Yıldız: Hedefimiz tam rekabete dayalı doğal gaz sektörü

Bakan Yıldız, doğal gaz arz güvenliğiyle ilgili daha uygun bir modelin gerçekleştirilmesi için çalışmalarının devam ettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tedarikçi sayısının artması ve tam rekabete dayalı bir doğal gaz sektörünün oluşmasının temel hedeflerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

Yıldız, Petrol Platformu Derneği (PETFORM) tarafından Sheraton Otel'de düzenlenen, "Türkiye'nin Petrol Potansiyeli ve Arama - Üretim Sektöründe Yeni Yatırım İmkanları" konulu panelin kapanışında yaptığı konuşmada, sektörde serbestleşmeye verdikleri öneme işaret etti.

Bu konuda özel sektörün önünü açmaya yönelik gayretlerinden kimsenin şüphe etmemesi gerektiğini ifade eden Yıldız, bugün gerek doğal gaz gerekse petrol piyasasının bundan 7-8 yıl öncesiyle karşılaştırılamayacak kadar dinamik bir yapıda olduğunu belirtti.

Doğal gaz arz güvenliğiyle ilgili daha uygun bir modelin gerçekleştirilmesi için çalışmalarının devam ettiğini anlatan Yıldız, "Hele hele petrol kanunu ile ilgili sivil toplum örgütlerinden ve özel sektörden ayrı bir iş yapmadığımızı, bütün bilgileri paylaştığımızı, iktidarıyla muhalefetiyle beraber bu milli konunun siyasetten arındırılmış haliyle gündeme getirilmesine inandığımızı belirtmek istiyorum" dedi.

Uluslar arası arenada Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) daha da büyütülmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Bu, yurt içinde özel sektörün yeterince yer almayacağı anlamına gelmiyor. TPAO'nun büyüklüğü bence Türkiye içerisinde özel sektörün cesaretini kırmamalı" diye konuştu.

Karadeniz'de petrol arama çalışmaları

TPAO ve Brezilya Milli Petrol Şirketi PETROBRAS ortaklığında, dünyanın en gelişmiş petrol platformlarından biri olan "Leiv Eiriksson"un Karadeniz'de yapacağı ultra derin-deniz sondaj operasyonlarından ümitli olduklarını ifade eden Yıldız, "Sonuç alamayabiliriz ama inandığımız ve ümit ettiğimiz için bu platform buraya geldi. İnşallah iyi bir sonuç alırız" dedi.

BOTAŞ'ın da uluslararası arenade yapacağı çok şey bulunduğunu anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Hele hele Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullanmasıyla beraber, hem petrol hem de doğal gaz boru hatlarının artmasıyla beraber bu tür milli şirketlerimize daha fazla ihtiyaç hissedilecek. O yüzden ben BOTAŞ'ın düzenleyeceğimiz kanunla beraber Türkiye içerisindeki payının azalmasının aslında BOTAŞ'ın küçüleceği anlamına gelmeyeceğini belirmek istiyorum. Bunlar birbirini engelleyen işlemler değil. Hem BOTAŞ'a hem de TPAO'da uluslarlar arası arena da daha fazla iş düşeceğini rahatlıklı söyleyebiliriz."

Tedarikçi sayısının artması va tam rekabete dayalı bir doğal gaz sektörünün oluşmasının temel hedeflerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Tabii ki doğal gaz piyasasındaki fiyatlar serbest piyasa ekonomisi kurallarına göre belirlenecektir. Kendileri kullanmak ya da dağıtmak için büyük miktarda doğal gaz alımı yapan şirketlerimiz, daha kuvvetli bir fiyat rekabetiyle karşılaşabilecek. Ben BOTAŞ'ın gaz konusunda piyasadaki özel sektörden farklı bir mantıkla çalışmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak elindeki kontratların, 'al ya da öde' ile alakalı yükümlülüklerinin piyasada hiç yokmuş gibi algılanmasını da doğru bulmuyorum."

Petrol arama faaliyetlerine ilişkin ayrılan ödeneğin son 7 yılda 8 kat arttığını ve 2010 yılında 1,1 milyar liraya ulaştığını belirten Yıldız, bunun da yerli kaynaklara verdikleri önemi gösterdiğini kaydetti.

TPAO'nun gerçekleştirdiği sondaj sayısının 2002 yılında 27 adet olduğunu, bu rakamın 2009 yılında 79'a ulaştığını ifade eden Yıldız, "Sabırla inatla petrol ve doğal gaz aramalarımızı hem özel sektör hem de kamu olarak devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.

Yıldız, son 7 yılda açılan toplam 604 kuyunun 142'sinin petrollü, 194'ünün doğal gazlı ve 247'sinin de kuru kuyu olarak tamamlandığını belirtti.

Bakan Yıldız, yeni petrol yasası konusunda bu yıl sivil toplum örgütleri, özel sektör, iktidar ve muhalefetle birlikte ortak hareket edeceklerini sözlerine ekledi.

Bu arada, Bakan Yıldız'ın, Lübnan Enerji Bakanı Gebran Bassil ile görüşmesinin iptal edildiği belirtildi.