hazırlayacağız. Kentsel yenilenme projelerimize inşaat malzemeleri ve hizmet sağlamak için beton, prefabrik, beton panel ve mutfak kabinleri üreten yeni fabrikalar kurulmasını destekleyeceğiz. Güneş enerjisi üretim tesislerinin inşasına destek olacağız” diye konuştu.